maandag 18 december 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (77)Verkoudheid en bacillen.

Hoe vaak, hoe lang en wanneer was jij je handen? Even afspoelen onder de kraan en dan vervolgens afdrogen aan een handdoek heeft totaal geen nut, weet je dat wel?
Hiermee verspreid je de bacteriën van het één naar het ander, in dit geval dus van je hand naar de handdoek. Die handdoek wordt weer gebruikt door een ander gezinslid, die misschien wel zijn of haar handen grondig heeft gewassen op de juiste manier. Alleen de pest is, die krijgt nou jouw bacteriën van die handdoek op zijn of haar schone handen.

Op deze manier houden we dus zelf de bacteriën en ook virussen in stand en blijven we met ons allen verkouden. Elke dag komen onze handen met héél veel voorwerpen in contact. Neem als voorbeeld eens het geld. Weet jij wie er hier nog meer allemaal heeft aangezeten? Ga er maar vanuit dat het ontelbaar veel mensenhanden en vingers dit geld hebben aangeraakt. Jij dus ook! Wat dacht je van een winkelwagentje of tijdschriften bij een dokter in de wachtkamer.

Ohh yuk, het stikt werkelijk van de bacillen. De één is misschien zo’n smeerpoets, die na een toiletbezoek zijn of haar handen niet heeft gewassen. Jij weet dit uiteraard niet, maar alles wat je beet pakt en ik kan hier wel honderden voorbeelden gaan noemen, stikken van de bacillen en of virussen. Alleen die kan je zo zelf ook wel gaan bedenken. Daar word je vast niet vrolijk van…
Was je handen altijd, voor je gaat eten koken, voor het eten zelf. Na toiletbezoek en na hoesten, niezen en neussnuiten.

Ken je die grote opa zakdoeken nog van vroeger? Je weet wel, van die grote rood geblokte dingen. Sommige mensen gebruiken vandaag de dag die zakdoeken nog steeds. Gebruiken deze keer op keer om hun neus in uit te snuiten. Stoppen hem weer in de broekzak en een half uurtje later pakken ze hem weer, voor hetzelfde ritueel.
Hoeveel bacillen of nog erger virussen, zal zo iemand op zijn of haar handen hebben? Het ergste is nog dat ze zichzelf steeds opnieuw besmetten…

Mensen neem toch van die wegwerpzakdoekjes, die gooi je na één keertje gebruiken lekker hygiënisch in de prullenbak. Wie weet komen we dan ook eens van een vasthoudende verkoudheid af, zonder dat we het telkens gratis en voor niets terug krijgen. Zowel van jezelf als van een ander…Wat is dan de juiste manier om je handen te wassen? Nou gewoon, met zeep, water en minimaal 20 seconden grondig wassen en ook tussen je vingers. Daarna afdrogen aan een schone handdoek. Bij verkoudheid in huis, is het nog beter je handen te drogen aan keukenpapier en deze gelijk weg te gooien!

Gesnopen allemaal? Mooi zo! J

Hoe vaak en hoeveel seconden was jij nou eigenlijk je handen?

2017©Vlindertje73

Kom je ook een kijkje nemen op mijn gloednieuwe “website” ?

Geen opmerkingen: