vrijdag 14 juni 2024

ZO KOOS BEIJUM VOOR HET EUROPESE PARLEMENT

 Met dank aan Han Borg

Hoe stemde Beijum voor Europa? Ook deze keer is deze alweer bijna 4 jaar geleden uit Beijum verhuisde oud-columnist de cijfers ingedoken en heeft hij de processen verbaal van de zes stembureaus in Beijum uitgeplozen. Daaruit zijn de volgende conclusies te trekken: 

Er zijn in de wijk in totaal 3763 geldige stemmen uitgebracht. Daarvan zijn de volgende (afgeronde) percentages bij de twaalf grootste partijen terecht gekomen:

 GroenLinks/PvdA: 38 % 

VVD: 3,2 %

 CDA: 2,9 % 

Forum voor Democratie: 3,5 % 

D66: 6,2% 

Partij voor de Dieren: 10,2% 

PVV: 11,2 % 

CU: 4,4 % 

BBB: 1,8 % 

SP: 7,2 % 

Volt: 4,5 % 

NSC: 2,9 % Rest: 4 % 

Voor wat betreft percentages in vergelijking tot de gehele gemeente Groningen loopt Beijum ongeveer gelijk op met de partijen (tussen haakjes: gemeentelijk) 

 GL/PvdA (36,1%)

 BBB (1,8 %) 

NSC (2,8 %) 

Bij sommige partijen wijken de keuzes in Beijum positief af vergeleken bij de gemeentelijke uitslagen:

 Forum voor Democratie (1,8 %) 

Partij voor de Dieren (7,9%) PVV (7,3 %)

 SP (3,5 %) 

CU: (3,2 %) 

Bij de andere partijen wijkt het stemgedrag in negatieve zin af van de uitslagen in de hele gemeente:

 VVD (7,9 %)

 CDA (5,3 %) 

D66 (11,4 %) 

Volt (8,0 %) 

Conclusies: 

* Beijum stemde zowel wat meer extreem links (SP) als extreem rechts (FvD en PVV) dan de rest van de gemeente Groningen. ​

* Ook kregen de bij jongeren (vooral studenten) populaire partijen minder steun in Beijum dan in de rest van de gemeente (D66 en Volt) 

* De traditionele middenpartijen VVD en CDA doen het in Beijum minder goed dan in de rest van de gemeente. 

* Partij voor de Dieren en CU doen het relatief goed in Beijum. 

* GL/PvdA, BBB en NSC lopen min of meer in de pas met de rest van de gemeente Groningen. 

* Links (GL/PvdA, D66, PvdD, SP en Volt) kreeg een ruime meerderheid in Beijum: 66,1 % oftewel 2/3 van de geldig uitgebrachte stemmen. 

* (Extreem) rechts (VVD, FvD, PVV, BBB) hield het op 19,7 % en als we NSC erbij optellen: 22,6 % (is samen ongeveer ¼ van de kiezers). Trekken we daar FvD weer van af, en houden we de nieuwe regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC over, dan komt die in Beijum uit op 19,1 %. Die nieuwe regeringscoalitie doet het dus uitgesproken slecht in Beijum, zo moet de eindconclusie luiden. 

 Han Borg, 12 juni 2024

JF, zo stemde Beijum vorig jaar november

6 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Woedt er een veenbrand in de (noordelijke) VVD?

Zie dit pikant bericht van RTV Noord van vandaag:

https://www.rtvnoord.nl/politiek/1175683/kritiek-groningse-vvders-op-nieuw-kabinet-yesilgoz-moet-weg


Burgemeester Koen Schuiling is en was voorstander van de Spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg. Gaat onze burgemeester zijn lidmaatschap van de VVD opzeggen? De burgemeester van Assen, de heer Marco Out (nu partijloos), ging hem voor. In november 2018.

Zie:

https://nos.nl/artikel/2260412-burgemeester-assen-zegt-vvd-lidmaatschap-op

Anoniem zei

SP extreem links noemen is echt absurd.

Han Borg zei

Als je ‘extreem’ vervangt door het synoniem ‘uiterst’, is het dan wèl ok? Van mij mag ‘anoniem’ dat doen, hoor.

Anoniem zei

Gewoon links of populistisch links. Er zijn echt nog wel een aantal zaken waaraan je moet voldoen om extreem of uiterst links te zijn en die vind je bij politieke partijen, in Nederland, niet terug. Zeker niet bij SP.

Kees Huizenga zei

Zie verder:

https://www.trouw.nl/politiek/vvd-ers-over-asielminister-marjolein-faber-haar-uitspraken-staan-ver-af-van-liberale-waarden~bf5d325c/

Van 15 juni 2024.


De VVD-fractievoorzitter van de gemeenteraad van Groningen komt o.a. aan het woord.

Henk Kamminga zei

Met dank aan Han Borg voor de stembusuitslag van Beijum. Ik ben altijd nieuwsgierig wat men op wijkniveau stemde. Het verbaast me niks dat PvdA-GroenLinks in Beijum de grootste werd. Altijd al een socialistische wijk geweest. Vergelijk ik de uitkomt met die van mijn wijk De Hunze, zie ik weinig verschillen. Ook De Hunze stemt overwegend links. Toch zijn er wel enkele opvallende verschillen te zien; hier in De Hunze werd minder op de SP gestemd en (veel) meer op VVD. En ook in De Hunze is Geert Wilders populairder geworden. Een ander opvallend detail is de enorme aanhang voor de partij van Esther Ouwehand in Beijum. Sowieso is in het noorden van de stad de aanhang van linkse partijen groter dan in het zuiden. Dat is historisch zo gegroeid.