maandag 24 juni 2024

AH BEIJUM KRIJGT EEN ANDERE EIGENAARDe geruchten circuleerden al weken door de wijk. AH Meins zou de winkel gaan verkopen.
De kogel is door de kerk. Het imperium Meins is voorbij.

Het einde van lege schappen, een verslonsde winkel.
En mensen....wat een vernietigende reviews via Google.

Vanuit middenstanders in de wijk krijgt deze blogger opgetogen reacties. Eindelijk kan de energie in het winkelcentrum weer gaan stromen. 
Later meer.
Update 18.25 uur, de zaak wordt per 15 juli overgenomen door van der Heide. Eigenaar van de AH aan de Rijksweg en in Ruischerbrug.

Update 18: 55 uur. 
Deze blogger was al ca drie weken op de hoogte van de verkoop, maar er over schrijven was lastig omdat er geen wederhoor te plegen was. Publiceren op basis van geruchten? Tricky.

Feit is dat de AH van Beijum de laatste jaren sterk achteruit is gegaan. Dat is niet zozeer de mening van deze blogger, hij weet het van tientallen mensen en via vernietigende reviews.
Ondergetekende gaat alle Facebookberichten niet opzoeken, maar hij heeft een paar neutrale berichten over iets in of rond Winkelcentrum Beijum geschreven, aangezwengeld op Facebook en...daar kwam keer op keer de afkeer van de staat van de AH naar boven. Ook kreeg de afzwaaiende eigenaresse ervan langs. Het was weinig fraai.

Twee jaar geleden schreef deze blogger, die ook voor de wijkkrant schrijft, dit in De Beijumer:
De discussie rond Winkelcentrum Beijum leeft. Op donderdagochtend is er bijna geen markt meer. Een paar jaar geleden was het er beduidend drukker. Veel AH-bezoekers wijken uit naar Ulgersmaborg/ de Rijksweg. En waarom? Is er wat mis met onze Beijumse AH? Hoe denken lezers daarover?

Het resultaat, een volgende krant met een pagina volle vernietigende reacties. Deze blogger kreeg een appje van A.Meins : "Ik ben er ziek van." Van die zinsnede in de wijkkrant wel te verstaan.

Deze blogger vond en vindt dat jammer, had je lering eruit getrokken denkt hij, doe je voordeel ermee. Dacht hij over haar houding.  Leer van hoe de wijk tegen je zaak, de grootste werkgever van Beijum, aankijkt

Ondergetekende werd de afgelopen weken door twee journalisten benadert: weet jij iets van de slechte staat van AH-Beijum? Niet normaal zoveel negatieve reviews. De beide heren hebben er niks mee gedaan. Maar de bom is als het ware ontploft.
 

Han Borg beschreef in 2015 in een bericht over twee dingen die hem ergerden in Beijum. Zie nog eens dit bericht
Facebook leefde nog amper maar lees voor de aardigheid eens de reacties onder het blogbericht, de onvrede droop reeds van AH Beijum af.

Update 21.20 uur, voor de goede orde, AH-Meins heeft ook zeer veel goeds gedaan in de wijk. Jaarlijks een sinterklaasoptocht organiseren bijvoorbeeld. De wijk uitnodigen voor een gratis ontbijt (met A. Meins op de bovenste foto).
Bruisend Beijum sponsoren

Afbeelding links, een noodwinkel in de begin jaren tachtig. Tot de bouw van Winkelcentrum Beijum, rond de eeuwwisseling, zat de AH van Beijum in waar nu de Lidl zit

In die vestiging zat ook een Retourplaza

26 opmerkingen:

Anoniem zei

Woohoooo, de vlag kan uit!

Anoniem zei

JAAAAA Eindelijk!!!!

Anoniem zei

Kan alleen maar beter worden gaan altijd graag naar van der heide

Anoniem zei

Dat werd tijd tis een bende hiero nooit wat bijgevuld altijd lekkages en achterstallig onderhoud om je dood te schamen voor zon winkel

Anoniem zei

Geweldig!! Ik ging al een tijdje naar van der Heide maar nu hier in het winkelcentrum hartstikke fijn. Fijn voor het publiek maar ook voor het personeel!!

Anoniem zei

Nou, wat een geweldig nieuws! Wij wijken al jaren uit naar de Rijksweg. Hopelijk is er straks voor andere ondernemers ook weer plek in de winkelruimtes waar Meins nepwinkels heeft opgetuigd.
Wordt de Etos ook overgenomen?

Anoniem zei

Beste Beijum nieuws in jaren!

Anoniem zei

Toen ik in Beijum kwam was het een goede mooie winkel. Altijd druk ook. De irritante tassencontrole voordat er zelfscans waren heeft veel vaste klanten, die dus veel kopen, weggejaagd. Zo ga je niet met klanten om. Laatste tijd veel schappen leeg altijd, medewerkers die je niet verstaan, nooit meer druk. Blij dat er iets nieuws komt.

Anoniem zei

Fantastisch nieuws, ik deed mijn boodschappen de laaste tijd al ergens anders vanwege de erbarmelijke staat hier in Beijum.

Anoniem zei

Daar ben ik ook benieuwd naar lof de Etos ook word overgenomen??

Anoniem zei

Niet alles was en is slecht, soms moet je iets meer kijken achter de mens waarom iemand zo doet. Maar het is idd voor Beijum beter, en de Etos wordt deze ook over genomen??

Chris zei

Vraag me af of Meins zelf wel achter het concept van Albert Heijn stond. Dat is immers een dure supermarkt met een ruim assortiment en service. Meins heeft dat nooit echt omarmd, op de oude locatie was het al niet top en na de verhuizing naar het huidige pand is het ook nooit het toonbeeld van een echte AH geweest.

Maar goed, ik vraag me af of deze Albert Heijn wel voldoende levensvatbaar is in Beijum. De Aldi en de Lidl passen beter bij de bevolkingssamenstelling van de wijk en ik denk dat er veel meer omzet is weggevloeid richting de Lidl als ze ooit gedacht hadden 20 jaar geleden.

Of het luxe concept echt niet passend was bij deze locatie, of dat dit vooral kwam door denkbeelden en handelen van Meins zelf, zal de toekomst leren. We gaan zien of de nieuwe ondernemer het lek boven water krijgt en hier ook geld gaat verdienen.

Overigens is deze winkel overduidelijk in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Albert Heijn laat dat niet op zijn beloop en grijpt als franchisegever hard in. Het is dan net een wurgslang. Als je vervolgens met lege schappen komt te zitten, is het snel met je gedaan.


Anoniem zei

Ik denk dat de AH zeer wel levensvatbaar is. Er zijn genoeg Beijumers/Hunzenaren die wel genoeg te besteden hebben. Toen het nog goed ging met de AH in Beijum was het er altijd druk. Op zaterdag kon je je auto er amper kwijt. Er is veel naar de Lidl gegaan maar ook heel veel naar de AH aan de Rijksweg. Aangezien dat straks dezelfde eigenaar is, zal er ook wel het nodige weer terugkomen.
Het was inderdaad wel een neerwaartse spiraal. Dat zag je vooral terug in het voorraadbeheer, steeds minder op voorraad en meer lege schappen. En bezuinigen op personeel door de goedkope Oekrainers in te schakelen. Overigens vond ik het wel mooi dat de vluchtelingen op die manier hun dag zinvol konden vullen, dus daar zit ook een andere kant aan.

Anoniem zei

Eerlijk? Moet het echt wat worden? Ik denk dat je heel centrum west plat moet gooien en opnieuw opbouwen. Het ziet er niet uit en een nieuwe appie gaat nooit niet allure krijgen in een winkelcentrum dat er zo uitziet als een sovjetgebouw met die lelijke betonpanden. En dan die bus uit dat centrum weg

Anoniem zei

Idd eindelijk een frisse wind a heyn idd veel lege schappen en smerig op de vloer zelf ga altijd naar de liddel
Ook de twee nieuwe winkels naast de Etos is totaal niks voor de wijk beyum
Veel tendinitis en het loopt daar voor geen meter
We hebben andere winkels nodig hier in beyum kijk maar eens naar Lewenborg veel meer winkels en dat mis ik hier

Henk Kamminga zei

Ik denk dat Chris de spijker op z'n kop slaat, dat de wijk enorm verarmd is en dus veel bewoners eerder uitwijken naar LIDL en ALDI.(want goedkoper). In pakweg 15 jaar heb ik de samenstelling van de wijk sterk zien veranderen. Hoewel ik niet in deze wijk woon, kom ik er vaak om collega's te bezoeken, en boodschappen te doen bij AH. Overigens, mijn collega's wonen inmiddels elders, vanwege de achterruitgang van de wijk.
Toen ik vaak wegbleef bij de super van familie Meins is begonnen bij het intensief controleren van je tassen. Dat begon me mateloos te irriteren; klantonvriendelijk en je werd als dief behandeld. Daarna ging ik vaker naar AH op de Rijksweg, een hele verademing; men wordt daar als klant behandeld. Voor kleine boodschappen ga ik nog wel naar Meins toe, en zie dat het minder druk is. . En ik vraag me af of een AH in Beijum nog wel levensvatbaar is vanwege een andere samenstelling van publiek.
Veel sterkte gewenst, Johan, met de therapie in Hoogeveen.

Anoniem zei

Beijum is er juist niet op achteruit gegaan. Er wonen veel hoogopgeleide mensen. Ik denk dat @Chris een achterhaald beeld van de wijk heeft. Het is al lang geen achterstandswijk meer en Albery Heijn floreerde tot enige jaren geleden. Koopwoningen zijn er erg gewild.

Anoniem zei

Ik denk dat dhr. Kamminga geen realistisch beeld heeft van de demografie en koopkrachtcijfers van Beijum. Beijum is een zeer gemengde wijk met ook koopkrachtige inwoners die dwars door de vooroordelen heenprikken en zeer prettig wonen in een van de vele koopwoningen. Wellicht hebben zij meer bestedingsruimte dan de mensen die met maximale hypotheek in de Hunze wonen om maar niet in een vermeend armoedige wijk als Beijum te hoeven wonen.
Ik heb goede hoop voor een AH in lijn met die van de Rijksweg. Mij krijgen ze als klant terug, en met mij vast vele mensen uit Beijum, De Hunze en Van Starkenborg.

Anoniem zei

Hopelijk komt er dan ook een leuk winkeltje in de Wortel van 4, die staat ook alweer jaren leeg (ook van Meins toch?).In de Laif winkel loopt echt nooit iemand, Xenos rommel voor de hoofdprijs en het de schappen in Anderz zijn inmiddels ook half leeg. Wat een armoe allemaal.

Chris zei

Als ik me niet vergis is het een duur huurpand en de laatste verbouwing in 2019 is ook niet gratis geweest. Er moet dus best wat omgezet worden om uit de kosten te komen en dat redt je niet met "mandjes klanten" die alleen voor een paar boodschappen langskomen.

Van sommige zaken weet je verder van tevoren dat het niet gaat werken op deze locatie. Denk bijvoorbeeld aan de broodjescorner. Die heeft Meins er echt niet vrijwillig neergezet bij de verbouwing. Hetzelfde geldt voor de introductie van zelfscankassa's. Dat is ook geen beslissing van Meins geweest, dat past niet in hun klantbeeld.

Dus ja, stijgende kosten, dalende omzet, dan moet je vanzelf op zoek naar kostenbesparingen. Minder inkoop om te voorkomen dat je spullen moet weggooien.
Goedkoper niet Nederlands sprekend personeel en intensieve tassencontroles omdat er kennelijk veel artikelen worden gestolen.

Het beleid rondom winkelwagentjes is nog zo'n voorbeeld, die verdwijnen bij elke supermarkt. Er is er geen een die dan maar besluit om ze niet aan te vullen. Zo bezuinig je uiteindelijk het hele concept kapot. Er blijft een bar slechte, lege supermarkt over met een hoog prijsniveau.

Op Kanaleneiland in Utrecht, ook niet zo'n beste wijk, is er ook een Albert Heijn en dat filiaal is de hele dag druk. Met zelfscankassa's en volle schappen. Tegen winkeldiefstal zetten ze gericht bewakers in, maar geen extra tassencontroles.

Uit onderzoek blijkt overigens dat teveel controle op winkeldiefstal meer kost dan het oplevert. Klanten lopen weg als ze elke keer hun tas moeten omdraaien. Dat lijkt hier dus ook gebeurd te zijn. Al zal er waarschijnlijk zowel via de voor- als de achterdeur gestolen zijn.

Maar goed, er is een oplossing gevonden. Wellicht gaat Meins alleen nog door met de verhuur van het vastgoed waar de Lidl in zit?

Anoniem zei

Er is niet mis met een AH in Beijum. Het probleem lag hem voor 100% aan het wanstaltige beleid van mevrouw Meins.

Anoniem zei

Heel goed voor Beijum. Winkel was 10 jaar terug goed voorelkaar. Nadat de tascontrole werd ingevoerd werd het steeds minder druk.
De irritatie nam toe en het beleid was streng en klantonvriendelijk.
Nadat er een nieuwe winkel kwam in 2019? werd het helemaal een drama. Onlogische indeling en totale leegloop qua personeel. Het mag al jaren geen AH meer heten. Zoveel lege schappen en viezigheid in en om de winkel heen.

Alice Meins is eigenaar van het pand waar de Lidl en Domino's in zitten. Dus de inkomsten blijven.
Het pand van de wortel van 4 is ook haar eigendom.
De panden in het winkelcentrum worden gehuurd door haar (AH, Gall en Etos)
Hopelijk heeft ze de Gall en Etos ook verkocht en rijdt ze met gierende banden naar haar huis!!!
Op naar een mooi, schoon winkelcentrum met leuke, gezellige, klantvriendelijke winkels.

Anoniem zei

Prima zaak. Heb al vele malen aangegeven dat het tijd werd voor een overname van deze puinzooi bij de landelijke klantenservice van deze hamdterfirma... en wat de Etos betreft doe die gelijk maar bij de overname misschien staan de verlopen medicijnen dan straks ook niet meer in het vak. Ja mensen uitkijken dus of gewoon naar de Rijksweg gaan, doet iedereen. De marktlui weten dit laatste ook al geruime tijd. Nee, sterker nog op de brinkmarkt in Zuidlaren gaat het ook al rond en dat is geen grap luitjes.

Anoniem zei

Het personeel van de Etos is ook echt dramatisch tegenwoordig.

Henk Kamminga zei

Ik heb mijn mening gegeven (zie eerder bericht) over de Albert Heijn van de familie Meins, dat er van alles aan de hand is. De reacties hier onderstrepen dat. Na die intensieve tascontroles ben ik uitgeweken naar AH op de Rijksweg. Voor kleine boodschappen kom ik nog regelmatig bij Meins. Wat steeds genoemd wordt is de 'viezigheid', maar dat ervaar ik niet. Het is altijd wel opgeruimd en schoon.

Anoniem zei

Eindelijk!! Wat een aanfluiting deze ah! Ga al heel lang naar de rijksweg maar kan straks gewoon in de wijk blijven!