vrijdag 3 juli 2009

Laatste School Dag

De kinderen van alle basisscholen die het afgelopen jaar in groep 8 zaten maken over een kleine 2 maanden de overstap naar het eerste jaar van de middelbare school. Van onschuldige kinderen zullen ze richting opstandige pubers gaan. Het is niet anders, we all went trough this period of time. Of de een of andere manier begin ik ineens in het Engels te denken en te schrijven, het zal met de doelgroep te maken hebben. Losers, fuck you, shit man, cool,etc, jeugdjargon kortom. Terugdenkend aan mijn eigen middelbare schooljeugd herinner ik me ook een manier van praten: te gek man, take it easy, bekijk het even weet je wel.

De tijd na de middelbare school was nog omstuimiger dan de schoolperiode zelf. Actiegroepen als 'wij roken hasjish, nou en' en er was ook een heuse Stuff Vrij partij want wij zijn gewoon niet burgerlijk weet je wel. Er werd flink geblowed en ook LSD was een te gek psychedelisch middel, weet je wel. Ik herinner me de trips, je hoorde beelden en zag geluiden. Jimi Hendrix zong toepasselijk Purple haze are in my brains. En zo was het. Fietsent over het Heerdenpad beleefde ik afgelopen week een soort van jeugdrevival. Een stuk of 5 keer las ik iets over LSD op het fietspad. En op het schoolplein van het Wessel Gansfortcollege zag ik een schuurtje met deze beruchte afkorting van Lyserginezuurdiëthylamide. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lyserginezuurdi%C3%ABthylamide Het middel werd gebruikt om schizofrenie en oorlogslachtoffers te behandelen maar het groeide uit tot een cultdrug tijdens de hippieperiode. Zou de jeugd weer..?
Maar het blijkt er niks mee te maken te hebben. Volgens ingewijden betekent de afkorting Lagere Schooldag. Twintig jaar geleden werd de halve binnenstad van Groningen volgekalkt met de kreet School je Dood. Krakersrellen. We don't need no education zong de Pink Floyd. Het moet zo zijn, de jeugd behoort opstandig te zijn. Niks ergers dan een tamme en apathische jeugdgeneratie. We moeten naar school maar we verlangen maar naar één ding: de laatste schooldag. Fuck you.

1 opmerking:

Anoniem zei

LSD betekent "laatste schooldag" ;)