woensdag 29 juli 2009

RUSTIGE ZOMER MET VEEL ONTVELDE BOMEN

De zomer in Beijum kan tot nu toe gekenmerkt worden als zijnde erg rustig. Via de site http://www.dvhn.nl/ vond ik 2 berichten van de afgelopen maand waarin evenzoveel vervelende incidenten stonden vermeld. Typ op de zoekbalk van de site Beijum of Wibenaheerd in en u krijgt o.a. deze nieuwsfeiten te lezen:
INSLUIPER MISHANDELT BEIJUMSE
DVHN Gepubliceerd op 04 juli 2009, 15:47
Een onbekende man drong vrijdagnacht in Beijum het huis van een 57-jarige vrouw binnen. De vrouw had vanwege de hitte de voordeur op een kier gezet. Rond de klok van 3 trof zij de man in haar woonkamer aan. De man sloeg en schopte haar en maakte zich vervolgens uit de voeten. Ambulancepersoneel behandelde haar verwondingen. De politie is naar de voortvluchtige man op zoek.
KNAAP SLAAT EN STOMPT AGENTE
DVHN Gepubliceerd op 24 juli 2009, 12:17
Een 19-jarige Groninger belandde donderdagavond in een politiecel, nadat hij een politieagente had gestompt en in het gelaat geslagen. De politie wilde de jongeman op de Wibenaheerd in Groningen aanhouden, omdat hij in een ruzie om geld een 54-jarige vrouw een klap gaf. Na meerdere waarschuwingen van de agenten, gaf de 19-jarige een agente een stomp tegen het lichaam en in de worsteling om hem te overmeesteren een klap in het gezicht. De verdachte is geboeid afgevoerd.
Het is altijd een heel apart gevoel om na weken weg te zijn geweest Beijum weer binnen te rijden. Wat opviel was dat de meeste bomen langs de wijkring hun schors hadden verloren, bij sommige bomen hing het er nog met slierten aan. Ik heb dit nog nooit meegemaakt en dacht aan een bomenziekte of vandalisme. Dat laatste leek me ook direct onwaarschijnlijk, vandalen mogen dan graag dingen mollen maar al te veel inspanningen willen ze daarvoor niet verrichten. Daags erop kwam ik Frans Egberink tegen die me uit de brand hield. Het blijkt een natuurlijk proces te zijn dat bomen om de zoveel jaar van schors verwisselen, aldus Frans die voor de gemeente het groen en grijs aan het schouwen was aan de Isebrandtsheerd.(Nee, hij wil nooit op de foto, volgens Frans doet hij het allemaal voor de wijk en niet voor zijn eigen ego)
Ook internet bracht uitkomst: Al vroeg vormt zich een gladde, grijs- tot geelbruine schors, die met onregelmatige, dunne schubben van uiteenlopende grootte afbladdert (voornamelijk in juli) in grote, brede, maar vrij dunne platen, daardoor vertoont de stam een vlekkig patroon van lichtgekleurde groengele delen onderbast en donkerder gekleurde schorsdelen. Op oude leeftijd kleurt de stam donkergrijs en is gegroefd.
http://www.de-natuur.be/pages/plataan.html

Geen opmerkingen: