zondag 5 augustus 2018

EEN ZEER BOZE WIJK BEIJUM AAN HET WOORD


'Verhaal slaat nergens op. Lijkt mij dat wij een reactie richting Dagblad moeten sturen. Met name degenen die een abonnement hebben.'
'Goed: zo verlies je als krant snel je laatste abonnee’s in deze wijk, waar ikzelf al 24 jaar met heel veel plezier woon.'
'Het voelt een beetje alsof Beijum het pispaaltje van de klas is. Altijd word er tegen aangeschopt. Zo raakt de wijk ook echt nooit zijn negatieve naam kwijt.'

Zeer veel boze Beijumers reageren op het bericht over hun wijk dat gisteren in Dagblad van het Noorden stond (en nog staat). Zie het voorgaand bericht.

Een verbazingwekkend stuk waarin gepretendeerd wordt dat de grootste wijk van Groningen 'aan het woord' is.
Stel je voor dat de krant net zoals tien jaar geleden nog het nieuws-monopoly in Groningen zou hebben, dan was de woede niet aantoonbaar, via het geschreven woord, naar buiten gekomen.

Leve het internet, waarop mensen niet langer afhankelijk zijn van wat een paar lieden over een bepaald onderwerp (politiek, een wijk, etc.) in een krant schrijven.

Lees de boze reacties, tegenwoordig hoofdzakelijk via Facebook, over deze jongste uitglijder van Dagblad van het Noorden. Beijumers pikken het niet langer.

Zie beneden, dit is de wijk Beijum écht aan het woord.
(Onderstaande Facebook-bericht + reacties en Twitterbericht moeten even opladen)

Update 18.18 uur. Lezer en columnist van Beijumnieuws, reageert: 
“Drone stort neer bij crèche: peuter loopt gekneusde voet op”. Deze kop stond een tijdje geleden boven een stuk in het Dagblad van het Noorden, dat geschreven werd door Maaike Borst. Dat is dezelfde journalist, die nu meent om eens even flink te moeten uitpakken richting de wijk Beijum waar die drone destijds pardoes uit de lucht viel. 

We wonen in Beijum dus in een tokkiebuurt, zo leiden we af uit de kop van het Dagblad-artikel. Ongetwijfeld zal haar verdediging zijn dat ze de kop van het artikel (te weten: Jong in Beijum: “je woont in een tokkiebuurt”) niet zelf bedacht heeft. En dat kan ook niet, want in het artikel zelf zijn dit de letterlijke woorden van een door Borst geïnterviewde jonge wijkbewoner, die er overigens wél aan toevoegt Beijum totaal niet als een tokkiebuurt te ervaren…..

Framing heet dit: je zegt iets puntigs over een wijk (ook al heeft de boodschapper iets totaal anders bedoeld), en páts: alles wat er in de afgelopen jaren aan positieve dingen in Beijum is opgebouwd wordt in een krantenkop de sloot in geduwd. Laat me mevrouw Borst met een krantenkop antwoorden: “Beijum is een heel gewone stadswijk”. En de rest van het artikel wil ik ook graag voor haar schrijven, zonder de problemen van een gewone Groninger stadswijk te verbloemen, en die ook af te zetten tegen problemen in andere stadswijken. Jazeker: er viel zo maar een drone uit de lucht, en het is waar: daarbij raakte een kleuter zo maar aan een voet gewond. Maar afgaande op statistieken is de criminaliteit in Beijum niet hoger dan in de rest van de stad, is de wijk groener dan menig andere stadswijk, en heeft het overgrote deel van de bewoners (niet tokkies zijnde, mevrouw Borst) het zeer naar de zin in Beijum. Kom er maar eens praten met de bewoners en verzin zelf uw koppen, mevrouw Borst. Of houd anders uw journalisitieke kop!

Han Borg
https://www.facebook.com/beijum.nieuws/posts/2185547241717379?comment_id=2185827471689356

18 opmerkingen:

Johan Fehrmann zei

Er kwam o.a. nog een reactie binnen van iemand die verkondigde dat deze blogger de wijk ook 'regelmatig te kakken zet' omdat hij foto's van grofvuil in Beijum publiceert.
De persoon is bekend bij ondergetekende. Rancuneus, al tijden boos. Betrekkingsniveau en inhoudsniveau door elkaar heen mengen.
Prima, ieder zijn of haar mening. Het publiceren van misstanden in de wijk, zoals vervuiling, wordt door veel lezers aangemoedigd.
Beijum heeft een prachtige kant. Maar ook een schaduwkant. Vrijheid blijheid wbt publiceren. Maar het gaat in deze om de balans.

Anoniem zei

Wedden dat ze geen excuses durven aanbieden? Het zou ze sieren. Maar daar zijn ze vast te arrogant voor.

Johan Fehrmann zei

De anonieme stalker blijft doorgaan met reageren. Beijumnieuws houdt van tegengas...ook Maaike Borst is welkom voor een weerwoord. De anoniem wordt bij deze uitgenodigd om een kritisch bericht in te sturen die integraal zal worden geplaatst. Net als bv dit ooit ingezonden bericht...://beijumnieuws.blogspot.com/2015/10/pas-op-als-je-wat-wil-in-beschermd.html?m=1
Mail het bwricht met naam en telnr naar Beijumnieuws@hotmail.com

Anoniem zei

Is er een Beijum journalist? en die namens de wijkbewoners een rectificatie kan eisen?

Anoniem zei

Johan Fehrmann is juist heel objectief als blogger. Je moet ook de schaduw kanten durven te benoemen van Beijum, zoals hangjongeren, zwerfvuil en grofvuil op straat. En dat mag je niet wegpoetsen, dus Johan Fehtmann heeft gekozen voor een goed evenwicht. Hij laat wekelijks ook de groene kant van de wijk zien.
Overigens, De Hunze heeft ook z'n schaduwkanten, en wordt vaak onterecht als 'kakwijk' gezien door sommige Beijumers. Nou, ook hier wonen talrijke tokkies, waar de honden geen brood van lusten.
Johan Kamminga

Anoniem zei

Waar wonen die Tokkies dan precies in de Hunze? En laten we wel wezen. 75% van Beijum zuid-oost is gewoon Tokkie.

Carla zei

Tokkies reageren hier stiekem en anoniem

Chris zei

Zelf ben ik enkele jaren weg uit Beijum. Dan zie je pas goed dat Beijum toch echt een achterstandswijk is. Het is een groene wijk inderdaad, maar ook voor een groot deel door onkruid in de openbare ruimte en slecht verzorgde tuinen. Ook de grote hoeveelheid zwerfafval en grofvuil bij containers is tekenend.

Dit is niet allemaal de verantwoordelijkheid van de overheid. Het grofvuil dat gedumpt wordt is echt niet allemaal van mensen die niet beschikken over een auto om hun troep weg te brengen. Of zoals zo vaak aangehaald wordt, geen geld hebben om hun grofvuil op te laten halen. Onkruid plukken en je tuin bijhouden kost ook niets, dus het is toch echt een kwestie van de verkeerde moraal.

Zelfde zie je ook terug in het winkelcentrum. dat begint er ook weer sleets uit te zien en dan met name de Albert Heijn van de firma Meins. Ook zat er zoals gebruikelijk weer een gebarsten toegangsdeur in. Je kunt het de ondernemers ook niet kwalijk nemen dat ze niet investeren in deze locaties.

Johan Kamminga zei

Ja, het winkelcentrum is zo ongeveer het visitekaartje van de wijk. Als dat er rommelig en vies uitziet, weet je al hoe de rest van de wijk er uitziet. Ook de hangjongeren op het plein geven een onveilig aanzien. Hoeven ze niet naar school, hebben ze geen huiswerk? Ja hoor, ook hier in De Hunze/ Starkenborg kom je wel hangjongeren tegen, maar uitsluitend in het weekend.
Johan Kamminga

Anoniem zei

Precies. Ik woon met plezier in Beijum op een gelukkig fijne locatie maar het artikel klopt natuurlijk wel gewoon. Beijum is dé achterstandswijk van Groni ngen.

Johan Kamminga zei

Ja inderdaad, Beijum heeft alle kenmerken van een achterbuurt, maar om te zeggen dat het DE grootste achterstandswijk van de stad is, lijkt me niet. Oosterpark, Selwerd, Indische buurt en Vinkhuizen zijn toch ook smerige buurten met veel overlast.
Johan Kamminga

Joost zei

Ik woon ook alweer 20 jaar in Beijum.
En ja sommige gedeeltes wonen ook veel tokkies alleen erger ik mij veel meer aan de vele alternatievelingen en boom knuffelaars.
En ik denk ook dat de gemeente te weinig doet aan onderhoud in onze wijk.
Het is dat mijn huis op een fijne plek staat waar het rustig. Maar om eerlijk te zijn kijk ik toch wel eens op Funda om hier weg te gaan.

Anoniem zei

Beijum is de leukste wijk van Groningen
Azijnpissers focussen zich op de minkantjes tevreden bewoners genieten van Beijum.

Joost zei

Onkruid plukken in eigen tuin is geen probleem maar als de buren maar bomen en struiken blijven planten dan helpt het niet zo best. Alle takken bladeren liggen dan ook bij ons.
En jij vind 45 euro normaal om een matrass op te halen.
Ze kunnen ook 1x in de maand net zoals de chemokar een container neer zetten.

Chris zei

Grofvuil ophalen is nu eenmaal duur. Reken maar eens door wat een vuilniswagen met chauffeur per uur kost. Daar komen dan ook de verwerkingskosten van het opgehaalde vuil nog bij. Commerciële partijen vragen nog hogere bedragen, dus zo hoog is die prijs dan kennelijk niet.

Meeste grofvuil kun je kleinmaken en zelf wegbrengen met de auto. Anders huur je een aanhanger of desnoods een bakfiets. Op straat zetten doe je niet.

In mijn huidige woonomgeving is het ook gewoon de vervuiler betaald. Containers betaal je per lediging en grofvuil wordt gewogen bij de milieustraat. Allemaal nog veel duurder dan in stad en toch zetten ze bij ons in de wijk geen grofvuil op straat.

Kortom het is nog veel prettiger wonen in een groene wijk zonder overal onkruid en afval.

Anoniem zei

Al sinds begin jaren 1980 is Beijum het afvalputje waar de meeste probleem huurders en onaangepaste types worden gehuisvest ,dit is al jaren zo en dat is ingesleten in deze wijk wil je dit doorbreken is een ander soort huurovereenkomst in te voeren ,begin met een kontrakt van een half jaar eerst tijdelijk wonen lukt het niet om bijv je tuin bij te houden of anderszins je aan te passen jammer dan opkrassen ,ben je van goede wil nog een half jaar wonen bewijs maar dat je er toe in staat bent om er te kunnen wonen.

Zal wel een hoop gezeur van krijgen maar als je iets wil bereiken zijn soms hardere maatregelen nodig en niet dat softe gedoe van zal even vragen of de buren de troep op willen ruimen en dat het er 2 maand later nog ligt .

Het is maar een idee maar begin ergens.

Johan Kamminga zei

Volgens mij wordt dat al op beperkte schaal gedaan door corporaties, huren op contractbasis voor probleemhuurders. De eerste die daar mee begon was Patrimonium. Persoonlijk vind k dat tokkies geen ander huis toegewezen mogen krijgen, als ze uit hun woning zijn gezet. Je kunt dat hun buren niet aandoen, asociaal. Zelfs een container-woning is nog te lux voor dergelijke Flodders.

Anoniem zei

Aan Johan dit was mij niet bekend ,wat volgens mij ook zeer goed zou werken dat als je een woning krijgt toegewezen de buren hier ook een stem in krijgen ,je kan vaak direkt al wel zien wat er voor vlees er in de Kuip zit ,jij woont er al en wat krijg je naast je vindt het niet meer dan billijk dat je hier over mag meebeslissen .