Voor de verandering een keer een screenshot van de voorpagina van De Beijumer alleen. Met een interview met de nieuwe eigenaar van AH Beijum. Sinds vandaag eigenaar want 15 juli. En die heeft er zin in, lees daarvoor het bericht. Wellicht ook interessant voor mensen buiten de wijk die geen wijkkrant lezen.
Vandaag of morgen weer bij Beijumers in de bus. Met van alles en nog wat erin.
De wijkkrant is ook online te lezen. Vorige edities ook (via het archief).
8 opmerkingen:
Ik mis het punt van economische schaalvoordelen.
Ik bedoel: kan Albert Heijn Van der Heide gebruikmaken van inkoopvoordelen, wat betreft de bevoorrading van de twee AH-winkels aan de Rijksweg en AH Van der Heide in Beijum?
Of: als in de ene supermarkt gebrek is aan bepaalde producten deze aanvullen vanuit andere filialen. Idem dito bij een bepaalde overvloed aan producten. Dat de drie AH-vestigingen elkaar aanvullen en versterken. Elkaar completeren. Wat betreft voorraadbeheer.
Mogelijk ook minder transportkosten, omdat dezelfde vrachtauto meer supermarkten kan gaan bedienen.
Tip: aan de overkant graag een caféruimte of sociale ontmoetingsruimte. Voor koffie, thee, frisdrank, broodjes en gebak. Niet alleen voor ouderen.
Eerste indruk: gedeeltelijk nieuw personeel en de eigenaar/bedrijfsleider druk in de winkel om te kijken hoe het gaat en wat er beter kan. Zal vast wel iets veranderen aan de indeling. En die gaten in de vloer bij de ingang mogen ook wel eens weg.
@Kees, schaalvoordelen zijn er niet. Inkoop- en bevoorrading vindt al plaats op het niveau van Albert Heijn. Er wordt voor alle filialen gezamenlijk ingekocht.
Verder worden filialen bevoorraad via het just in time principe. Er is maar heel weinig magazijnruimte in de filialen, waardoor levering van producten meestal meerdere keren per dag plaats vindt en wel in die hoeveelheden die nodig zijn om de schappen gevuld te houden. De eigenlijke voorraad van Albert Heijn staat dus in de distributiecentra en niet in de winkels.
Verder moet je je niet vergissen in de hoeveelheden producten die omgezet moeten worden om een filiaal rendabel te houden. Het gaat al snel om meerdere trailers vol per week. Een vrachtauto doet dus meestal maar een of twee filialen aan en dan is deze leeg.
Gesleep met producten tussen filialen onderling is verder veel te duur en ook niet nodig. Albert Heijn heeft de voorraad en leveringsketen goed op orde. Dat de winkel in Beijum lege schappen heeft, is het gevolg van keuzes die al dan niet noodgedwongen door Meins werden gemaakt.
Maar goed, de situatie zal wel snel verbeteren. Voorraad van de winkel kan snel worden aangevuld en er zullen ook wel wat capabele medewerkers worden ingevlogen. Van der Heijden doet het ook om een paar centen te verdienen, dus de omzet zal snel omhoog moeten.
Van een oud-werknemer van AH Meins heb ik vernomen dat Albert Heijn Van der Heide in Beijum het personeel van de verkoopster overneemt. Waarvan melding.
Zie verder:
https://zilveradvocaten.nl/bedrijfsovername-waar-je-als-koper-op-moet-letten-als-het-gaat-om-het-overnemen-van-personeel/
Het personeel van AH Meins is wettelijk beschermd.
Nog specifieker:
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Holland/Nieuws/Paginas/Albert-Heijn-mag-bij-overname-personeel-persoonlijke-toeslagen-niet-afbouwen.aspx#:~:text=Als%20Albert%20Heijn%20die%20supermarkt,automatisch%20over%20op%20Albert%20Heijn.
Zaandam, 12 april 2018
Citaten:
"Albert Heijn mag bij overname personeel persoonlijke toeslagen niet afbouwen"
“Albert Heijn neemt soms AH-supermarkten over van franchisenemers. Franchisenemers zijn ondernemers die zelf een supermarkt hebben, maar onder de naam van Albert Heijn. Als Albert Heijn die supermarkt overneemt, wordt ook het personeel daarvan overgenomen.
Op zo’n overname zijn de wettelijke regels voor overgang van ondernemingen van toepassing. Volgens die regels gaan alle arbeidsvoorwaarden die de werknemers bij de franchisenemer hadden, automatisch over op Albert Heijn. Dat geldt ook voor het loon.”
Einde citaten.
In dit geval op Albert Heijn Van der Heide BV. Volgens een analoge redenering.
Ik hoorde gisteravond van een baliemedewerkster van AH Beijum dat er in dit filiaal (tijdelijk?) werknemers aanwezig zijn van Albert Heijn Rijksweg 16 en/of Albert Heijn Rijksweg 129A. Dit zijn wel degelijk schaalvoordelen.
Elkaar aanvullen en elkaar van dienst zijn.
Nee, dat zijn geen schaalvoordelen. De uren die in Beijum besteedt worden, kunnen deze medewerkers niet in de andere supermarkten besteden. Daar moet dus vervangen voor geregeld worden in de andere supermarkten. Per saldo heb je na de overname per supermarkt net zoveel medewerkers nodig als voor de overname.
Wat Van der Heijden wel doet, is het inzetten van capabele medewerkers uit zijn eigen organisatie om de troep in Beijum op te ruimen. Er wordt ongetwijfeld een nieuw managementteam ingevlogen. De medewerkers van Meins die niet mee kunnen of willen in de veranderingen zullen snel verdwijnen. Vrijwillig dan wel onvrijwillig.
Een reactie posten