Zoveel zout? OMG
Ruim 85% van de Nederlanders krijgen teveel zout binnen. Dit is niet zo heel gek, als je houdt van het gemak. Hiermee bedoel ik de kant en klare kruiden die er in vele soorten, merken, zakjes en potjes te koop zijn. Men denkt dat het vlees of vis er lekkerder van wordt, dit is helaas een fabel.
In heel veel kant en klare kruiden, zit namelijk of bij de één heel veel zout en bij de ander paneermeel of suikers. Wil jij suiker in je stamppot? Een volwassene mag niet meer dan 6% zout per dag en dat is al best veel. Je nieren moeten dan hard werken om het uit je lichaam te spoelen. Toch heeft je lichaam zout nodig; voor je vochtbalans, je bloeddruk en het is een belangrijke voedingsstof voor je zenuwprikkelingen. Deze prikkelingen geven seintjes die je hersens doorgeven aan je spieren, deze spieren heb je de hele dag nodig, bij elke beweging die je maakt.
Volgens de hartstichting heb je echter maar één tot drie gram zout per dag nodig om al deze functies te laten werken.
Persoonlijk gebruik ik zelden kant en klare kruidenmixen, en wist dus ook niet dat die diverse fabrikanten appels voor citroenen verkopen. Wat een oplichterij zeg. Dit onderwerp was op het nieuws geweest en kwam te sprake op een avondje bij een vriendin van mij. Meteen hebben we alle potjes en zakjes grondig geïnspecteerd en kwamen tot de conclusie dat we dat niet meer gingen gebruiken. Zij helemaal niet, want haar man moet zo goed als zoutloos eten, dit i.v.m. zijn hartprobleem.
In Amerika zouden ze de fabrikanten er misschien wel voor gaan aanklagen, want weet je nog dat vreselijke verhaal met die overleden kat in de droger. Absurd! Het stond niet op de gebruiksaanwijzing, dat je de kat niet kon drogen in een droger en deze puur alleen is om kleding te drogen.
Wanneer ik stoofvlees bereid, dan gebruik ik alleen een beetje zout en peper, wanneer het aangebraden is dan voeg ik water, kruidnagel, laurierblad toe en een heel klein scheutje azijn om het sneller gaar te laten worden. Iedereen hier in de buurt is gek op mijn kippenstukjes voor bij de borrel. Er gaat niet eens gek veel in. De marinade bestaat uit; olie, de beroemde driepootjes ketjap, peper, Marokkaanse sambal en Marokkaanse kerriekruiden.
Als ik een saus nodig heb voor bijvoorbeeld over een varkenshaasje, dan maak ik dat zelf. Roomboter in de pan, bouillon erbij, zo krijg je roux en dan het aangefruite uitje erbij plus de in plakjes gesneden champignons. Zo’n roux kan je alle kanten mee op, denk aan een kerriesausje of kaassausje en is best snel klaar. Het is ook de basis voor soepen. Puur natuur en geen flauwekul erin.
Mixen voor soepen zijn immers ook zo verleidelijk, echter je maakt het zo simpel zelf en nog lekkerder ook. Het kruiden van vlees of vis, kun je ook zelf. Wanneer je je kruidenmix zelf maakt kun je deze naar eigen smaak aanpassen. Op deze manier gebruik je ongemerkt veel minder zout en het is ook nog eens leuk om te doen. Probeer eerst een kleine portie te maken, zodat je het nog kunt aanpassen. Wanneer je tevreden bent, maak je grotere porties en dit bewaar je in een goed afgesloten pot. Plak er een leuke sticker op, zodat je weet waar het voor is. Er zijn vele voorbeelden te vinden van zelfgemaakte mixen op het internet.
Het is even je losse kruiden aanschaffen (op de markt krijg je het los in puntzakjes, ideaal en veel goedkoper dan in de supermarkt) wat het misschien duur laat lijken door de hoeveelheid en diversiteit, echter ben je uiteindelijk veel goedkoper uit en zéker gezonder.
2021©Vlindertje73
Foto door Karolina Grabowska via Pexels
Geen opmerkingen:
Een reactie posten