zondag 21 mei 2023

DE FOSSEBIEB LEEGROVEN OM DE EIGEN BIEB TE VULLEN?


"Ik heb ook een minibieb en daar heb ik boeken voor nodig."

Eigenaresse Debbie van de Fossebieb keek dit weekend raar op.

Staat er een 'klant' voor de boekenkast buiten die tegen de twintig boeken in een tas stopt om mee te nemen.

De Fossebieb werd in het najaar van 2015 feestelijk geopend. Genoemd naar de straat waar ie in staat, Fossemaheerd. Zie nog eens dit bericht Foto rechts, de toenmalige wethouder Gijsbertsen verrichte de openingshandeling.

Een minibieb is in zijn totaliteit een sociaal project. Bedoeld om (lees)plezier te verspreiden. Goedkoop, zeg maar gratis, een mooi boek kunnen aanbieden/lezen. Geven en eventueel kunnen nemen.

De man die de Fossebieb half en half kwam leegroven kan eenvoudigweg geen integere of sociale drijfveren hebben. Lees het relaas van Debbie beneden, via haar Facebook-pagina.

Een sociale minibieb willen beginnen en daarom een andere minibieb half leeghalen? Schei uit.

 Dat je een man bij je minibieb ziet staan die het ene na het andere boek in een tas propt en je hem eens aanspreekt om uit te leggen wat het idee is van een minibieb (vrijwel alles anders dan 'roof hem helemaal leeg') en dat ie dan zegt: 'Ja, ik heb ook een minibieb en daar heb ik de boeken voor nodig.' En dat je hem dan vraagt hoe het komt dat ik daar zonder het te weten kennelijk de voorraad voor lever. Hij vond eigenlijk wel dat ik gelijk had dat dit niet de bedoeling was, maar hij fietste toch weg met zijn buit (ik had gezegd 'zie maar wat je doet', want ik rekende op zijn integriteit, maar dat was zo te zien een foutje). Hij heeft natuurlijk de mooiste boeken eruit gepikt, want de bezoekers van mijn minibieb boeien hem niet zo.

Allemachtig zeg, wat een aso.

Debbie nog even desgevraagd:

"Het is geen zware criminaliteit, maar sure, het waren een stuk of 15 a 20 boeken, denk ik. Geen drama, maar het is zo asociaal!"

En dat is het. Je hebt tegenwoordig figuren die weggeefkasten leegroven, en nu ook al boekenkasten.

Om dit bericht nog een beetje vrolijk af te ronden, nogmaals de feestelijke opening van de Fossebieb in 2015, zie video.

1 opmerking:

Chris zei

Het probleem is kennelijk dat dit tegenwoordig normaal gevonden wordt, het is geen drama. Dat is het natuurlijk wel en tekenend voor het verval van normen en waarden.