zaterdag 5 oktober 2024

HERFST LANGS HET KOERSPAD (3)


Er is geen ingang naar de wijk, lopend, fietsend of met de auto, die niet groen is.

Maar de ingang Koerspad spant misschien wel de kroon.

Voor mensen die niet zo bekend zijn met de wijk, loop denkbeeldig even mee rechtdoor op bovenste foto. De Froukemaheerd uit.

Rechtdoor gaat het de Holmsterheerd in maar genoemde pad staat haaks op de oversteek.

Even opgezocht, het Koerspad heeft ook een postcode, te weten 9735 AK.  Natuurspeelplaats Oerrr ligt ernaast, evenals de Kardingerplas, de wijk Zilvermeer en aan het einde, vanuit Beijum bekeken, het Boegbeeld te Lewenborg.

Naast het fietspad loopt een wandelpad, zie ook foto boven.

Punt is wel, en geen gezond mens zal erbij stilstaan, het wandelpad is veel te smal om met een rolstoel over te gaan. Er wandelen met een hond? Erg smal als de tegenliggers ook mensen met honden zijn.

Dat is nait om te soezen, er zijn ergere dingen. Zie foto boven, toch een plaatje? De blogger kan zich niet voorstellen dat al het groen behalve het gras de komende pakweg zes weken zal verkleuren en neer zal gaan dwarrelen. Over een week is het alweer bijna half oktober....
 

vrijdag 4 oktober 2024

RECREATIEPARK KARDINGE (307)


Afleverpunt Kardinge, vrijdag 19.00 uur.

Staat op de site Goudgewas.nl

Zo meteen dus, er vanuit gaand dat dit bericht tussen 18:00 en 19.00 uur gelezen wordt. Zo niet, geïnteresseerden kunnen altijd volgende week meedoen. Of de winkel bezoeken.

Waar gaat dit over? In feite een beetje over gratis reclame voor een alleraardigst bedrijf. Goudgewas heet het.

Een week geleden werd deze blogger in zijn karretje door Kardinge gereden.

Wat is dat opeens op bijna het einde van de kamper plek? Een groep mensen dromde samen bij het einde van een vrachtwagen.  Grote boodschappentassen bij de hand.

Een mannetje deelde op de laadbak pakketten uit. Even vragen, waar zijn jullie van en wat gebeurt hier?

Als antwoord draaide hij zijn hoofd naar voren. Zie foto links, op zijn pet staat Goudgewas. Geen tijd om te praten, doorpakken, klanten bedienen.

Thuis maar even googelen, iets wat de lezer ook kan doen via bovenstaande link. De ontstaansgeschiedenis van het bedrijf, de afgifteplekken in de provincie, de samen te stellen pakketten, groenten, fruit, enz. Standplaats (winkel) in Roodeschool.

Klinkt sympathiek, geen boerengedoe, geen groothandels die de prijs opdrijven.
Goudgewas is een aardappel, groenten en fruitwinkel. Veel van de producten worden zelf geteeld.
Ook verkrijgbaar: streekproducten, kaas, zuivel en brood.

 

HET INNERSDIJKTERREIN KOMT TOT LEVEN (Iederswijk)


 Bovenstaande poster hangt tegen het hekwerk rond het terrein waar tot pakweg twaalf jaar geleden verpleeghuis Innersdijk nog stond.

Afgelopen zomer, plannen voor het terrein, we noemen het iederswijk

Een paar weken later, de aankondiging van een Flow-Festival

Het is zover, dat festival vindt morgen, 5 oktober, plaats.

Gistermiddag zag de blogger een drietal van de organisatie op het terrein lopen. Zie afbeelding rechts. 

Waar wat kraampje plaatsen? Waar een podium of een zitje?

Een van de drie is Maggy Kruse, een zeer actieve wijkbewoner.

Via haar Facebook-account:

Het is bijna zo ver ... go with the ...

Kom jij smullen van de kleurrijke gerechten? Of kom je shoppen bij de kramen met de gaafste producten? Meer behoefte aan een geweldige henna tattoo? Het is er allemaal!
Naast eten en geld uitgeven is er ook nog van alles te doen! Maak een toffe foto in de photobooth, kom gezellig kijken bij de MOVIE AWARDS, luister naar een LIVE optreden van (buurtband) HoofdPijnHond of sluit aan bij 1 van de activiteiten! GE-ZELLIG!
We showen jullie graag wat er mogelijk is als je als buurtgenoten de handen in één weet te slaan. Neem vooral jouw kennissen, vrienden, familie mee! We maken er een mooie dag van.
📅 Wanneer: 5 oktober 2024

📍 Waar: Naast het Heerdenhoes Melsemaheerd 2 (als het weer een beetje aardig is deze week op het voormalig Innersdijk terrein, nu Iederswijk)

DE GELE BUSSEN KOMEN ERAAN


 Het doet in de verte wat denken aan de oeroude GADO-bussen.

GADO? Ja.
De N.V. Groninger Autobusdienst Onderneming (GADO) te Hoogezand, vanaf 1958 te Groningen, was van 1924 tot 1998 een aanbieder van openbaar vervoer per autobus in de provincies Groningen en Drenthe.

Gistermiddag zag deze blogger een geel exemplaar bij het oplaacentrum aan de Wibenaheerd staan.
Zie foto boven. 

Bijna tegelijkertijd, en zie afbeelding beneden via de Nos-app, ook gistermiddag. Gaat dus ook door Groningen rijden. Sterker, dat gebeurt al.

donderdag 3 oktober 2024

BEIJUM OP TWITTER (X)


Interessant en soms vermakelijk om Twitter af te scroIllen onder zoekterm 'Beijum.'

Tweet links, Beijum terug naar haar roots

Nooit geweten dat Beijum vrouwelijk is. En tja, die roots, er zijn lieden die de wijk basaal koppelen aan geweld en overlast.

Oftewel hoe projecteer je je eigen beperkte wereldbeeld op een hele wijk?


Tweet rechts, hele volksstammen hebben het over Leeuwenborg waar het Lewenborg moet zijn. Verder, ´Moge hun ziel verdwalen in die doodlopende hofjeswijken

Ergens links, fatbikers mogen zich wel voor de bus gooien in de bocht van de fietsenmaker

Ok.

Realisme zit in de tweet rechtsonder. De wijk is erop vooruit gegaan.
Vermakelijk is de tip die onder wordt gegeven. Van een oud buurman uit Beijum nog wel: 

Leg een zaag onder je bed, een mogelijke inbreker zal het niet afweren. In de auto een knuppel....

Helemaal beneden, Beijum had al een slechte naam voordat het überhaupt werd opgeleverd...


BEIJUM KOOKT IN OKTOBER

Een beetje aan de late kant gepubliceerd. Maar voor zeker drie maaltijdrondes in de maand oktober kan nog gereserveerd worden.

Heerdenhoes boven, Trefpunt beneden. Beijum Kookt.

Goedkoop. Gezellig. Smaakvol.

woensdag 2 oktober 2024

REDELIJK WAT HUIZEN TE KOOP IN BEIJUM


 
Een makelaar nog niet zo lang geleden tegen deze blogger: "Het gaat zeker goed bij jullie daar in Beijum, de aangeboden koophuizen zijn zo weg."

Het kan inderdaad een indicatie zijn voor de stand van de wijk. Van ooit 'achterstandswijk' met een belabberd imago naar een wijk waar het goed wonen is. Geen slechte ontwikkeling.

Al ziet deze blogger wel een soort van tweedeling in Beijum. De omgeving van heerden waar koopwoningen staan worden in de regel beter onderhouden dan straten waar je alleen kunt huren. Vaste hotspots in de wijk waar grofvuil gedumpt wordt zijn de Wibenaheerd, de Ypemaheerd, de Doornbosheerd en de Atensheerd. Huurheerden...

En tja die tweedeling, er zijn redelijk wat Beijumers die zich een koopwoning kunnen permitteren, anderzijds levert de wijk ook veel klanten voor de Voedselbank.

Vorige week in het nieuws, er gaat 2 miljoen euro naar Beijum om een betere leefomgeving te creëren. Allemaal mooi en wel, maar er zijn een paar hier niet nader te noemen plekken in de wijk die, ook al gooi je er vijftig miljoen tegenaan, belabberd zullen blijven. Dit omdat geld geen bedenkelijke mentaliteit van bepaalde lieden zal gaan verbeteren. 

Maar goed, de koopwoningen in de wijk worden in no time verkocht. En daarbij wordt praktisch altijd overgeboden. Deze blogger heeft 28 jaar geleden een woning gekocht. Maar waar die hem nu voor kwijt kan raken...niet normaal meer.

Is nicht im frage....veel te leuk wonen in Beijum.

OOK LEUKE EN KLEURRIJKE SCHUTTINGTAAL

Het is een beetje een uitstervend lelijk woord. Moet het vervangen worden door iets moderns? Smartphone-taal. Scherm-taal. Wellicht dat steeds minder jongeren zich bezondigen aan schuttingtaal

Jongeren trouwens? Kijk eens voor de aardigheid(?) een paar uur op Twitter (X). Scheldwoorden en vulgaire taal in overvloed. En nee, niet hoofdzakelijk door jongeren gebezigd. Het zijn zognaamde volwassenen die genoemde digitale riool vervuilen.

In de Holmsterheerd (boven) en Froukemaheerd (beneden) trof deze blogger afgelopen week aardige 'schuttingtaal' aan.
Zie foto's. Zo kan het ook.


 

dinsdag 1 oktober 2024

UIT DE OUDE DOOS (512)


 Deze foto is net als die uit Doos 509 van Jan Postema. We zien gedeelte van de Nijensteinheerd in aanbouw. Wonderlijk hoe ze destijds al, ca 45 jaar geleden, een half voorbewerkt dak met dakramen en al schuin op de plek van bestemming konden leggen. Alleen de pannen moesten nog even een voor een neergelegd worden.

De hijskraan kon het zo te zien niet alleen af, er moest letterlijk een handje bij geholpen worden.

Nader info en ook uw foto in deze serie? Beijumnieuws@hotmail.com

DE BBB HOEFT GEEN ROOKVRIJE SAMENLEVING

Het wil niet echt vlotten met het rookvrij maken van de samenleving. Een rookvrije generatie zit er helemaal niet aan te komen want vapen schijnt erg populair te zijn.

Er bestaan busreizen naar Duitsland en Luxemburg voor verstokte rokers om daar goedkope sloffen shag en sigaretten in te slaan.

We hebben een BBB -voorvrouw die wil dat rookwaren goedkoper gaan worden in eigen land. Lees hier 

Afgelopen weekend in het noordelijk nieuws: 

Bijna alle overdekte bushaltes in de provincie Groningen worden de komende tijd rookvrij gemaakt

Dat gebeurt door stickers en tegels aan te brengen met het rookvrij-logo erop. Het gaat in totaal om 136 overdekte bushaltes (abri's), verdeeld over Groninger gemeenten.

Wat een naïviteit. Foto...meer dan 120 peuken bij een bushalte te Beijum. Er wordt daar straks niet meer gerookt want een tegel en een logo? Hoal op!

Je hebt er asociale rokers bij die er niet voor terugdeinzen om op rookvrije plek voor het UMCG te gaan staan paffen. Het is dé rookplek van Groningen.

Maar liefst 672000 Nederlanders zijn ziek als gevolg van roken. En een BBB-mevrouw die koketteert met het feit dat ze gehaktballen eet en rookt, want ach wat is ze toch gewoon, heeft daar maling aan. Mag de 'gewone man' zich doodroken op kosten van de belasting- en zorgpremiebetaler?

MEDISCHE INZET TRAUMAHELI


 Bewoners van Beijum Zuid ter hoogte van de Wibenaheerd en de Nijensteinheerd zijn het afgelopen half uur opgeschrikt door een laagvliegende klapwiekende en uiteindelijk landende traumahelicopter.

Lezer stuurde de foto. Geen ongeval, geen geweld maar iemand had z.s.m. medische hulp nodig.

Update 12.20 uur. Meerdere ambulances. Volgens de inzender allemaal vanwege een medische interventie.

Update 12.30 uur, volgens de inzender was er een aed- oproep uitgegaan. De blogger vraagt zich af of daarvoor een heli en drie ambu's aan te pas moeten komen.