dinsdag 22 augustus 2017

URBAN TOUR VANUIT NOORDERZON NAAR RESIDENTIEWIJK DE WIJERT

De reisleiders met het 'papegaaienmeisje' * uit de Wijert


'Welkom in stempelwijk de Wijert'.

Gisteren, 21 augustus, reed een vrolijk gezelschap vanaf vlakbij het Noorderzon-terrein met buschauffeur Piet naar Residentiewijk de Wijert. Tezamen, passagiers, chauffeur en begeleiders waren het 52 in getal.


De begeleiders heten Bram Esser en Wabbesch Wabbesch. Zie nog eens dit bericht Het duo verzorgde vier tours naar de Wijert en de Beijumblogger ging de laatste tour mee.

Eerst even, de blogger heeft de heren niet gevraagd over het hoe en wat wat betreft 'Residentiewijk.' Waar slaat die titel op? Waarschijnlijk op de nodige serviceflats die er in de wijk staan, zie Welkom op de website van residentiewijk de Wijert
Iedere deelnemer kreeg een appelroosje in het Fruitcafé...

De Wijert. Als Beijumer en misschien wel als gewoon Stadjer komt de wijk als nietszeggend over. 
Achteraf gezien een zware onderschatting van de wijk waarin de gebroeders Koeman hun jeugd hebben doorgebracht.
Ooit geweten dat er in 1964 tientallen Molukkers vanuit Nieuw Guinea in de Wijert neerstreken? Zie dit bericht
Of dat er een geweldige drummer woont die ooit voor Michael Gorbatschow in Rusland heeft gemusiceerd? Ben is zijn naam.
Wabbesch Wabbesch, drummer Ben, dhr. van Santen en Bram Esser, vlnr

En, ooit geweten dat de Wijert een Stempelwijk is? Klik op de link en lees verder: De Wijert is een zogenaamde stempelwijk: een zich herhalend patroon van woonblokken dat kenmerkend is voor veel naoorlogse wijken in Nederland. Omdat de stempelstructuur nog zo intact is, heeft de Rijksdienst Cultureel Erfgoed De Wijert Noord een bijzondere stedenbouwkundige status gegeven. Bij transformaties in De Wijert Noord moet deze karakteristieke structuur duidelijk zichtbaar blijven. 

Het is teveel om alle aspecten en bezoekadressen van de Urban Tour naar de Wijert op te noemen. Wel eens van FruitcafĂ© de Helpende Hand gehoord? Nog wel even speciale aandacht voor het bezoek aan de Vondel-serviceflat. De Vondelflat kwam een maand geleden landelijk in het nieuws in verband met de maaltijdrel De directie wilde de bejaarde bewoners dagelijks een ongewenste maaltijd door de strot douwen. Maar daar was mijnheer van Santen....bijna 94 jaar. Zie blogger-video.

Hij won met zijn medebewoners op alle fronten, de directeur gaat weg en de bewoners herkrijgen de vrijheid om zelf een maaltijd uit te kiezen.

Bekijk vooral ook onderstaande You-Tube-video. Een vakantie-excursie-avondje in eigen stad. Naar het verrassende de Wijert.
* Het papegaaienmeisje is een actieve bewoner uit de Wijert die regelmatig met twee papegaaien over straat loopt.
Een jaar geleden gingen er Urban-tours naar Beijum.
Een wandeling maken over Noorderzon?

Geen opmerkingen: