maandag 31 juli 2023

DE GROENE WIJK BEIJUM LIJKT GOED VOORBEREID OP EXTREME HITTE


Je zou het deze regenachtige dagen niet zo snel denken en klimaatontkenners halen er hun neus voor op, maar de temperatuur op aarde lijkt heter en heter te worden.

Wat een ongekende temperaturen in Zuid Europa bijvoorbeeld. Kunnen we in Beijum eventuele hitte aan?

De temperatuur van zeewater ligt momenteel erg hoog

De hitte kan een keten van effecten bewerkstelligen

Is er een gegronde reden om aan de talloze onderzoekers van wetenschappers op dit gebied te twijfelen?

Terzijde, er lijkt een stroming in Nederland te zijn van mensen die naadloos overgaan van corona-ontkenning naar klimaatontkenning. Wetenschap, journalistiek en politiek zijn niet te vertrouwen, aldus de mensen die 'zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten' waarschijnlijk niet kennen. Hopeloos. Dat die mensen boventallig voorkomen binnen de PVV en FVD zal niemand verbazen. Categorie 'Poetin is een prachtige kerel.'

Maar goed, mochten er tropische zomers in het verschiet liggen, dan zitten we in Beijum redelijk gebeiteld. 

 Want wat een groen....En dat allemaal niet geloven? Wel, loop tijdens een snikhete dag maar eens een rondje binnenstad en wandel vervolgens een rondje in het Groene Hart van Beijum of in Kardinge. Verschil!

Wijken in Nederland zijn slecht voorbereid, aldus de NOS.

Nederlandse woonwijken zijn onvoldoende voorbereid op extreme hitte, droogte of juist grote hoeveelheden regen, zoals begin deze maand bij Storm Poly. Dat stellen experts en verschillende organisaties.

Om die wijken hittebestendig te maken moet er meer groen komen in de openbare ruimte, zoals plantsoenen en bomen, zeggen wetenschappers. Dat zorgt tegelijkertijd weer voor een betere wateropvang (en -opslag) na hevige regenbuien. Tegels en wijde straten moeten plaatsmaken voor bomen en ondergrondse wateropvang.

De wil om tuinen, straten en zelfs hele wijken aan te pakken is er. Maar initiatiefnemers zeggen te stuiten op vertraging bij gemeenten. Die hebben sinds 2020 afgesproken om projecten 'klimaatadaptief' uit te voeren, maar in de uitvoering gaat dat trager dan gepland.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Kenners en ontkenners, bomen planten is het beste wat we kunnen doen!

Anoniem zei

Klimaatalarmisme is een geestelijke stoornis

Anoniem zei

Op Beijumnieuws zit een dwaas die meent diagnoses te mogen stellen. Koekoek.