zaterdag 31 augustus 2024

HISTORISCH, OVER RING ZUID LOPEN (rolstoelen)

 



Het is een historische dag veur Stad. Over de zuidelijke ringweg lopen voordat er vanaf morgen duizenden en in de loop van de tijd miljoenen auto's over het asfalt gaan rijden. Daar moést deze Stadjer en Beijumblogger even bij zijn.

Zijn charmante chauffeuse reed hem tegen twaalf uur richting de oprit vanaf de Europaweg.

Zie afbeelding links.

Sontplein, bij de Mediamarkt eraf en kriskras door rijden...parkeren op amper 250 meter vanaf genoemde oprit. Terzijde, voor mensen die nog willen, via de Papiermolenlaan of straat schijnt het helemaal vast te zitten.

Wat een spektakel. Overal mensen, nieuwsgierigen.

En wat ziet alles er gaaf en nieuw uit!

De charmante chauffeuse van deze blogger is opgegroeid in de Oosterpoort. "Vroeger ging ik hier als kind rolschaatsen tijdens de autoloze zondagen. En nu dit, heel bijzonder."

Een klus van vele jaren zit erop. Vanaf morgen kunnen we vanuit Beijum zonder enige stoplicht tegen te komen naar Assen of Drachten en verder te rijden.

Het zal even wennen zijn, via de oude Ring Zuid ging het bij het Julianaplein altijd links af richting Assen. Vanaf morgen moeten we de afslag naar rechts nemen om daar met een wijde bocht heen te kunnen rijden.

Video beneden...wat een arbeid is dat geweest...
O

Ok lezeres...bij deze dan...dank...zie boven...

ZOMER IN EIGEN TUIN (11)


 
De laatste augustus-dag alweer. Richting herfst én richting hoogzomer weer gaan we.

Het kan verkeren.

Foto's zijn gistermiddag gemaakt. Een huisgenoot die gekampeerd heeft...de slaapzak opengeslagen over een stoel om te luchten.

En op de voorgrond hangt een badhanddoek te drogen, want weer een andere huisgenoot had een duik in de Kardingerplas genomen.

Zo is een eig'n toene zomaar een multifunctioneel stuk buitenruimte.

Morgen begint septemberrrr. Deze serie zal vast eens switchen naar 'Herfst in eigen tuin.'

Maar dat duurt nog even.

Leve de (na)zomer....

vrijdag 30 augustus 2024

EEN PAAR HONDERD METER WIJKRING ZONDER FIETSPAD


 Ongelukken zijn er bij weten van deze blogger nog niet gebeurd. Maar typisch is het wel.

Parallel aan de hele wijkring door Beijum lopend ligt een fietspad. Behalve tussen het meest oostelijk liggende stukje waar de Emingaheerd en de Amkemaheerd in elkaar overlopen.

Voor lezers buiten Beijum, de noordelijke wijkring heet Amkemaheerd, de zuidelijke Emingaheerd.

Het stukje niemandsland op fietspad-gebied zien we op de foto. De afbeelding bekijkend, het is niet zo moeilijk vast te stellen waarom hier (links ligt de Amkemaflat) geen fietspad ligt. 

Om nou al die bomen daarvoor te verwijderen.

ZWANEN ZOCHTEN VERKOELING

De hitte is voorbij maar lezeres stuurde gisterochtend nog twee foto's op waarvan op de bovenste twee zwanen last lijken te hebben van te hoge temperaturen.

Hitte, en waar is de verkoelende schaduw?

Onderstaande foto lijkt uit te beelden dat zzwemmen in water ook verkoeling geeft. En dat een luie dochter of zoon Zwaan lekker lui meezoeft.

Foto's zijn in Kardinge gemaakt.
 

donderdag 29 augustus 2024

SLOTDAG SPIJKER EN SPELWEEK (Timmerdorp Beijum)



"Het mooie is dat kinderen die jaren geleden meededen aan de vakantieweek nu als begeleiders meedraaien. Zo geef je iets waardevols door."

Was getekend een moe en voldaan iemand van de organisatie vanmiddag.

Het zit er op.

Timmerdorp Beijum kan weer worden afgebroken.

Tegen vier uur vanmiddag hobbelde deze blogger even het terrein van het Trefpunt op. Was wat ingewikkeld want de hoofdingang was afgesloten in verband met werkzaamheden aan de Beijumerweg, een nauwe zijingang bij de Boerderijum gaf wel toegang tot het terrein en de aldaar aanwezige buitenfitness.

Aan alles merkte je, hier heeft iets plezierigs plaatsgevonden. 

Tevredenheid alom, bij de deelnemertjes, bij de begeleiding, de ouders, de organisatoren.

Zo kan het ook in Beijum. In een week tijd de kinderparade en de afgelopen dagen de Spijker en Spelweek. Leve de opwaartse krachten in de wijk. En Trefpunt....een onmisbare activiteitencentrum in de wijk...

Zie ook de berichtgeving van de afgelopen dagen.

Beneden, een mini-impressie,




DRUK AAN HET WERK ROND EN OP DE BEIJUMERWEG

Foto's zijn eergisteren opgestuurd. Volgens de fotograaf werden die dag twee teerlagen aangebracht op de Beijumerweg, en zal vrijdag, morgen, de derde laag volgen.
 


woensdag 28 augustus 2024

DAG 3 SPIJKER & SPELWEEK (naar Drouwenerzand)

Ingezonden vanuit de organisatie. Met deze tekst: "Met 164 mensen naar Drouwenerzand."
Even wat drinken met dit warme weer...

Swingen!

ONTWIKKELINGEN DOEFMAT-TERREIN (16)


 Zó, wat gaat dat opeens de hoogte in.

De bouwvak is voorbij en de werkzaamheden op de Doefmat-locatie zijn hervat.

Hele gevels steken opeens boven de klei uit. De contouren van de aanstaande woningen en appartementen zijn zichtbaar.

Foto's zijn wederom van Fronczek Fotografie en Film.

Er staat een (live) webcam bij het bouwterrein: https://bouw.live/nijeheerd-groningen/
Kijkrichting naar het zuidoosten.


Lezeres stuurde onderstaande foto.Ze schreef erbij:

Bouwvak is inderdaad voorbij. De grote kant en klare muren die ze hier vanochtend in elkaar aan het zetten zijn, werden gisteren geleverd per vrachtwagen. 
Het lijkt wel een beetje op een grote modelbouwdoos.
Video is weer van Fronczek Fotografie & Film

dinsdag 27 augustus 2024

UIT DE OUDE DOOS (507)

                                                                                         

De afgelopen weken stonden op dit tijdschrift verschillende filmpjes van Hilda Hofstra in De Oude Doos. Mooie pareltjes uit nog een recente geschiedenis van Beijum. Ca15 jaar oud allemaal.

Deze destijds nog prille blogger was ook eens onderwerp van de toen intensief filmende Hilda.

Zie de video. Deze blogger schreef erbij(2008):

Een jaar of vijf werkten we samen bij de wijkkrant in Beijum. Het was een gouden tijd, samen met andere redacteuren maakten we elke maand weer een krant van formaat, een wijkkrant die als 3e eindigde in een wijkkrantenscan van het Dagblad van het Noorden. Prima samenwerking met Stichting Stiel, de Vensterwijk Beijum en andere partners in de wijk, geen vuiltje aan de lucht destijds. Hilda Hofstra (58) en deze blogger gingen om uiteenlopende redenen hun eigen gang. Maar gisteren kwamen we elkaar "beroepshalve" weer tegen. Hilda volgt een cursus bij OOG-TV en ze wilde graag iemand filmen met "een bijzondere passie."

Ik weet niet of mijn passie bijzonder is, er zijn meer bloggers, maar ik verleende graag mijn medewerking. Ik heb even getwijfeld of ik een film over mezelf en mijn drijfveren wel op Beijumnieuws wilde. Maar ik moest niet zeuren, aldus Hilda: "Kom op, niet zo bescheiden." Zij maakte een film en ik de foto. Kijkt u naar een echte professioneel gemaakte -persoonlijke mening - film van een OOG-cursiste. Lezers die af en toe denken wat mij bezield om Beijumnieuws te maken krijgen bij deze een kijkje in de keuken.

Video is groter te klikken.

INTERTOYS VERTREKT PER 1 JANUARI UIT BEIJUM

"Vanwege de gestegen energiekosten, personeelskosten en de hoge huur, hebben we helaas moeten besluiten om na 20 jaar Beijum te verlaten. Dit is voor ons een emotioneel besluit, aangezien dit de winkel is waar alles begon."

Het is een aderlating voor de wijk. Een monument op winkelgebied gaat Beijum uit. De balans tussen kosten en opbrengst sloeg naar de verkeerde kant door. Want wat een huur moet je voor een ruimte in Winkelcentrum Beijum betalen. Personeelskosten, klanten die online speelgoed kunnen bestellen etc....gezond ondernemen kwam in het gedrang.

Vertel, eigenaar Hendriks!

Na meer dan 20 jaar Intertoys in Beijum te hebben gehad, hebben we anderhalf jaar geleden geprobeerd om de eerste gesprekken aan te gaan met onze verhuurder Ahold, om een gezondere huurprijs af te spreken. Echter, na maanden te hebben gewacht, is er geen enkele verbetering gekomen wat betreft de huur van ons pand in Beijum. Uit voorzorg hebben we onze Intertoys-winkel in Lewenborg vergroot naar ruim 450 m², met een nieuw plafond, een nieuwe vloer – alles klaar voor de toekomst. Door een wisseling van personeel binnen Ahold hebben we opnieuw gesprekken gevoerd, maar Ahold blijft erbij dat de huurprijzen voor het winkelcentrum niet buitensporig zijn. Vanwege de gestegen energiekosten, personeelskosten en de hoge huur, hebben we helaas moeten besluiten om na 20 jaar Beijum te verlaten. Dit is voor ons een emotioneel besluit, aangezien dit de winkel is waar alles begon. Mijn eerste winkel is toch anders dan de andere winkels die ik heb geopend of gesloten. Beijum is niet alleen mijn eerste winkel, het is ook de plek waar ik mijn vrouw heb ontmoet op de werkvloer.
Kortom, we hebben lang nagedacht over deze beslissing, maar we moeten onze emoties opzij zetten en gezond blijven ondernemen met het oog op de toekomst. Alle collega's die in Beijum werken, behouden hun baan. Iedereen gaat of kan mee naar onze andere winkels, zoals Intertoys in Roden, Zuidlaren of Lewenborg. De oplevering van ons pand in Beijum staat gepland voor 30 november.

JF, wat jammer. Er zal weer langdurig een winkelpand leeg komen te staan. Bedenk dat het Blokker-pand ca zes jaar leeg heeft gestaan Intertoys heeft een prachtige staat van dienst opgebouwd in Beijum, vraag het maar aan de scholen die in de feestmaand december (Sinterklaas) een beroep deden op de winkel. Het wrange is verder, vindt deze blogger, dat Ahold vanuit Zaandam een wijkvriendelijke winkel als dat de Intertoys is, puur om het geld een ondernemer de nek om kan draaien.

Er waait een nieuwe wind in de AH en dat is positief. Verder lijkt 'de politiek' rond het winkelcentrum muurvast te zitten. Geen wonder met een gevoelloze economische reus als Ahold. De plannen voor aanpassingen rond Winkelcentrum Beijum lijken stil te staan. Nogmaals, zonde dat de speelgoedzaak gaat sluiten. Wat krijgen we er voor terug?

DAG 2 SPIJKER EN SPELWEEK (Timmerdorp Beijum)

Het gaat lekker in en om het Trefpun op deze tweede dag van de Spijker en Spelweek.

Foto's zijn opgestuurd en groter te klikken.

Boven, van hard werken krijg je dorst. Collage, een vrolijle Timmerdorp Beijum. Mét Vrijheidsbeeld...


maandag 26 augustus 2024

SPIJKER EN SPELWEEK...TIMMERDORP BEIJUM...BEGONNEN



Onder ideale weersomstandigheden is aan het begin van de middag de elfde Spijker en Spelweek in en rond het Trefpunt begonnen. Niet te warm, niet te fris, geen regen...

Foto's zijn opgestuurd en laten een vertrouwd beeld zien. Kinderen die met pallets, spijkers en benodigde gereedschap in de weer zijn om een huttendorp te bouwen.

Voor volwassenen lijkt het een herhaling van zetten, maar kinderen hebben een andere waarneming van tijd en ruimte. Reken maar dat ze los gaan en genieten.

Tot 2013 heette de minivakantie in eigen week steevast de Bonte BeijumExpress, in 2014 werd i.v.m. bezuinigingen overgegaan naar het concept dat we nu hebben.

De lol is er sindsdien niet minder om geworden, zie nog eens dit bericht

Filmpje? Zie het bericht van vorig jaar met video (pardon, moet 2017 zijn).

Het is weer gelukt. Vrijwilligers zijn aanwezig en de ruim honderd aanwezige kinderen kunnen zich in deze laatste week van de schoolvakantie naar hartenlust uitleven in eigen wijk.
 

EEN STUK BREDERE BEIJUMERWEG


 Het oogt niet meer als een fietspad, eerder als een 'gewone' weg. Je merkt en kunt zien dat de weg breder is geworden.

Het schiet op met de wwrkzaamheden aan het pad of aan de weg, op 13 september moet het klaar zijn.


Het brede(re) gedeelte ligt tussen de ingang bij wijkring Amkemaheerd naar de ingangen van 't Trefpunt en de Boerderijum.

Vanzelfsprekend, beide locaties moeten bereikbaar zijn. Bevoorrading, hulpverleningsdiensten, taxi's, vuilniswagens, etc.

Bovenste foto, bij de vlaggen is de ingang naar 't Trefpunt. Verderop, bij het stopbord, is de ingang naar de Boerderijum.

Bij 't Trefpunt zal het vandaag en de komende dagen druk zijn. De Spijker en Spelweek begint vandaag.

zondag 25 augustus 2024

EINDELIJK HANDHAVING ILLEGALE GROFVUIL-DUMP?


Dat kan niet. Dacht deze blogger nadat hij zich de Claremaheerd in had laten rijden.
Vanmiddag was dat, tegen half vijf,

Aan het einde van de Claremaheerd, tegen Plein Oost aan, wreef hij zijn ogen uit. Zie foto boven. Nogmaals, dat kan niet, daar ligt elke zondagmiddag een gedeelte van een kringloopwinkel opgestapeld.

Zie nog eens twee weken geleden

Hoe zou het kunnen dat er helemaal niks lag?
Dan maar even aan de Ypemaheerd kijken. Verhip, ook daar niks. 

En daar ligt ook wel eens wat, zie bovenste foto in dit bericht

Wat is er aan de hand. Hoe kan dit? Zijn alle aso's van Beijum bekeerd tot fatsoen?

Bij de Wibena-rotonde, toch ook een hotspot, meende ondergetekende antwoord op de vraag te krijgen. Al stopte de chauffeuse niet zodat er een vraag gesteld kon worden.

Maar er stond een wagentje met de opschrift HANDHAVING. Dat woord laat aan duidelijkheid niks te wensen over. Er wordt gehandhaafd.....
Zie foto's links en rechts. Twee handhavers aan het werk.

Zag deze blogger het goed en werd een gedumpte vuilniszak in het wagentje gehesen? Wat hebben ze nog meer ingeladen?
In het gunstigste geval wordt de buitgemaakte troep onderzocht om sporen van de dumpers te achterhalen.

Vrij zeker is het dat morgenvroeg Milieudienst 050 weinig illegale troep hoeft op te ruimen.

NU OOK DEELSCOOTER (S) MET GRAFFITI.


Je kon er op wachten. Want gemakkelijk doelwit. En amper tot geen pakkans. En ook nog: extra toeschouwers in vergelijking met graffiti op een muur. Want het sjeest de hele stad door.

Zie foto boven. Een 'gesigneerde' deelscooter in De Hunze.
Foto is gistermiddag gemaakt.

De deelfietsen waren en zijn al volop aan de beurt. Zie nog eens dit bericht

Wat een vreemde hobby. Deze blogger betwijfelt of de graffiti afwasbaar is.
Zoals gezegd, amper tot geen pakkans. Tien seconden werk....

zaterdag 24 augustus 2024

EEN GADO BUS PASSEERDE BEIJUM ZUID

Ze reden tot 1998 rond in het noorden. Om precies te zijn in Groningen en Drenthe. Ze brachten deze blogger, zoon van de Kanaalstreek, voor het eerst en meermaals noar Stad. Het kon via Veendam en via de Kielsterachterweg. GADO bussen.

Een paar dagen geleden zag ondergetekende een dergerlijke bus langs Beijum Zuid rijden. Nog net op tijd voor een foto. 050 Reiswagen, stond op de zwarte streep boven waar altijd de bestemming stond opgeschreven. Promt kwamen herinneringen omhoog.

Een kaartje, een dun papiertje met allerhande codes en cijfers, krulde door het ronddraaien van een hendeltje op een machientje door toedoen van de chauffeur als betalingsbewijs naar boven.

Lange tochten vanaf Knoal naar Assen of Stad. Mooie tijden.
Bij binnenkomst van Stad moest je eerst een gigantische rotonde over. Bussen tot op de Grote Markt, station voor V & D. Naar Assen via Gieten. Wat een tijden.

De N.V. Groninger Autobusdienst Onderneming (GADO) te Hoogezand, vanaf 1958 te Groningen, was van 1924 tot 1998 een aanbieder van openbaar vervoer per autobus in de provincies Groningen en Drenthe.

ZOMER IN EIGEN TUIN (10)


 
De zomer van 2024 is over zijn hoogtepunt heen.

Foto's zijn gistermiddag tussen twee winderige periodes gemaakt.

De deuren klapperden kortstondig en de takken van bomen zwiepten op en neer. Daarna werd het weer rustig. Alsof de naderende herfst communiceerde: 'Ik kom er aan mensen.'

Tis nait aans...als Noorderzon is begonnen weten we: de zomer gaat ten einde lopen. Precies over een week, 31 augustus, beleven we de laatste dag van vier Errr loze maanden. Daarna is het toch echt weer 1 septemberrrrr.

Niet getreurd, het kwik gaat komende week eerst weer richting dertig graden. En die nazomers van de laatste jaren tot diep in oktober....nait verkeerd.

Het blijft nog even zomers in eig'n toene...

vrijdag 23 augustus 2024

KREATIEF MET HEG

In de eerste helft van de jaren 90 had je het fameuze televisieprogramma Kreatief met kurk
Geweldige tv met Arjan Ederveen en Tosca Niterink.

Terzijde, het mag creatief zijn maar ook kreatief.
Lezen we hier

Lopend/rollend door Beijum Zuid viel deze blogger afgelopen week twee heg-constructies op.

Zie boven en beneden. De situaties passen niet helemaal in elkaar, je zou anders denken dat de hap uit de heg, beneden, naar de situatie boven zou zijn verplaatst.

Beneden is a.h.w. een deur gecreëerd. Boven een 'we willen geen inkijk.'

Beide situaties zullen arbeidsintensief zijn geweest.

donderdag 22 augustus 2024

AANTAL ´GESIGNEERDE' DEELFIETSEN LOOPT DE SPUIGATEN UIT

Net als in het vorige bericht over deze kwestie  blijft het balanceren tussen de eigenaardigheden in de wijk in beeld brengen en mafkezen niet teveel aandacht en podium bieden.


De 'gesigneerde' deelfietsen uit Beijum.

Deze blogger liet zich de afgelopen week drie keer door de stad rijden en hij zag een exemplaar over de Vismarkt rijden (weg ernaast), over het Boterdiep en langs de Bedumerweg.

Deelfietsen mét. Als variant op een patat met, met dat verschil dat je een klodde mayonaise zo weg kunt vegen.

Dit i.t.t. aangebrachte graffiti. Wat zal dat een schadepost zijn, er vanuit gaande dat je de 'handtekeningen, niet zo een twee drie kunt verwijderen.

Foto boven, kwak maar neer. Misschien niet goed te zien maar er liggen twee fietsen bij met.

Zo ook op de linker afbeelding. Op de fiets links is nog net een streepje graffiti te zien.

Foto rechtsboven, een beetje half werk.

Foto's zijn groter te klikken.

Wat opvalt is, er lijkt een tweestrijd gaande tussen twee 'kunstenaars.'

Enerzijds heb je Klei. In het geel.

Anderzijds een plat liggende H met VE daar achter.

Dat laatste weer in het wit.

Zullen de heren door hebben wat voor schade ze aanrichten?

Er vanuit gaande dat het geen dames zijn.

Info?

VUURWERK DOOR DE BRIEVENBUS, ONTPLOFT IN HAL


 
"Onze kleuter hadden we net naar boven naar bed gebracht."

Het zijn zo van die onverkwikkelijke dingen die soms in de wijk gebeuren die grenzen aan terreur.

Sterker, het ís terreur als er vuurwerk door de voordeur /een brievenbus wordt gegooid en in de hal ontploft.

Het overkwam gisteravond een gezin, twee ouders met een kind, aan de Fultsemaheerd. De moeder stuurde de foto en de onheil-tekst. "Mijn man was net naar boven gegaan en ik wilde het toilet in de hal bezoeken. Dit had veel erger kunnen aflopen."

Bij deze bent u gewaarschuwd Beijumers, er loopt in de avonduren tuig door de straten van Beijum dat gewetenloos mensen de schrik om het lijf jaagt en in hun eigen huis aanvalt.

Update 19.30 uur. De politie zoekt de dader(s).