woensdag 25 augustus 2021

COLUMN UIT LEWENBORG (212)

 Ritme

De vakantie is weer voorbij en zo raken we weer in het ritme van de dagelijkse dingen. De scholen beginnen en de kids moeten weer naar hun clubjes en dergelijke. Ouders gaan weer werken (of niet) en het gesjees begint weer van voor af aan. Van hot naar her, op vaste tijden eten, boodschappen en noem het allemaal maar op.

Alles heeft een ritme… Bij de één wat losser, dan bij de ander. Sommige mensen vinden het juist fijn om een bepaald soort ritme te hebben, anders raken ze de weg kwijt of nog erger van het padje af. Ritme kan ook op lang termijn zijn, kijk maar naar mij. Je kan er de klok op gelijk zetten, in de maand augustus heb ik áltijd wat! En wat nog veel erger is… Toen mij vader nog leefde en mijn moeder een dagje weg wou dan ging dat geheid niet door, omdat pa weer eens juist op die dag erge lichamelijke klachten had. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want mams wil een dagje weg en nu lig ik in de lappenmand. Nou goed, ik hoop dat ik snel herstel in een paar dagen, zodat ze toch nog weg kan en ik voor haar hond kan zorgen.

Wat is ‘ritme’ nu eigenlijk echt? Het is eigenlijk een soort dagstructuur wat zorgt voor je welzijn, je houvast en een duidelijk overzicht. Zodra je dit compleet hebt dan voorkom je dat je lichaam en geest zich iedere dag weer moeten aanpassen aan een nieuwe situatie. Als je al voldoende structuur en regelmaat hebt of je gewoon goed in je vel voelt zitten bij weinig structuur, hoef je dit natuurlijk niet aan te passen en vergeet je gewoon wat ik hier allemaal zit te tikken over ritme, structuur en regelmaat.

Mijn eigen ritme is soms ook erg in de war en dan merk ik dat veel vermoeider ben dan de dagen dat alles wel op ritme loopt. Wakker worden, koffie, hond uitlaten, boodschappen doen, schrijven, eten, twee uur huishouding (in etappes), hond uit, en eten koken. Dit zijn de belangrijkste dingen op een dag voor mij, hier tussenin is er ruimte voor de vrienden om me heen, gezellig kletsen, gezamenlijke etentjes. Spontaan even weg en de boel de boel laten, is ook heerlijk. De volgende dag zien we dan wel weer. Ik ben dus een makkelijk persoon die ‘ritme’ los kan laten, ook voor langere tijd, om vervolgens de dagen erna mezelf tegen te komen. (Behalve de belangrijkste dingen; hond, kat en eten).

Heb jij een bepaald ritme of structuur en kan je het makkelijk loslaten of raak je dan juist helemaal in de stress? Ik ben eigenlijk wel benieuwd… En ook hoe of ’t voelt dat na deze vakantie alles en iedereen weer in het gareel moet. Dan sluit ik nu af met Frizzle Sizzle “Alles heeft een ritme”

2021©Vlindertje73

Geen opmerkingen: