Jezelf wegcijferen voor het geluk van een ander, is zeer ongezond. Helaas komt het nog te vaak voor. Mensen die zich in allerlei bochten wringen om de ander te behagen en zich voortdurend aanpassen is een duidelijk signaal van codependentie; ook wel een hechtingstrauma genoemd, een verzameling van patronen waarbij je de controle probeert te houden over relaties en gevoelens.
Mensen die codependent zijn maken zich vaak kleiner dan de ander en doen er alles aan om een relatie te laten slagen. Uit onderzoek blijkt dat het te maken heeft met de opvoeding of trauma’s uit eerdere relaties. Als je als kind zijnde geen emotionele band met je ouders hebt gekend, omdat ze teveel me zichzelf in de knoop zaten, kun je je hele leven een eenzaamheid voelen die je niet goed onder worden kan brengen. Als volwassene word je dan onbewust aangetrokken tot iemand die je in contact brengt met dat gevoel uit je kindertijd.
Je kiest er dan voor om geen diepgaande relaties aan te gaan, puur uit angst dat ze toch fout zullen aflopen. Een soort van bindingsangst c.q. verlatingsangst. Deze mensen hebben geleerd heel erg hun best te doen om een relatie te laten slagen, zelfs als het een ongelukkige relatie is en inwendig voel je je leeg en ongelukkig.
Voor zo iemand kan het heel veilig voelen om op een onbereikbaar persoon te vallen. Je weet dan van te voren dat hij of zij niet snel voor jou zal kiezen, ook al wil je diep vanbinnen niets liever dan verbinding voelen in die relatie.
En codependente relatie kun je vaak maar moeilijk herkennen, toch zijn er alarmsignalen. Bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, prikkelbaarheid, bitterheid, woede, overspannenheid en uitputting. De buitenwereld ziet er vaak niets van, alleen bij jezelf voelt het moeilijk en zwaar. Altijd maar je best doen voor die ander breekt gewoon eens op. Je daalt langzaamaan in een dal, omdat je steeds jezelf vergeet en keer op keer je eigen grenzen overgaat. Je raakt jezelf volledig kwijt en misschien heb je wel nooit goed geweten wie je nu zelf bent en wat je voelt.
Ee codependent persoon zal verwachten dat je zijn of haar leven gelukkiger gaat maken, maar zo werkt het natuurlijk niet. Deze persoon moet eerst “zelfliefde” terug vinden. Je weet toch het gezegde; als je niet van jezelf houdt, kun je ook niet van een ander houden. Een laag zelfbeeld zit dan echt in de weg. Hier komt vaak het gevoel bij te kijken van diepe frustratie over het gebrek aan bevestiging over alle inzet die je toont en een angst om je ongenoegen te tonen.
Pas als je van jezelf houdt, kan je gezondere partners aantrekken zonder steeds de bevestiging te hoeven zoeken bij de ander. Het is dan meer in evenwicht.
Gelukkig zijn er allerlei therapieën die je daarbij kunnen helpen. Het is tegenwoordig geen taboe meer. Vooral voor mannen is naar therapie gaan een hele stap, gelukkig weten zij ook steeds vaker de weg naar een therapeut te vinden.
Liefde is een wondermiddel,
Van jezelf houden doet wonderen!
Quote van Godin van Licht.
2021©Vlindertje73
Geen opmerkingen:
Een reactie posten