woensdag 15 september 2021

COLUMN UIT LEWENBORG (215)

 Open hiring

Ooit van gehoord? Ik niet en ging het uiteraard uitpluizen. Dit concept is in 2019 overgewaaid naar Nederland en ik vind het een geweldig idee. Het houdt in dat als je wilt werken dat je gewoon aan de slag kan gaan zonder een sollicitatiegesprek, cv of bemoeienis van de overheid. Ongeacht wat je in het verleden hebt gedaan, je opleiding of ervaring. 

Ieder mens heeft zo zijn eigen verhaal. 

Inmiddels doen al veel bedrijven in Nederland aan open hiring. Volgens mij een uitkomst voor veel mensen die geen diploma hebben en mensen die net een tikje anders zijn. 

Er wordt geloofd dat je door anders te denken en te doen, je het onmogelijke mogelijk kunt maken. Klinkt logisch in mij oren.

Ik zie het dan zo voor me, want waarom zou een administratief medewerker niet ergens in de horeca als bedienster of barman/vrouw kunnen werken? Er wordt teveel in hokjes gedacht, helaas nog steeds waar. Waarom zou een hoogopgeleide zonder baan niet als vuilnisman aan het werk kunnen. Ze zeggen dan dat je te veel hebt geleerd, dat is toch heel raar en daarmee vervolgens te duur zou zijn. Juist en daarom vind ik deze open hiring een supermooi concept. Er wordt hier niet in hokjes gedacht, je schrijft je in voor de baan die je graag zou willen en als je aan de beurt bent word je gebeld. Zonder alle poespas!

Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen vaardigheden op een bepaald gebied, toch kun je vaak meer dan dat je denkt en ook je nieuwe werkgever staat hierbij open om je te helpen te ontplooien in iets waarvan je altijd hebt gedacht het niet te kunnen. Dit kan heel sociaal werken bij bijvoorbeeld onzekere mensen en de minder opgeleide mensen, deze krijgen hier meer zelfvertrouwen door en al werkend in je nieuwe job zal dan blijken of je als persoon en functie een goede match bent. Er wordt in ieder geval gekeken naar jouw als persoon en niet naar je verleden en opleidingen. 

Wat zegt een opleiding eigenlijk over jouw als persoon? Niets toch…helemaal niets! Ik ken mensen die elke dag met tegenzin naar hun werk gaan en steeds meer in isolement raken, puur omdat ze denken niet anders te kunnen. Ga dan iets doen wat je wel leuk vind zeg ik dan en vraag ook waar ze aan denken. Wat ze graag willen doen en hoe je dat kunt bereiken. Nu ik dus van dit concept heb gehoord, zal ik ze hier zeker op gaan wijzen.

Ik heb ook een vage verre kennis die dubbele ingenieur is met een empathie van een visstick, komt werkelijk gevoelloos over en vind zichzelf erg belangrijk. Ik walg daarvan, want wat heb je aan een dubbele titel voor je naam als je geen werk hebt. Niets toch? Kijk en zo één kan je natuurlijk niet achter de bar zetten in een kroeg waar je behoort te luisteren naar je klanten en je super sociaal moet zijn. Toch is er voor zo iemand ook werk te vinden, als bijvoorbeeld bezorger waarbij je alleen maar ‘alstublieft uw pakketje’ hoeft te zeggen. Ik denk dat ieder mens die drie woorden wel uit zijn of haar strot kan krijgen.

Laten we hopen dat er veel mensen via het concept “open hiring” de baan van hun dromen gaan vinden en er nog meer bedrijven zich hiervoor zullen openstellen.

2021©Vlindertje73

Geen opmerkingen: