donderdag 2 december 2021

DADERS AANSLAG OP GRONINGSE JOURNALIST LANGER VAST

Het was schrikken in de nacht van 18 op 19 augustus voor de Groningse journalist Willem Groeneveld. Extremistische wappies gooiden twee brandbommen in zijn huis.

Zie nog eens dit bericht Met doorverwijzende links.

Vanmiddag was de pro forma zitting tegen de twee verdachten.
Het is niet direct Beijum-nieuws, maar de persvrijheid in dit land is van groot tot klein qua nieuwsmedium een groot goed. Het Openbaar Ministerie noord Nederland wil dat de twee verdachten vast blijven zitten.

Volgens het OM was de journalist het doelwit omdat hij gebruik maakte van een groot goed als de persvrijheid. Kritisch zijn, dingen aan het licht brengen, zaken controleren en als zaken niet kloppen, dit naar buiten brengen – dat hoort bij de persvrijheid. De pers is onmisbaar als één van de controlerende machten; de pers moet onafhankelijk en vrij zijn. De officier: “De pers staat onder druk. Niet door radicale gedachten of, als u wilt, toenemende polarisatie van standpunten, maar juist door intimidatie en geweld. Zonder persvrijheid, geen democratie, zonder persvrijheid, geen rechtsstaat.”

Het openbaar ministerie ziet voorts groot gevaar in de verharding, de bedreigingen en het geweld, jegens de pers. De officier van justitie zei hierover vandaag: “En die verharding maakt dat mensen het toepassen van geweld een optie vinden. Dat de bereidheid tot het plegen van geweld wordt vergroot door die radicale gedachten. En wanneer radicale gedachten omslaan in daadwerkelijk geweld, wanneer radicale gedachten omslaan in brandstichting bij iemand wiens publicaties je niet zinnen, spreken we over gewelddadig extremisme. Dat is wat we hier zien. Gewelddadig. Lees verder via OM.nl

 

Afbeelding van NOS.NL

Geen opmerkingen: