woensdag 14 september 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (257)

 Geldmaand

Deze maand september is het de geldmaand. Ik had er nog nooit van gehoord, jullie? Geld is wel het woord wat er bij iedereen uitkomt de laatste tijd. Alles, echt alles wordt duurder. Er zijn al veel tips die rond gaan, waaronder ook lachwekkende. Je moet toch blijven lachen hé, in deze moeilijke tijd. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Zoals deze bijvoorbeeld; neem een sport abonnement, dan kan je onbeperkt gratis douchen voor iets van 19,95 per maand  

Iedereen kan zelf de tips wel opzoeken lijkt mij, daar ga ik jullie niet mee vervelen. Wel heb ik een top idee om je gasverbruik te verminderen tijdens het koken. Vul de waterkoker zo vol als die kan en zet ‘m aan. Het gekookte water giet je zoveel als je nodig hebt op je aardappels en groente, in een mum van tijd kookt het opnieuw. Dit scheelt aanzienlijk in gasgebruik en ook tijd. Het restant water uit de waterkoker kun je in een fles bewaren om er je strijkijzer mee te vullen. En als het straks kouder wordt, je waterzak die je lekker aan je voeten legt op de bank tijdens tv kijken of op het voeteneind van je bed, zo slaap je nooit met koude voeten. Als ik koude voeten heb, kan ik niet slapen. Jij?

Of deze die ik ergens las, laad je telefoon en laptop op in een koffiebar daar is de koffie nog betaalbaar en scheelt je thuis stroom, maak een praatje met deze en gene over wat hun doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Praat en leer tegelijk, deel je tips dus. We worden allemaal slimmer om zo goedkoop mogelijk te kunnen leven. 

Vergeet ook niet om je oplaadkabels van telefoon, tablet, koffieapparaat, waterkoker e.d. uit het stopcontact te halen als je deze niet meer nodig hebt, ze gebruiken echt stroom zonder dat je het gebruikt. Het handigste is zo’n stopcontact die je in z’n geheel kan aan en uit zetten.

Steek wat vaker de kaarsjes aan, zet je verwarming eerder naar beneden, gebruik de na warmte uit je oven. Ach, dit ken je allemaal al wel… 

Er zijn vele foefjes te bedenken om het gasverbruik te laten dalen, door bijvoorbeeld je eten te koken in de magnetron en oven. Sommige mensen eten niet eens meer vers, ze halen van die ping menuutjes, paar minuten in de magnetron en eten maar. 

Nu was er op het nieuws dat een vrouw zich had laten afsluiten van het gas, helemaal er vanaf. Ze kookt water en wast zich met behulp van een teiltje. Dit deed men echter heel vroeger ook al, zo raar is dat nog niet. De was net zo als vroeger, gewoon met de hand. Geen vaste maandelijkse kosten en geen gasafrekening waar je U tegen zegt. 

Helaas zullen er vele mensen alsnog in de knoei komen te zitten. Het is werkelijk te schandalig voor woorden. Waar is men toch mee bezig? Het kabinet zit de komende winter vast niet in de kou, dus ach dan zijn wij als Nederlandse staatsburgers blijkbaar niet zo heel belangrijk. Nee, zij vinden de asielzoekers en stikstofuitstoot veel belangrijker. 

Echter zonder boeren, geen eten! Dat zijn ze even vergeten!

Om je te schamen…

2022©Vlindertje73

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik zou het resterende water in een thermos doen dan heb je later nig thee. Of voor de afwas na het eten. Vaak kan je het gas onder de pan ook eerder uit doen. Het gaart nog na. Nog een tip veelal gebruiktop de camping. Een theelichtje op een schoteltje. Een terracotta pot met gat eroverheen. De pot wordt lekker warm en zo heeft het theelichtje meer effect. Het beste is om ook onder de pot een klein kiertje te hebben. Bv door het op dopjes te zetten. Maar hier zijnde extra sokken al aan hoor. Omschakelen.