donderdag 31 juli 2008

VISSEN IN DE ZUIDWENDING

We leven in het digitale tijdperk, deze weblog en dit artikel zijn bijvoorbeeld gebaseerd op computers en internet. Zonder deze middelen komt dit medium nou eenmaal niet tot u.

Wat deed je vroeger toen je ongeveer tien jaar oud was? Met vroeger bedoel ik twintig, dertig, veertig jaar geleden. Thuis ging je met slecht weer ganzenborden, mens-erger-je-nieten, dammen of sjoelen. Speltjes of postzegels verzamelen. De televisie kende vier kanalen, twee Nederlandse en twee Duitse. Buiten ging je voetballen, tollen (in de Kanaalstreek heette dat sirreltobben), schaatsen (scheuvel'n), appels jatten bij de buren of vissen.
Tegenwoordig heb je behalve de computer, het mobieltje, de DS-Nitendo-spelcomputer, de Playstation, veel videotheek-leenfilmpjes en natuurlijk ook de televisie met een oeverloos aanbod.

Het voetballen heeft alle ontwikkelingen en tijdsgewrichten gewoon overleefd, overal wordt buiten tegen de bal getrapt. De laatste tijd bespeur ik een revival op visgebied. Er worden vishengels gegeven als verjaardagcadeaus en regelmatig zie ik kinderen in het water turen. Deze jongens stonden begin deze week doodstil op het fiets- en loopbruggetje over de Zuidwending naar de dobber te kijken. Een vredig tafereeltje. En de Zuidwending ziet er ook nog zijn mooist uit. Waar blijven de draaitollen?

Geen opmerkingen: