maandag 6 juni 2022

BABBELBANKJES MOETEN EENZAAMHEID BESTRIJDENZe zijn diep verstopt in Beijum Oost.

Nabij de Amkemaflat. 

Parkeerplaats daar vlakbij, nabij de Aldi.

Is het het zoveelste opbouwprojectje?

Dit moet mensen samenbrengen, verbinden?

Babbelbankjes....

Tou toch eev'n, wat een gedoe. Je kunt toch op elk willekeurig bankje in de wijk gaan kletsen? Elkaar ontmoeten? 

'Goed bedoelen' kan natuurlijk prima een symbolische waarde hebben, maar het is onwaarschijnlijk dat er op de twee bankjes die we zien meer gebabbeld gaat worden in vergelijking met andere bankjes 'gewone' bankjes in de wijk.

Maar toch, Bij Bosshardt meldt, via een Facebookpagina waar ook onderstaande afbeeldingen opstaan:

Onthulling eerste babbelbankje bij Bij Bosshardt in Beijum: bankje met gedicht als uitnodiging om te ontmoeten.

Op het grasveld voor Bij Bosshardt in de Groningse wijk Beijum zijn vrijdag twee babbelbankjes onthuld. Op het ene bankje is het gedicht ‘Thuiskomen bij elkaar’ van wijkdichter Willy Koolstra te lezen, op het andere staat het woord welkom in meerdere talen.
De bankjes zijn bedoeld als plek om elkaar te ontmoeten. Het nodigt voorbijgangers uit tot samenkomen en een goed gesprek. Een lief, mooi en belangrijk initiatief!

WAAR FEESTJE
De onthulling werd een waar feestje, met een stralend zonnetje, muziek, kleurige vlaggetjes, zang van de groep die wekelijks op donderdag repeteert in de buurthuiskamer van het Leger des Heils én het uitdelen van donuts, want het was immers ook DonutDag. De onthulling werd verricht door Jelly Bruining van de gemeente Groningen. Zij kwam destijds met het voorstel om het gedicht van Willy Koolstra op een babbelbankje te zetten. Willy droeg 'Thuiskomen bij elkaar' voor, dat zij vorig jaar schreef in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid.
Onder de aanwezigen waren verder Ammarens Blom, coördinator Bij Bosshardt Beijum, en Siebo Weert, opbouwwerker WIJ Beijum, de andere karttrekkers van dit project.

ONTMOETINGEN
Het babbelbankje is het eerste van een serie babbelbanken in Beijum. Uit onderzoeken in de wijk blijkt dat bewoners graag meer plekken willen waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Om aan deze wens tegemoet te komen, kunnen bewoners een babbelbank adopteren. Dit zijn bankjes waar bewoners kunnen rusten, ruimte is voor (toevallige) ontmoetingen, bewoners met elkaar kunnen praten en waar een mogelijkheid is om ideeën en initiatieven te delen.

MOTIE GEMEENTERAAD
Het initiatief van de babbelbankjes komt voort uit een motie van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Groningen, in de strijd tegen eenzaamheid. In samenwerking met de gebiedsteams, WIJ Groningen en Stadsbeheer is vervolgens in Beijum, Ten Boer en De Wijert een pilot gestart, om samen met bewoners plekken te zoeken in de wijk waar de babbelbanken kunnen staan.

Zes jaar geleden werd Bij Bosshardt geopend....zie beneden.

Geen opmerkingen: