woensdag 6 juli 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (251)

 Zelfsabotage

Iedereen heeft er weleens mee te maken, op welke manier en in welke vorm dan ook.

Je kent het vast wel, er komt iets voorbij wat je met beide handen wil aangrijpen, echter een stemmetje in hoofd houdt je tegen. Kan ik dit wel? Durf ik het wel? Nog erger; ben ik wel goed genoeg? Allemaal inwendige vragen aan jezelf, die je vanuit je opvoeding of levenservaringen hebt opgedaan. 

Als je dat loslaat, kan je veel meer dan jezelf denkt. Het is moeilijk hoor, want dan krijg je nog met omgeving te maken of met ouders die vinden dat je een brug te ver gaat of denkt. Vergeet niet dat grote zaken, ketens of ondernemers ooit klein begonnen zijn. 

Elk mens heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Iedereen zit vol met ideeën, niet alleen over zichzelf, maar over alle facetten van het leven: Relaties, werk, autoriteit, geld, liefde, geluk, etc… Al die ideeën vormen een filter waardoor je naar de wereld kijkt en ze creëren zelfs letterlijk je ervaringen.

Stel je hebt de overtuiging dat niemand te vertrouwen is, dan zal je dit in je relaties met anderen ook telkens weer bevestigd zien. Of stel je hebt de overtuiging dat je denkt dat je niet goed genoeg bent, dan zal je dit wanneer je iets onderneemt en er niet in slaagt om je doelen te behalen, telkens weer bevestigd zien. Deze doemscenario’s kunnen voorkomen als er bijvoorbeeld vroeger in je jeugd vaak tegen je gezegd is:

‘Het zal nooit wat worden met jou.’

‘Jij zal het ook nooit leren.’

Deze twee gezegden kunnen je traumatisch beïnvloeden bij het nemen van belangrijke beslissingen, ze zijn in je hoofd gaan zitten, erin gestampt als het ware. Zo ver dat je het zelf bent gaan geloven.

Zelfsabotage is iets wat je moet doorbreken. Het is een nare visuele cirkel, waar je soms maar moeilijk uitkomt. Toch is het de moeite waard om eens een sprong in het diepe te wagen, als je kan zwemmen… Lukt het niet zwem je naar de kant, laat je je opdrogen en probeer je het opnieuw of je slaat desgewenst een andere weg in. Een lange weg heeft ook zijwegen, vergelijk het eens met een boom, bijvoorbeeld een dikke eik. 

Zo groot, zo sterk. Zoveel zijtakken, zoveel mogelijkheden.

Je moet het wel zien en wat heel belangrijk is, je moet achter je eigen keus staan en je niets aantrekken van wat een ander ervan zegt. Natuurlijk kan je luisteren naar de voor- en nadelen, daar trek je conclusies uit. Laat je niet van de wijs brengen. Je bent een ander niets verplicht, alleen jezelf!

Jaag je dromen na!

2022©Vlindertje73


Geen opmerkingen: