woensdag 13 juli 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (252)

Pas op voor oplichters

Weet je wel dat je op vele verschillende manieren te maken kan hebben met oplichters? Het is werkelijk niet te geloven hoe of ze dat doen.

Afgelopen week had een kennis van mij wat gebruikte kinderfietsen en wat kinderspeelgoed, dit wouden ze naar de stort brengen, waarop ik zei dat het nog heel prima een ronde of twee mee kan. Er zijn nu eenmaal mensen met een wat lager inkomen en zo hingen we er een zeer redelijke prijs aan. 

Ik bedoel maar een peuterfiets voor 18,- euro is toch spotgoedkoop, het betreft een echte Loekie zeepiraat. 

Nou goed, ik zette het fietsje op een facebookgroep voor in de buurt en nog een paar groepen. Er kwam een reactie op en diegene wilde het laten ophalen door GLS expresse, nou weet ik dat zoiets natuurlijk wel bestaat. Voor een fietsje? Of dat ze ergens in Amersfoort geen fietsjes te koop hebben… Een poosje heen en weer gechat en hij bood er opeens 30,- euro overheen en zou de verzendkosten en de verzekeringskosten op zich nemen. Er zou dan iemand van GLS aan mijn deur komen met een envelop waar het geld in zou zitten en ik moest dan dat fietsje meegeven. Ergens ging er toen een lampje branden en ging nog wat verder. Hij stuurde mij een bevestigingsmail met daarin een link en daar stond in >klik hier< om akkoord te gaan om 100 euro te betalen. Hoe. Wat betalen? Ik verkoop iets en koop toch niets. Natuurlijk ging ik er niet mee akkoord en na nog wat heen en weer gezeik over de al reeds gemaakte kosten van hem en dat hij mij voor de rechter zou slepen als ik niet zijn gemaakte kosten zou terug betalen, heb ik de beste man gechat dat ik niet geloof in sprookjes. Daarna kwam er niets meer en heb de chat op screenshot staan en de rest verwijderd.

Zo waren er ook personen voor de andere fiets en volgens mij allemaal vanuit één persoon. Alles verwijderd.

En weet je nog van die appjes op je telefoon van; ‘hoi mam, kan je mij even 200,- euro overmaken want mijn telefoon is kapot gevallen en heb mijn bankpas niet bij mij.’ Oplichterij. Kijk er mee uit.

Waar je nu voor moet oppassen, is nogal hot. Op facebook krijg je een messenger bericht van je vrienden, waarop staat: ‘Kijk deze foto dan van jou.’ Of  ‘Ben jij dat op deze foto?’ Of ‘Wat een geweldige video van jou, lach me kapot.’

Ik snap ergens wel dat er mensen zijn die op zo’n link klikken, want het is toch één van je vrienden die je dat bericht stuurt en hoezo moet hij of zij dan lachen en over welke foto hebben we het eigenlijk? Je wordt op een bepaalde manier nieuwsgierig gemaakt. Goed bedacht door die hackers.

Echter het lachen vergaat je als je erop klikt om het te openen, want dan ben je gehackt. Tegenwoordig kunnen ze dat heel snel en in een mum van tijd, weten ze alles van je.

Zo was er laatst iemand die postte op haar facebook dat er een meisje aan de deur was, omdat haar telefoon aangaf dat haar airpods in dat huis zouden moeten liggen. De mevrouw kende dat meisje helemaal niet. Best wel vreemd vind ik… want ze kan ook even binnen gluren wat er allemaal staat en dit doorgeven aan anderen. Als een kind aan je deur staat, denk je immers niet meteen aan verkeerde bedoelingen.

Nog erger was dat iemand een telefoon te koop had en er een man voor langs kwam om deze te bekijken en vertrok zonder telefoon, omdat hij er nog even over na moest denken. Een uur later en het was mooi weer die dag, zat het dochtertje van het huis waar de telefoon te koop was, aan de keukentafel en stond de buitendeur open. Haar moeder was boven in huis bezig, terwijl de man die moest nadenken over de telefoon  naar binnen liep en deze van de keukentafel afpakte en er zo mee naar buiten liep. Dochtertje riep naar boven; ‘Mama, die meneer van net, heeft de telefoon meegenomen hoor.’  ‘Watttttt?’ (zonder te betalen uiteraard) WTF

Te gek voor woorden en vreselijk onbeschoft, ordinair, gewetenloos en hersenloos. 

Het moet toch niet gekker worden!

2022©Vlindertje73

Foto van: Gerd Altmann via Pixabay

Geen opmerkingen: