woensdag 27 juli 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (254)

 Vakantie, zon, kleding en huh een zoutstrooier?

Wat in de hemelsnaam heeft een zoutstrooier hier mee te maken, zal je je afvragen. Nou, het zit ‘m in het asfalt op de wegen. Daar zit namelijk een bindmiddel in die gaat smelten door de hitte. Juist op de plekken waar auto’s veel remmen en weer optrekken, wordt er tijdens een zeer hete dag zout gestrooid, wat zorgt voor verkoeling van het wegdek. Het zout onttrekt het vocht uit het asfalt en wordt hierdoor minder plakkerig. 

Ik vraag mij dan af, waarom ze niet meteen goede asfalt leggen op de wegen in Nederland, aangezien het klimaat toch echt erg aan het veranderen is. De komende jaren krijgen we steeds meer hittegolven onze kant op, dat weet toch ieder logisch denkend mens. Het kost miljarden om wegen aan te leggen en te asfalteren. Zo is het altijd een probleem, in de zomer blijkt het asfalt plakkerig te worden en in de winter zakt het zout weg in het asfalt, door de poreusheid van de wegen. Je weet wel de ZOAB (zeer open asfalt beton) wegen. Dat er nog geen zout op het spoor ligt is nog een wonder, want als er in de winter een paar sneeuwvlokken dwarrelen, ligt het treinenstelsel al gauw plat. Het is dweilen met de kraan open en wij met z’n allen lekker betalen aan straks weer nieuwe of te wel beter asfalt op het wegennet. 

Ga je nog op vakantie trouwens? Ik ga naar Tuinaria, leuk man! Gezellig met de hond en de kat, wat vrienden mee. Het gezellig maken, lekker eten en drinken. We doen net of het vakantie is, bbq aan later op de avond als het kil wordt de vuurkorf aan en genieten maar. Ondertussen ren ik me een rotje tussen mijn huis en die van mijn moeder, ach dan ben ik op die dagen even in Balkonia. We maken er gewoon het beste van. 

Bij erge warme dagen begeven we ons onder de bomen in mijn achtertuin en willen we zon? Ja, zon! Dat wil toch iedereen in de zomer? Nou, dan gaan we voor het huis lekker zitten te bakken, te puffen en te zweten. Waarschijnlijk ook nog in de verkeerde kleding…

Wist jij wel dat je beter zwarte kleding kan dragen in de zon? Nee hé, want iedereen denkt áh zon, dan kan ik eindelijk die mooie witte broek aantrekken, met die lichtgroene blouse en witte bloemen erop. Fout gedacht!

Witte kleding zou ons lichaam koeler houden dan donkere kleding. Maar weet je dat dat een fabeltje is? In werkelijkheid beschermt juist zwarte kleding ons het allerbeste tegen de warmte. Kijk maar eens goed om je heen als je op vakantie gaat naar het buitenland, daar dragen de inwoners(locals) van dat land heel vaak zwarte kleding en dan werkelijk van top tot teen. Het blijkt dat zwarte kleding eerder een voordeel is dan een nadeel. De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken. Draag dan wel een luchtige stof en geen zware denim. Ook moet je rekenschap houden met de UV stralen. Nou moet je dat toch al en zeker tussen 11.00 uur en 15.00 uur, want dan schijnt de zon het felst en verbrand je het snelst. Even Google geraadpleegd en dan kom ik bij het volgende: 

Een belangrijke waarschuwing wat zwarte kleding in de zon betreft, komt van de Huntsman Cancer Institute van de University van Utah. "Donkere kleuren absorberen meer UV dan lichtere kleuren zoals wit en pastel", zo valt te lezen op de site. "Dit betekent dat uv-stralen je huid minder bereiken als je lichtere kleuren draagt." Rood zou alleen wel behoorlijk wat uv absorberen. Maar hoe levendiger de kleur, hoe beter de bescherming, aldus de universiteit. "Een felgeel shirt biedt meer bescherming dan een lichtgele." Lees er HIER meer over. 

Denken jullie ook aan je eventuele huisdieren? Het blijkt namelijk dat vooral honden met een lichte huid en vacht een grotere risico lopen op verbranding, dan donker gekleurde honden.

Dankzij hun vacht hebben ze dan wel een extra beschermlaagje om de uv-stralen van hun huid weg te houden, maar kale of minder behaarde plekjes – denk: oren, neus en buik – zijn heel gevoelig voor de zon. Normaal zou je toch denken, het gaat warm worden de komende dagen, dus laat ik een afspraak maken bij de trimster. Zo dacht ik altijd wel namelijk. Foutje dus, want dan heeft mijn Snoopy met haar lichte huid en vacht dus veel meer kans op verbranding dan de grote donkere herder van verderop. Zelfs met haar iets langere haren. 

Zorg dus voor verkoeling voor je huisdier en schaduwplekjes, ja, ook op vakantie laat je je hond niet alleen op hete dagen. Gewoon niet doen! 

We moeten allemaal al zoveel tegenwoordig en weet je wat ik moet? Ik moet gewoon mijn hoofd koel houden en ervoor zorgen dat ik op de been blijf voor mijn hond en mams.

Wat jullie nu moeten is het volgende: Lekker genieten van de vakantie als je die hebt en anders, geniet van alles om je heen en maak er wat van. Drink met mate(n) en vooral veel water naast de eventuele alcohol. Klaag niet over de hitte, want we willen in de zomer zon toch? Nou, met een beetje mazzel blijft het de komende tijd prachtig zomer weer. 

GENIETSE!

2022©Vlindertje73

Foto van: Gerd Altmann via Pixabay 

Geen opmerkingen: