woensdag 20 juli 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (253)

 Riksja’s in de stad, dáág stadsbus!

Bus versus terras lijkt het wel, nu de stadsbussen in Groningen niet meer op de grote markt stoppen. Deze halte staat in het hartje van het centrum en er stopten vele bussen. Mensen jong en oud stapten uit en stonden meteen op de Grote Markt. Oudere mensen en mindervaliden gingen op deze manier naar de wekelijkse markt die er drie keer in de week is, gezellig langs de kramen wandelen en een boodschapje doen. Hoe moet dat nu dan? 

De gemeente denkt net zo lang als hun neus lang is, want deze mensen zijn er de dupe van en raken zo steeds meer in een isolement. In andere landen waar de riksja’s al jaren rijden, een voorbeeld is de Van Raam Chat transportfiets. Deze fiets wordt vooral gebruikt voor fietstochten met ouderen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. 

Zijn de terrasjes dan echt meer waard dan dat het ov voor de mens is?

Het ov promoot op allerlei manieren, zo van neem de bus en laat de auto staan. En een auto parkeren in de stad is een ware hel. Bijna niet te vinden en de parkeermeters rijzen de pan uit en lijken wel een goudmijn te worden voor de gemeente. In al bijna elke wijk in Groningen is het betaald parkeren. De parkeergarages zijn ook niet te betalen. 

Oké, dan plaats je je auto bij zo’n P en R en vervolgens neem je de bus naar de stad en zo kom je weer bij het probleem dat je ver moet lopen om daar te komen. Vooral voor de oudere mensen en mindervaliden een heus drama. 

Dan heb je nu van die riksja’s die bedoeld zijn voor de minder mobiele mens. Wie gaat dit beoordelen? Moet je daar ook weer je hele hebben en houwen voor invullen om een soort abonnement te krijgen? Wat dan via de gemeente moet aangevraagd worden en een week of zes duurt, langer want o ja, het is vakantietijd! Sorry minder mobiel mens, u zit deze zomer aan huis gekluisterd. Puur en alleen omdat de gemeente niet goed nadenkt over uw lot. 

Zie je trouwens al een rolstoel of rollator op zo’n riksja en waar laat je de boodschappen dan. De riksja’s rijden voorlopig eerst alleen nog maar op de drie marktdagen, dinsdag, vrijdag en zaterdags van 10.00 uur tot 17.00 uur in de middag. Wat nou als je na een rondje markt nog even op een terras wil zitten of een hapje wil eten…Hoe kom je dan terug bij een bushalte? 

Voor dit project is 50.000 euro uitgetrokken. Huh? Als het project mislukt, waar gaan dan die riksja’s naar toe? 

Pak het dan ook meteen goed aan als het zoveel mag kosten. Haal en breng de mindervalide mens van huis en breng ze na een dagje stad ook terug naar huis. Kijk, dan komen we nog ergens. Alhoewel lijken mij dat geen fijne ritjes in de regen, wind en kou. Denk eens aan de winter. Oudere mensen zijn al zo kwetsbaar...

Ach, wie weet is het wel een uitkomst en bekijk ik het te zwart/wit.

Het mag wat kosten hoor om ruim op een terras te kunnen zitten, zonder bussen om je heen op de grote markt. Er is zelfs een nieuwe brug voor aangelegd. De kattenbrug heet dat ding en weet je wat dat wel niet kost? De naam vind ik dan wel weer grappig als beelddenker, er mogen ook katten overheen, de honden moeten omlopen… 

Natuurlijk houd ik ervan om her en der een terras te pakken, lekker in het zonnetje of schaduw genieten van zo’n koude rakker. Heerlijk hoor, echter niet op zo’n megagroot terras waar je veel te lang moet wachten op die gele rakker. Nee, geef mij maar een terras op het Gedempte Zuiderdiep.

Weet je…pssst, daar rijdt wel een bus!  

2022©Vlindertje73

Foto: pixabay

Geen opmerkingen: