maandag 9 februari 2009

SHANTI NIKET, SPIRITUEEL CENTRUM IN BEIJUM

Dit artikel schreef ik een paar jaar geleden maar is eigenlijk nog steeds actueel. Zonder dat veel Beijumers er weet van hebben is de wijk al vele jaren een spiritueel centrum rijk. We leven in een materialistisch tijdperk, het is niet voor niets dat consumentenprogramma's als Radar en Kassa veel kijkers trekken. Hoe lang kunnen we nog in onze auto rijden en kunnen we dit jaar nog wel op vakantie? Dit zijn vandaag de dag de belangrijkste "levensvragen" lijkt het wel. Er zijn mensen die meer belang hebben bij het onderhouden van hun auto dan voor hun eigen lichaam en psyche. En dat vooral in deze tijden van economische achteruitgang. Maar stel dat je lichaam of geest niet meer naar behoren functioneerd, wat dan? Op de foto Vasu Macquoy, hij begeleidt o.a.mensen met kanker, het grootste gedeelte van het artikel gaat over dit onderwerp. Hij vertelt:

"Shanti Niket, therapeutisch en spiritueel centrum, Heratemaheerd 24, Beijum Noord, geeft naast individuele en relatietherapie, spirituele werkgroepen en mannengroepen, cursussen voor stellen, open avonden met lachmeditatie, meditatiecursussen, ook psycho-sociale en spirituele begeleiding bij kanker en andere levensbedreigende ziekten. Als je kanker of een andere ernstige ziekte hebt, verandert alles in je leven.
Misschien heb je eerst geprobeerd om het te te negeren of te ontkennen. Misschien heb je je er gaandeweg bij neergelegd. Maar op een bepaald moment komen de vragen en het zoeken naar steun, houvast, lichtpunten en openingen. Er is veel moed voor nodig om niet je hele bestaan door je ziekte te laten beheersen en je eigen weg in deze overrompelende situatie te vinden. Je emotionele gesteldheid en je innerlijke houding zijn daarbij van wezenlijk belang en hebben een belangrijke invloed op je ziektebeleving en op je afweersysteem. De begeleiding biedt psycho-sociale en spirituele steun en handreikingen om beter om te gaan met kanker of een andere levensbedreigende ziekte en alles wat er mee te maken heeft. Zowel jezelf als je naasten kunnen voorafgaand, tijdens en na de medische behandelingen hiervan gebruik maken.

Vanuit een sfeer van rust en aandacht wordt de mogelijkheid geboden om te praten over gebeurtenissen en ervaringen, over het goede en het moeizame in je leven, het grote en het kleine, en om je gevoelens en emoties te delen.
Daarbij wordt naar behoefte gewerkt aan:
· Verminderen van spanning, pijn, verwarring en onrust
· Versterken van het zelfgenezende vermogen
· Van binnenuit meewerken aan de behandeling die je hebt gekozen
· Beter omgaan met jezelf en je omgeving
· Hanteren en delen van emoties rond moedeloosheid, angst, twijfels, verdriet, boosheid, strijd,
leven en dood….
· Verwerken van soms belastende ervaringen
· Helder krijgen welke doelen op dit moment belangrijk zijn in je leven
· Vergroten van innerlijke rust, kracht, vertrouwen, openheid en liefde
Ervaren dat je vreugde en geluk in je leven kunt blijven scheppen. In samenspraak maken we gebruik van visualisaties, ontspannings-,gestalt-, lichaams-, ademhalings- en meditatieoefeningen, massage.
Door woorden, beweging, verbeeldingskracht en innerlijke stilte leer je een heilzame invloed uit te
oefenen op je lichaam en geest. Daardoor bevorder je je weerbaarheid, verhoog je de kwaliteit van je leven en vergroot je het effect van de medische behandelingen. Voor ex-patiƫnten kan de begeleiding een ruggesteun zijn wanneer er angst voor terugkeer van de ziekte is. Je leert beter om te gaan met de vaak terugkerende twijfels. Als je je na het kennismakingsgesprek thuis voelt bij mij en mijn werkwijze kunnen we in vertrouwen en met respect voor je eigen keuzes het begeleidingsproces aangaan. Huisbezoek behoort daarbij ook tot de mogelijkheden. De begeleiding wordt gegeven door Vasu Macquoy, gestalt/bio-energeticatherapeut, meditatieleraar, ontspanningstherapeut en gesprekspartner. Hij werkte 15 jaar in de geestelijke gezondheidszorg en heeft 20 jaar een eigen centrum in Beijum waarin therapie en spiritualiteit een organisch geheel vormen. Zijn vrouw is 11 jaar geleden overleden aan borstkanker. Hij is als mens, als therapeut en als spiritueel begeleider betrokken, verbonden en liefdevol.
Shanti Niket betekent: "Huis van Liefde, Huis van Innerlijke Vrede". Het is een centrum voor therapie, bezinning en meditatie. Centrale visie: alles is met elkaar verbonden en de essentie van deze verbinding is Liefde."
http://www.shanti-niket.nl/ info@shanti-niket.nl 0527-291839

Geen opmerkingen: