zondag 22 februari 2009

WACHTEN OP DE LENTE

Over een week zitten we in de maand maart. Voor zonaanbidders is dat een heugelijke constatering, evanals voor de winterderpessie-mensen onder ons. Wat vertelt Wikipedia over de lente?
Effect van de lente op mensen
De dagen in de lente worden ten opzichte van de voorgaande
winter langer, en het zonlicht wordt sterker. Dat heeft effect op mensen, omdat de hoeveelheid serotonine en dopamine hoger wordt. Dit zorgt voor een algemeen welbevinden en enige euforie, met name bij natuurvolken die veel buiten zijn. Dat het verlangen naar een partner of seks groter wordt is echter niet bewezen, en is mogelijk alleen te danken aan andere, minder verhullende kleding van de mogelijke partners.
Naast deze positieve effecten treedt ook
voorjaarsmoeheid op, dat volgens een onbewezen theorie te wijten zou zijn aan een nog hoge concentratie melatonine.
Traditioneel wordt in Nederland de voorjaarschoonmaak, of
grote schoonmaak gehouden, waarbij het hele huis wordt schoongemaakt.
Beijumers kun je met gevoel van overdrijving ook tot de natuurvolkeren, die veel buiten zijn, rekenen. Een gevoel van welbevinden en euforie zal zich daarom over een paar weken weer van de wijk meester maken.
In de lente laat Beijum zien dat het echt de groenste wijk van de stad is. De Schooltuin gaat dan weer bloeien en groeien en na het avondeten zullen de kinderen weer buiten gaan spelen. De Boerderij gaat in april open, de 1e Montessorischool (de Dijk) gaat de hoogte in en de lentekriebels zullen weer door de wijk gaan jeuken. De winter is een jaargetijde die niet populair is bij de meeste mensen. Januari en februari zijn maanden die moeten worden uitgezeten. Maar ach, alles gaat voorbij en alles is vergankelijk. De winter draagt een belofte in zich. Een nieuw en fris voorjaar kruipt naderbij.

Geen opmerkingen: