Zoals afgelopen vrijdag reeds werd beloofd: de video van de huldiging van Ranomi Kromowidjojo te Sauwerd. Op de video reed ze op een gegeven moment net voor me langs en had ik een vraag aan d'r paraat, maar een plotsklaps toeterend geluid vanuit de auto gooide roet in het eten. Ook maar een paar grote foto's bijgevoegd. Op de twee bovenste afbeeldingen ziet u het enthousiaste publiek dat voor Kromo was uitgelopen. Middelste foto is voor haar ouderlijk huis genomen. Op de onderste foto ziet u de Noordelijke Olympische Kampioen tussen twee burgemeesters in staan. Peter Rehwinkel bood haar namens Stad een geschenk aan. Tussen Kromowidjojo en Rehwinkel staat een kunstwerk dat door een Groningse kunstenares aan d'r is geschonken.
maandag 20 augustus 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
12 opmerkingen:
Prachtig, die ambtelijke bescheidenheid van burgemeester J.P. Rehwinkel. Hij overhandigt Ranomi een cadeau namens de gemeente Groningen, maar doet dit uiteraard zonder zijn burgemeesterlijke ambtsketting te dragen. "In de bescheidenheid toont zich de meester!"
De burgemeester van Winsum draagt wel zijn functionele ambtsketting, omdat de "Kromo-huldiging" plaatsvindt op het grondgebied van deze gemeente. Rehwinkel is "grensoverschrijdend" actief.
Een vraag: heeft Beijum een brassband?
Heel mooi dat Beijumnieuws dit videoverslag gemaakt heeft. Mede, omdat het gebied ten noorden van de Beijumer Zuidwending in het verleden deel heeft uitgemaakt van de gemeente Winsum. Zie het Beijumboek van Leander Media.
Hij kwam wel met auto met chauffeur.
Waarom begin je geen Grunnieuws? De potentie heb je zo te zien wel
Niet alleen auto met chauffeur ook nog politie begeleiding.
Of wel of geen ambtsketen
De onderste en een na onderste reactie is verwijderd omdat die, denk ik, zonder de schuld van Anoniem naar een reclamesite leidt. Dit was de reactie die door de lezer(es) werd geplaatst:
Kan iem me uitleggen wat het belang is te weten hoe burg Rehwinkel in Sauwerd is ...? Per fiets, heli of auto, wat maakt het uit.
Ook de eerste reactie was besmet. Er stond:
Anoniem zei...
De kunstenares Antje Sonnenschein uit Eenrum heeft het schilderij niet aangeboden, maar hij is aangekocht door de gemeente Winsum en aan Ranomi geschonken omdat Noorderpolderzijl een geliefde plek is van Ranomi.
Groningen gaf een maquette van het stadhuis met omliggende huisjes, symbool voor stad en ommeland volgens Rehwinkel.
Beste mensen,
Mijn oprechte excuses. Een deel van het huidige Beijum lag vroeger in de gemeente Bedum. Niet in de gemeente Winsum, waarin de vroegere gemeente Adorp is opgenomen (vanaf 1990). Sauwerd ligt in het tussengebied van de dorpsgemeenschap van Adorp in ruime zin. Boven Adorp en onder de buurtschap Wetsinghe.
De prachtige binding tussen Ranomi en Beijum is gelegen in het feit dat haar moeder bij het voormalige verpleeghuis Innersdijk in Beijum heeft gewerkt. Op het Rölingcollege heeft ze waarschijnlijk klasgenoten gehad uit Beijum.
Een toelichting met drie historische kaarten:
1. Gemeente Noorddijk, kaart 1868; aantal inwoners in 1868: ± 1.100:
http://www.atlas1868.nl/gr/noorddijk.html
De toenmalige Noorddijkster Maar is onderdeel van de huidige Zuidwending. Deze had een verbinding met het meanderend Selwerderdiepje (onderdeel van de oude rivier De Hunze), de Oude Ae (bij Adorp) en het Boterdiep.
Beijum lag vroeger boven de Zuidwending of de Noorddijkster Maar. Een deel van het huidige Beijum is echter gebouwd onder de Zuidwending. Dit zuidelijk gebied behoorde vroeger tot de gemeente Noorddijk.
Bij de grenscorrectie van 1 januari 1969 is de gemeente Noorddijk en een deel van de gemeente Bedum, namelijk het gebied Beijum (rondom de Beijumerweg), bij de gemeente Groningen getrokken.
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_(gemeente)
2. De gemeente Adorp, kaart 1868; aantal inwoners in 1868: ± 1.225:
http://www.atlas1868.nl/gr/adorp.html
3. De gemeente Bedum in 1868; aantal inwoners in 1868: ± 3.800:
http://www.atlas1868.nl/gr/bedum.html
In deze gemeente ligt het deelgebied Innersdijk.
Zie verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Innersdijk
Beijumboek
Zie pagina 35 van het Beijumboek, waarin een gedeelte van de voormalige gemeente Noorddijk uit 1868 (zie kaart 1, boven; beter is het jaar 1867) is afgedrukt.
Bron: J. Kuypers, Gemeenteatlas van de provincie Groningen, originele uitgave in 1867, Leeuwarden, uitgever Hugo Suringar. Het jaartal van deze herdruk is helaas onbekend.
Noot: het Beijumboek vermeldt onterecht het jaartal 1876. Dit moet zijn: 1867. De bron van deze historische kaart wordt helaas niet in het Beijumboek aangegeven.
Wel op de digitale lijst van illustraties van het Beijumboek: http://www.beijum.info/index.php?option=com_content&view=article&id=107&Itemid=93
Voor de liefhebbers Antje Sonnenschein exposeert momenteel in Galerij Het Raadhuis in Eenrum http://www.galeriehetraadhuis.nl/expositie.html#
Een reactie posten