dinsdag 28 augustus 2012

DE TORENWACHTER VAN D' OLLE GRIEZE

We blijven nog even in de stad. Maar dit blogbericht heeft een duidelijke link met Beijum: Kunstenares Astrid Warntjes is producente van de Torenwachter.
Martinitoren décor voor historische theatervoorstelling ‘de Torenwachter’
De laatste maand gaat in!

Al 530 jaar torent de Martinitoren boven Groningen uit en nu voor het eerst dient de Olle Grieze als décor voor historische scènes uit de geschiedenis van Stad en Ommeland. De geschiedenis komt op humoristische wijze tot leven tijdens de theatervoorstelling ‘De Torenwachter’. De Torenwachter wordt gespeeld door stadshistoricus Beno Hofman. Hij neemt de toeschouwer mee naar boven en mee terug in de tijd. Hoe kan het dat onze Olle Grieze bespaard is gebleven in WOII en klopt het dat er ooit een illegale kroeg is geweest in de Martinitoren?

Deze en andere historische feiten komen aan bod in de scènes, gespeeld op de verschillende verdiepingen in de Martinitoren.

Enkele reacties van toeschouwers: ‘een geweldige combinatie van toneel, geschiedenis en uitzicht’, ‘hoog niveau’, ‘fantastische voorstelling op een superlocatie’, ‘wat een schitterende reis in de tijd’, ‘er gaat dus echt niets boven Groningen’.

Kortom een unieke belevenis voor jong en oud. De voorstelling wordt nog gespeeld tot en met 30 september. Mis het niet!

U kunt de voorstelling nog zien in de maand september op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen om 18.00 uur en om 19.30 uur en op op zondagen om 14.30 en 16.00 uur. Per voorstelling is er plek voor maximaal 30 personenen. Kaarten zijn te bestellen via toerisme.groningen.nl/torenwachter of af te halen bij het VVV-kantoor aan de Grote Markt 29. Kaarten kosten €12,50 per stuk, met korting €10,--(kinderen t/m 12 jaar, 65+, stadjerspas).

De Torenwachter is een productie van theatermaker Astrid Warntjes. De voorstelling is tot stand gekomen met dank aan GasTerra, Gemeente Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Noorderpoort , KTM en Marketing Groningen.
Meer informatie over de voorstelling is te vinden op www.astridwarntjes.nl

Bovenstaande bericht is ingezonden door de in Beijum woonachtige Astrid Warntjes. Warntjes heeft de Torenwachter hoogstpersoonlijk geproduceerd. Zij is theatermaker en heeft al vele educatieve kindertheater en andere locatievoorstellingen op haar naam staan. Daarnaast was zij onder andere coördinator van Kleurwijk Beijum. Het resultaat daarvan is op diverse plekken in Beijum te zien. Astrid speelt zelf ook mee in de De Torenwachter, ze mag Aletta Jacobs vertolken. Zoals ze zelf aangeeft: "Een geweldige rol om te spelen."

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De komma moet achter de D en het is Gronings Ontzet

Johan Fehrmann zei

Dank Anoniem. De komma achter de de D klopt. Maar het is geen Gronings Ontzet. Vergelijk als het in Leeuwarden zou zijn. Dan geen Leeuwards Ontzet, maar Leeuwardens Ontzet.
In het Grunns is het wel Grunns Ontzet en geen Grunningers ontzet. Grunningers zijn immers inwoners.