zondag 26 augustus 2012

VERKIEZINGEN, DE HANDEL IN ILLUSIES

Ik weet niet hoe de lezer het ervaart, maar het lijkt erop alsof de landelijke politici tot de liefste, aardigste, sociaalste en vrijgevendste diersoort behoren die op het ogenblik in dit land rondloopt. Ja, een beetje cynisch is dat natuurlijk wel gesteld. Maar ja, de politieke handel in illusies, oplichterij, bedrog en schijnheilige worst-voorhouderij in dan ook in alle hevigheid  losgebarsten. Wat een onbetrouwbaar circus is dat toch, dat politieke Haagse wereldje (met de politici die zich daartegen afzetten misschien wel voorop, volgens mij loopt ene Geert W. het langste van alle charletans in het Haagse rond). Wat een gepaai van het kiezersvolk. De ene gek strooit een toekomstig denkbeeldig duizendje voor werkers rond (onduidelijk is of dit ook voor vrijwilligerswerkers geldt) en bombardeert alle socialisten tot de nieuwe vijand, anderen willen opeens langstudeerboetes, heffingen, belastingen, taxen, etc. voor bevolkingsgroepen afschaffen of voordeliger maken, duizenden wijkverpleegkundigen erbij hebben, een eilandje midden in Europa worden. Echt dames en heren, het zijn een stel gekken bij elkaar. Politici. Je kunt ze niet vertrouwen.

Te negatief gesteld? Ach mensen, je wordt toch op z'n Gronings gesteld verneukt waar je bij staat? Je zou eigenlijk een verkiezing moeten houden over wie de idiootste en onbetrouwbaarste lijsttrekker van alle partijen is. En wie de boel het meest zit te beduvelen. Is het paranoya Geert die iedereen bang wil maken (voor Europa en Moslims) en iedereen die niet in z'n straatje denkt kapot scheldt? Glibberkont en mislukte premie, Mark Rutte, die na anderhalf jaar hardvochtige bezuinigingen opeens met duizendjes gaat lopen wapperen en gaat evangeliseren dat het liberalisme heilig en zaligmakend is?  Samsom die plotsklaps het plan heeft opgevat om duizend zorgcentra in het land neer te zetten en duizenden wijkverpleegkundigen uit de hoge hoed wil toveren? Roemer die zich zwart gemaakt voelt en als reactie daarop alle partijen die de laatste jaren hebben geregeerd zwart maakt? De onecht overkomende Sap (mist u de authentieke Femke ook zo?) of wijsneus Pechtold die er ook van alles uitkramen wat ze niet waar kunnen maken? Nee, beste lezers, deze met achterdocht en jenever volgegoten Zuidoost Groninger heeft geen hoge pet op van de politiek. Handelaren in verkooppraatjes zijn het, ze grossieren in illusies en valse beloften. En dat van links tot rechts.

Te negatief gesteld? Kan iemand van de lezers me uitleggen wat de zin is van de verkiezingsborden met elk een vijftiental posters erop die bij de op- en afrit Beijum Zuid staan en bij het tijdelijke kruispunt Beijum Zuid? Er rijden alleen maar auto's langs, zou er ook maar één automobilist of inzittende van een auto z'n of haar stemgedrag veranderen door het in een flits aanschouwen van zo'n poster met een mijnheer of mevrouw met tekt er op?
Nee, dan onderstaande foto. U ziet het bord langs het Heerdenpad. bij de ingang van de Hunze. Je kunt hier heel langzaam voorbij wandelen of fietsen als je van Beijum richting Korrewegbrug gaat en ineens het licht zien: Ja, op die partij, met de poster 2e van links op de middelste rij, daar ga ik maar eens op stemmen. Dat ziet er toch zo leuk en aanlokkelijk uit. Het is toch om simpel van te worden? Zet dan een bankje voor het bord, zodat de mensen lekker een voor een de posters kunnen bekijken en er een uurtje over gaan nadenken alvorens tot een beslissing te komen. Ook een paar in het Kardingerpark, een achter in de Wibenaheerd en ook een bord bij de Kardingerplas.

Wat zou het een grote bezuiniginsactie zijn geweest als al die tienduizenden borden met posters niet in alle wijken in het land waren geplaatst. Hoeveel miljoenen had dat opgeleverd?
 Gaat u vanavond ook poppenkast kijken op Rtl4? Gaat dat zien. Vier illusionisten die heel graag uw stem willen binnenhalen. En die u, voor het geval ze gaan regeren, daarna gaan uitkleden en uw portemonnee proberen te rollen.
Zo, genoeg gekankerd. Ondergetekende prijst zich gelukkig in een land te wonen waarin de vrijheid heerst op dié partij te kunnen stemmen waar je voorkeur naar uit gaat. En wat is een leven zonder illusies? Die hebben toch ook een functie? Het hele schijnheilige circus en de folklore om de verkiezingen heen, uw blogger zou het ook weer voor geen goud willen missen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat scherp zeg! Mag je ook niet in elk land opschrijven hoor!

Bianca zei

Diederik Samsom heeft gewonnen. De enige die zijn tegenstanders niet hoefde te kleineren maar van eigen kracht uitgang