maandag 27 augustus 2012

WELKOM BIJ EEN NIEUW SEIZOEN BEIJUMNIEUWS

Om maar eens met een cliché het nieuwe Beijumnieuws-seizoen te openen: Aan alles komt een eind. Het was een denderende, verkwikkende en geweldige vakantie, ik spreek even voor mezelf. En ook al is er weer genoeg energie om een nieuw seizoen beloftevol af te trappen, ik zou er ook nog wel even mee door kunnen gaan. Half slaperig in de hangmat nog even dat ene boek lezen. Of nog een keer wildwaterkanoën in de richting van Zuid Europa. Een fles wijn opdrinken bij de oever van die ene klaterende rivier, uitslapen tot half elf in de ochtend.  Met de Jetta de bergen in trekken en m'n hart vasthouden. Om daar eerst even bij stil te staan: Het was wat met de auto. Al-les-ging-goed-en-geen-pech-gehad!! Jawel, met dank aan onze Beijumer autodokter Koos Visser. Kan die man een keer een eretitel krijgen als hoogleraar in de autodokterij aan de Rijksuniversiteit van Groningen? Een lintje? Ja, zo kan die wel weer, maar open het logo van de Beijumer Autobedrijf Visser links om bij een echt betrouwbare garage in Groningen te komen. U ziet Visser voor het weggaan nog een laatste inspectie uitvoeren. Zie foto. De zwaar beladen auto met aanhanger zorgde ervoor dat de trekhaak ongeveer vijf centimeter boven de grond hing. Een bijna aanrijding in Luik. En daarna met moeite (45km/uur) in de bergen omhoog komen. Eén keer kwam er rook uit de motorkap na een fikse afdaling. Wat bleek? Ondergetekende had zo stevig geremd dat de remschijven oververhit raakten. Beter op de motor afremmen als je afdaalt, aldus dokter Koos bij terugkomst.

Het is altijd een ervaring om na een vakantie Beijum weer binnen te rijden. Wat is het maar een minuscuul plekje op de wereldkaart, wat is alles even relatief! Het groenste, gekste, mooiste en eigenaardigste dorp binnen de stad Groningen lag er in alle rust bij. En dat is tot nu toe het beeld van de hele zomervakantie. Niet verkeerd, toen ondergetekende tien jaar geleden begon te schrijven stond Beijum in de zomer bekend als onrustig. Brommerraces op de wijkring, samenscholingen en overlast op Plein Oost, vechtpartijen in de Diana-bar. Aber, das war einmal.
Het enige wat me bij terugkomst opviel was een pittige column van Harm Vorsteveld op Lijn6 over een zich bestuurder noemend figuur in de wijk. Harm ging even ouderwets tekeer tegen de minachting, splitting (verdeel en heers) en gebrek aan integriteit van een (mannelijk) lid van de bewonersclub. Terecht, maar ik denk ook: Ga aub door met die dwaze tweets, en gun Beijum een blijvend inkijkje in het échte karakter van (deze afgezant) van de lokale 'opbouw'(?)club. Verdeel, probeer te heersen, minachten, en afgeven op andersdenkenden.... Verder niet iets om veel aandacht aan te besteden, maar het zal hier af en toe weer voorbijkomen. De onvermijdelijke wijkperikelen. Nee, het liefst zoveel mogelijk berichten waarin Beijum positief wordt 'verkocht.'  Maar misstanden, gemeentelijke dwalingen, hennepplantages, etc. zullen onvermijdelijk ook weer de revue gaan passeren. 
Op http://www.wibenaheerd-online.nl/# las ik dat het Heerdenpad nog altijd een bron van onveiligheid is of kan zijn. Op 8 augustus stond er op genoemde site:
Een 26-jarige inwoner van Groningen werd maandagnacht rond 03:30 uur beroofd van zijn tas. De Groninger liep over het Heerdenpad in de richting van Beijum. Hij werden gepasseerd door twee mannen op een scooter. Een van de mannen pakte de tas van het slachtoffer. De stadjer hield zijn tas vast en werd enkele meters meegesleurd. De daders gingen er met de tas vandoor in de richting van Beijum. Het slachtoffer, die lichtgewond raakte, ging zonder de politie waarschuwen naar huis. De man heeft in de loop van dinsdag aangifte gedaan. De politie adviseert slachtoffer van beroving om zo snel mogelijk melding bij de politie te bellen om zo de heterdaadkracht te vergroten. De politie stelt een onderzoek in naar de tasjesroof.
Gaat er nog wat veranderen in het nieuwe Beijumnieuwsseizoen? Ik heb geen idee. Misschien een keer een nieuwe serie, bijvoorbeeld 'Woensdagmiddag' i.p.v. 'Maandagochtend.' De Oude Doos zal doorgaan (stuurt u nog even oude foto's op?), Atsje Straatsma zal naar de 100 afleveringen van haar Beijumskap gaan en Luit Staghouwer heeft voor het komend weekend al weer een bijdrage opgestuurd.

U hebt het de afgelopen twee weken gemerkt, ondergetekende staat al weer te trappelen om de Beijumnieuws-wei voor 100% in te gaan. 'Vuilnis in Beijum' zal worden gecontinueerd omdat de wijk niet alleen maar 'Heel, Schoon en Veilig' is. Zoals elk mens een schaduwkant heeft, zo heeft elke wijk die immers ook.
Over een paar weken bestaat dit digitale wijktheater vijf jaar. Een eerste lustrum. Qua kijkersaantallen voel ik me bijna verplicht om door te gaan. Nee, het is niet verplicht, de zin overheerst, maar Beijum heeft ook recht op een onafhankelijke 'pers.' Zonder eigen propaganda- en eigen ophemel-berichtjes.(Zie ons toch eens goed doen, en wordt toch vooral lid).
(Kap) Salon Gerrie de Boer heeft voor de vakantie na goed overleg  aangegeven om na anderhalf jaar te willen stoppen met sponsoring. Hier volgt nog een blogbericht over. Er heeft zich reeds weer een gegadigde gemeld, mocht een bedrijf interesse hebben om links op de voorpagina te willen pronken: Beijumnieuws@online.nl.
Er liggen al weer wat blogberichten panklaar. Over de Beijumse kunstenares Astrid Warntjes bijvoorbeeld. Wat doet ze daar bij D'Olle Grieze? Etc, etc.
Veel plezier met een nieuw seizoen Beijumnieuws, de gekste, grootste, mooiste en apartste wijk van de stad Groningen. Lezers worden weer uitgenodigd om tips en nieuwtje te mailen (afgezien van de enkeling die achter de stalk-spamfilter zit en waarvan de mails automatisch en ongelezen worden verwijderd). 
Tot het eind van de week gaat het nog even rustig aan. Vanaf komende maandag gaat het weer full speed!!   Wat gaat Pand49 doen? Gaat Plein Oost bruisen?  Waarom bijna een hele week Bruisend Beijum? Hoe beleven Beijumers het dertig jarig bestaan van AH-Meins in de wijk? Wat gebeurt er met Kardinge? Oud en Nieuw, wordt het succes herhaalt? Wat gaat er gebeuren met het terrein van Innersdijk, en gaat Beijumnieuws nog op bezoek bij de bewoners ervan in Ten Boer?   
Welkom bij het zesde seizoen Beijumnieuws!!!!!!!                                                          
                                            

8 opmerkingen:

Alie zei

succes maar weer Johan, ik blijf Beijumnieuws volgen!

Gertrude zei

Suks6 Beijumnieuws!!

Anoniem zei

Johan, veel succes uit de Albrondaheerd gewenst. Kom je nog een keer weer langs?

Anoniem zei

Zonder eigen propaganda- en eigen ophemel-berichtjes.(Zie ons toch eens goed doen, en wordt toch vooral lid).

Pffff Beste Johan, nog niet uitgerust?

Martin zei

Haha blijf krities beijumnieuws.

Anoniem zei

Gelukkig, elke dag weer nieuws uit de wijk, vaste prik even kijken.

Anoniem zei

wie zit er te wachten op een week bruisend Beijum en wie bedenkt zoiets?

Anoniem zei

Succes!