Hij woonde jaren achtereen in de Bentismaheerd, samen met z'n vrouw en drie kinderen. Twee zoons van hem voetballen bij GVAV-Rapiditas, u weet wel, op het sportterrein op een steenworp afstand van Beijum. Mohammed Sheriff voetbalde er zelf ook. Sheriff moest echter het land uit. Dat hij drie kinderen en een vrouw zou moeten achterlaten, dat maakte minister Leers van het C(?)DA niet veel uit. GVAV-Rapiditas kwam hiertegen in het geweer. Deze oer-Groninger voetbalclub heeft niet alleen het voetbalspel hoog in het vaandel staan, de club heeft ook een sociale functie:
Mohamed Sheriff moet niet teruggestuurd worden naar Liberia maar een verblijfsvergunning krijgen. Daarom vraagt de brandbrief die zijn vrouw en Groninger voetbalvereniging GVAV Rapiditas vandaag stuurden aan minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel). Eerder klom ook burgemeester Rehwinkel in de pen voor Sherrif, die doet dat alleen in schrijnende gevallen.
Sheriff wacht nu vijftien jaar in Nederland op een verblijfsvergunning. Hij ontvluchtte zijn geboorteland vanwege een burgeroorlog. Met zijn geestelijke gezondheid is het slecht gesteld.
Woensdag wordt hij uitgezet. "Onterecht", denkt de club bij wie twee van Sheriff's kinderen voetballen. Ze doen daarom een beroep op de minister om gebruik te maken van zijn discretionaire.
Vanavond belde ik met voorzitter Ulfert Molenhuis van GVAV-Rapiditas. Ik vroeg hem hoe het ging met Beijumer Mohammed Sheriff. Tja, niet best natuurlijk. Wat een commotie. En wat een gesol met een kwetsbare man. Je zult maar losgescheurd moeten worden van je gezin. Molenhuis wees me op de laatse ontwikkelingen.
Asielzoeker Mohamed Sheriff (40), die deze woensdagochtend is uitgezet naar Liberia, is weer terug in Nederland. Hij is tot aan Brussel gekomen waar hij op het vliegtuig zou stappen, daar is besloten rechtsomkeert te maken.
Hij belde aan het eind van de middag zelf vanuit het uitzetcentrum in Rotterdam om het zijn vrouw en drie kinderen in Groningen te vertellen: toch te ziek om te reizen. Volgens de woordvoerder van Gerd Leers (Immigratie & Asiel) heeft zijn medische toestand niets met de terugkeer te maken.
"De foto op zijn tijdelijke reisdocument om Liberia in te komen is niet actueel genoeg meer. Daardoor zouden er in Liberia problemen met zijn toelating kunnen ontstaan. Het risico om hem eerst heen en dan weer terug te moeten laten reizen, wilde de marechaussee niet nemen. De bedoeling blijft om hem uit te zetten." Sheriff belde later terug om te zeggen dat hem dat nu ook was verteld.
De heer Molenhuis, voorzitter van GVAV-Rapiditas, beloofde z.sm. meer informatie op te sturen. Hoe gaat het met onze Beijumer? Hoe beleeft z'n gezin deze vreselijke periode? Wat kan GVAV-Rapiditas nog doen?
De Liberiaan woont al vijftien jaar in Nederland zonder verblijfstatus. Hij is er slecht aan toe: heeft suikerziekte, hepatitis B. en is suïcidaal. Zijn advocaat probeerde de uitzetting vanmorgen nog via de rechter tegen te houden. Die oordeelde dat hij met medische begeleiding wel in staat was om te reizen. www.dvhn.nl 2 x
donderdag 30 augustus 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Volgens RTVnoord wordt hij verdacht van oorlogsmisdaden, zo'n stempel krijg je niet zomaar op je naam!
Het is dus allemaal niet zo rooskleurig als wat hier geschreven wordt...
http://rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=113074
Dit zijn beschuldigingen die niet met bewijzen door de IND hoeven te worden onderbouwd. Als vluchteling moet je bewijzen dat jij dat niet was, dat kun je vaak moeilijk. Tevens zou Liberia hem natuurlijk graag terug hebben gewild als hij dit had gedaan. Maar zo is het niet. Ze wilden hem pas terug nadat Nederland na 15 jaar dreigden met stopzetting van ontwikkelingsgeld.
Toen zijn er 3 mensen aangewezen.
Maar stel je hebt gelijk kijk je naar straffen voor oorlogsmisdaden dan zijn die ook niet zo hoog. Reken je in Nederland 1/3 daarvan. Dan heeft de heer Sheriff met zijn 15 jaar leven in grote onzekerheid zijn straf toch zeker gehad. Heeft hij daarmee ook niet bewezen een goed Nederlands burger te kunnen zijn....
Liberia is 1 van de armste landen van de Wereld.
Een reactie posten