dinsdag 10 december 2013

UIT DE OUDE DOOS (184)

Bovenstaande krantenknipsels zijn door een lezeres opgestuurd. Het kan niet missen, dit zijn oude berichten uit Nieuwsblad van het Noorden (en waarschijnlijk via www.dekrantvantoen gedownload).
Kijk toch eens, wat een nostalgie. Koningin Juliana opende op 20 oktober 1986 het nieuw gebouwde verpleeghuis Innersdijk in Beijum. Dat gaf een bekijks. Commissaris der Koningin Henk Vonhof was ook van de partij, zie hem samen met Juliana van een briefje af zingen. Op het bovenste bericht rechts staan kinderen van de Heerdstee te genieten. De verslaggever opende het bericht met twee eigenaardige zinnen. Prinses Juliana is in de Groninger wijk zeer populair. Honderden belangstellenden volgden met argusogen de prinses terwijl ze een bezoek bracht aan het fonkelnieuwe verpleeghuis Innersdijk.
Hoezo was Juliana zeer populair in de wijk? Waar is dat op gebaseerd? En, honderden belangstellenden hadden argusogen? Het slaat nergens op, argusogen geeft een gevoel van achterdocht weer. Terwijl het feest was in de jonge wijk Beijum. Er werd een verpleeghuis geopend, en dit werd opgeluisterd door iemand van het Koninklijk huis.
Juliana en Vonhof zijn niet meer. De kinderen op de foto zijn dertigers geworden. En Innersdijk werd begin 2012 afgebroken (het verpleeghuis kostte destijds 36 miljoen euro, wat zal de nieuwe uitvoering ervan kosten?).

De tijd dendert onherroepelijk door. Daar kom je weer achter bij het aanschouwen van foto's uit 1986.

Geen opmerkingen: