maandag 13 juli 2020

ZOMERBERICHT (5, Explosie Wibena-flat nieuws)

Dat de explosieven die begin mei in de Wibenaflat werden aangetroffen geen vreedame middelen waren kon iedereen weten. Maar nog niet bekend was dat het om de springstof TATP ging, te gebruiken voor plofkraken en bomgordels.
Omdat er nog een plat apparaat in de woning is gevonden die gebruikt wordt voor plofkraken, gaat de politie er vanuit dat het goedje voor die doeleinden in de explosie-woning lag.
Blauwgedrukte tekst is van de NOS, 'we' ijn weer landelijk nieuws.

Afbeelding rechts, duistere figuren weten waar het allemaal op terug te voeren is. Zelfs Angela Merkel wordt er bijgehaald. Sommige helderzienden weten al in 'welke hoek' de daders gezocht moeten worden.

En ook ligt het feit dat een paar criminelen een woning in Beijum hebben uitgekozen voor het opslaan van de explosieven aan het linkse stadsbestuur van Groningen.
Verkeerde foto...Nijensteinheerd

De explosie die begin mei een appartement verwoestte in de Groningse wijk Beijum is veroorzaakt door de springstof TATP, die ook wordt gebruikt door plofkrakers en terroristen. Dat meldt De Telegraaf. Bij de explosie raakten twee bewoners gewond. Zij werden later aangehouden. Zo'n vijftig andere bewoners van het complex moesten hun huis uit.
Al snel na de explosie was duidelijk dat er in de woning een explosieve stof was gevonden. Naar nu blijkt gaat het volgens de krant dus om TATP, een stof die zo instabiel is dat het direct ontploft als het valt of wordt aangeraakt.

Terroristen en plofkrakers

De stof wordt gebruikt om geldautomaten op te blazen. De plegers van de aanslagen in Parijs in november 2015 hadden de springstof in hun bomgordels.
Lees verder via NOS

6 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Zie verder:

https://nos.nl/artikel/2340568-met-de-hoeveelheid-tatp-uit-die-groningse-flat-kun-je-een-tank-uitschakelen.html


Het is een wonder dat die twee bewoners van de Wibenaheerd deze "zelfaanslag" hebben overleefd. "Zelfaanslag", omdat deze explosieve TATP-stof gemakkelijk ontplofbaar is. Ze zijn wel verwond geraakt.

Ook de bewoners van de drie of vier woningen in de directe woonomgeving hebben geluk gehad. Hun woningen hadden kunnen instorten. Ik weet niet of tussenmuren zijn ingestort.

Han zei

Bij het RTL4-nieuws van maandagavond werden nog even beelden getoond van die explosie, alleen vergiste de redactie zich en toonde het de explosie van de woning, waarin een suïcidale vrouw tragisch aan haar einde kwam. Gemakzuchtig nieuws maken, heet dat....

Kees Huizenga zei

Ik zag gisteren dat meerdere berichten op Beijumnieuws over deze ontploffing op vrijdagavond 1 mei 2020 tegen plusminus 19:30 uur zijn verwijderd.

Waarom is dit gebeurd? Vanwege een technische reden of op last van de politie en/of Nijestee?

Johan Fehrmann zei

Ik snap niet waar je het over hebt Kees, er is niet een bericht over de situatie rond begin mei aan de Wibenaheerd verwijderd. Politie of Nijestee hebben hier niks over te zeggen. Goed zoeken, ze zijn er gewoon.

Kees Huizenga zei

Het eerste bericht over deze zaak is gedateerd op 5 mei 2020. Zie de archiefberichten van mei 2020 in de linker kolom (mei 2020 aanklikken).

Zie: https://beijumnieuws.blogspot.com/2020/05/nijestee-steunt-bewoners-wibena-flat.html


Op 1 mei 2020 verscheen 's avonds een bericht op Beijumnieuws over de ontploffing aan de Wibenaheerd. Dat kan ik mij herinneren. Vele reacties verschenen, waaronder van ondergetekende. Er volgden meerdere berichten over deze wijkramp.

Ik mis onder anderen dit bericht van 3 mei 2020, dat wel te lezen is (stond in een e-mail van Beijumnieuws aan ondergetekende van deze datum):

https://beijumnieuws.blogspot.com/2020/05/burgemeester-koen-schuiling-er-is-wat.html

Misschien is er iets misgegaan met de archivering van Beijumnieuws.

Kees Huizenga zei

Ik was vanmiddag bij het eerste archiefbericht van mei 2020 op Beijumnieuws van 4 mei 2020. De column uit Lewenborg.

Daarna klikte ik op “oudere post” vanaf 4 mei t/m 1 mei 2020. Die nieuwsartikelen zijn wel te lezen, maar deze items staan niet in de linker achiefkolom van mei 2020.

De artikelen zijn dus niet "verwijderd", maar ze zijn alleen via een omweg te lezen.

Jouw archief heeft dus een lacune. Er missen belangrijke artikelen van Beijumnieuws.

Zie bijvoorbeeld:

https://beijumnieuws.blogspot.com/2020/05/gasexplosie-wibenaheerd-landelijk-nieuws.html

Van 1 mei 2020 om 19:37 uur.

En:

https://beijumnieuws.blogspot.com/2020/05/de-rust-is-teruggekeerd-in-de.html

Van 2 mei 2020.

Etc.