dinsdag 12 mei 2020

'WE STAAN ALS BEIJUM WEER OP DE KAART'


"Waarom hebben ze die mevrouw haar honden afgenomen? Daar word je toch gek van? Was het niet beter om de verwarde vrouw op te laten nemen?"

De gasexplosie van vanmiddag dreunt a.h.w. nog na in de hoofden van veel mensen.


En weer zijn 'we' landelijk nieuws, zie ook NOS en AD etc.

Foto: RDB producties

De blogger hoorde zorgen onder omstanders vanmiddag, in de trant van 'we staan weer op de kaart, dit doet de naam van Beijum niet goed.'

Ondergetekende denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen, beide explosies, Wibenaheerd vorig weekend en Nijensteinheerd vandaag, staan los van Beijum, het had in praktisch elke wijk in Stad kunnen gebeuren.


Maar goed, de naam Beijum wordt in de nieuwsberichten gemeldt.


De openingsquote van dit bericht hoorde de blogger meermaals. Text is geparafraseerd.
Via Instagram had de bewuste vrouw griezelige aankondigingen van haar te komen daad gedaan, compleet met bloed en dreigende teksten.

Hoe kun je een verwarde vrouw haar twee vrienden van honden afnemen en haar moederziel alleen laten?


Foto links, vlak voor de explosie waren onderhandelaars van een arrestatieteam met de vrouw in overleg.

Foto boven, het huis wordt dichtgetimmerd, tegen half acht vanavond was dat.

Foto rechts staat ook in het voorgaande bericht over de gasexplosie.


Burgemeester Koen Schuiling houdt zich niet alleen bezig met louter corona-aangelegenheden, hij kwam persoonlijk poolshoogte nemen in Beijum.


Erg allemaal, triest. wat er gebeurd is.  Maar ook, never a dull moment in Beijum, het verveelt hier nooit.

En kom op Beijumers, een beetje weerbaar, het imago van Beijum zakt hier echt niet door.

Update 21.15 uur: Han Borg, van de wekelijks column Beijumborg reageert, en zie bericht van vanmiddag:

Als we even aannemen dat beide ontploffingen niets met elkaar te maken hebben, en dat suïcide nu eenmaal voorkomt en op allerlei manieren wordt uitgevoerd, dan vind ik dat we onze wijk niet op basis van twee losstaande gevallen moeten laten beoordelen. Ook al betrof het twee ontploffingen, en dan ook nog in hetzelfde deel van de wijk: er is geen enkel verband.

En hij vult aan:

En het is verdorie morgen precies twintig jaar geleden dat er in Enschede duizend gewonden en 23 doden vielen....onder de laatste ook de moeder van een hele goede vriend van me: verpletterd door haar eigen voordeur, die ze op het moment van de tweede klap net wilde open maken. Dát was een triest gebeuren....

En lezeres reageert....De overheid faalt x op x.. Deze meid had medische en psychologische hulp nodig.

En wat doen ze, ze nemen de hond(en) mee en laat haar achter, gadverdamme wat haat ik ons rechtssysteem!!
Hoeveel doden moeten er vallen?....


En lezer Henk reageert met een bijtend gevoel voor cynisme:

Ja, al de derde explosie in één week in Beijum-Oost; dat geeft de wijk een nòg slechter imago dan het al had. Eigenlijk niet zo vreemd: Beijum telt veel bijstandstrekkers, verwarde mensen,het is de armste wijk van de stad etc. etc. Kortom een multi-probleemwijk. Alle cijfers staan zwart op wit in het Statistisch Jaarboek van de gemeente. In een nieuws-app werd bij dit bericht zelfs de plaatsnaam Groningen niet vermeld, omdat Nederlanders wel weten waar Beijum ligt. Ja,het gaat de goede kant op met deze 'prachtwijk'.

Tweet beneden. Geen goede reputatie....
En Stadsblog Sikkom tracht te scoren met suicide-nieuws. 

Een paar weken geleden brachten ze een bericht over een suicide-mijnheer die zich spieste na een sprong vanaf de Ebbingebrug....en vanavond...

Geen link.

Zie afbeeldingen links en rechts en beneden.

Geenstijl-Groningen....Sikkom.

Te begrijpen dat journalisten in corona-tijden het moelijk hebben, en deze blogger ontving van de oprichter van Sikkom enkele weken geleden de nodige jammerklachten en 'begrijp ons journalisten toch'-reacties.

Maar scoren over de rug van een wanhopige en geesteszieke vrouw die zichzelf van het leven berooft.

Hallo, deze vrouw heeft vast verdrietige nabestaanden...

Zeker, er moet brood op de plank. 
Wat fijn dan, die clickbaits en kijkcijfers.

Maar de journalistieke principes en ethiek zijn bij deze site die de vanuit het Gronings vertaalde omschrijving Bijna draagt, zijn ver te zoeken. 

Geld boven
eer en respect voor slachtoffers en hun nabestaanden?

En als dat niet speelt, hoezo en waarom dan ranzige berichten?

Op de Fb-site van Geenstijl-Groningen staat:

 Tot de explosie deelde de bewoonster bizarre stories op Instagram. Daarin liet ze bijvoorbeeld haar net gedode kat, badend in het bloed, zien. Met daarbij de tekst: "My first sacrifice."

En een in Beijum wonende UMCG-medewerkster meldt:

Altijd als men mij vraagt waar ik woon, en ik antwoord dat ik in Beijum woon, dan valt er een stilte. Alsof ik me moet verantwoorden dat ik hier woon. Waarom bezoekt de pers alleen Beijum als er hommeles is? Ze zijn mede-verantwoordelijk voor het slechte imago van mijn woonwijk.
https://www.facebook.com/100007863723158/posts/2671674796437952/

16 opmerkingen:

Henk Kamminga zei

Ja, al de derde explosie in één week in Beijum-Oost; dat geeft de wijk een nòg slechter imago dan het al had. Eigenlijk niet zo vreemd: Beijum telt veel bijstandstrekkers, verwarde mensen,het is de armste wijk van de stad etc. etc. Kortom een multi-probleemwijk. Alle cijfers staan zwart op wit in het Statistisch Jaarboek van de gemeente. In een nieuws-app werd bij dit bericht zelfs de plaatsnaam Groningen niet vermeld, omdat Nederlanders wel weten waar Beijum ligt. Ja,het gaat de goede kant op met deze 'prachtwijk'.

Patrick zei

Henk,

Je kunt het natuurlijk ook erger maken dan het is, de eerste explosie was 1 mei, dus 11 dagen geleden is meer dan een week! Beide incidenten staan volledig los van elkaar, en dit een typisch voorbeeld hoe de hulpverlening in Nederland faalt. Ook is Beijum zeker niet de armste wijk van de stad, dit is de Korrewegwijk/De Hoogte gevolgd door Selwerd/Paddepoel/Tuinwijk en daarna komt de Oosterparkwijk! Wellicht moet je eerst eens wat research doen alvorens je maar zo wat typt.

Mvg. Patrick

Henk Kamminga zei

Volgens de recente cijfers uit het Statisch jaarboek van de gemeente staat Beijum-Oost met stip bovenaan als armste deel van de stad, Patrick. Beijum-West springt er iets gunstiger uit. Op de tweede plek prijkt de Korrewegwijk,gevolgd door Vinkhuizen. Dan wordt bedoeld het inkomen per huishouden.
Het één heeft niks met het ander te maken, natuurlijk, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de beeldvorming naar buiten toe, dat er opnieuw een ontploffing is geweest in Beijum-Oost. Volgens mij heeft mijn wijk, De Hunze, nog nooit de krantenkoppen gehaald, maar daar kan ik me in vergissen.

Henk Kamminga zei

Beste Patrick, als jij denkt dat het wel meevalt met Beijum, leg me dan uit waarom de gemeente juist Beijum (samen met de Indische buurt, Selwerd en De Wijert) aangewezen heeft als prioriteitswijk/aandachtswijk?
Andere problemen waar Beijum mee te kampen heeft is het grootschalig dumpen van grofvuil, overal in de wijk. Johan Fehrman laat dat op deze prima website wekelijks zien. Noem mij een buurt in de stad waar zoveel afval op straat wordt gegooid. Straks als diftar wordt ingevoerd, komen daar ook nog honderden vuilniszakken bij die vervolgens door meeuwen worden opengescheurd. Reken maar dat journalisten staan te trappelen om daar 'mooie' plaatjes van te schieten. Ik zie de koppen al in De Gezinsbode: "Besmettelijke ziekte uitgebroken in Beijum." Of het zover komt, moeten we afwachten, maar diftar wordt een groot probleem voor Beijum.

Han Borg zei

Tja, dat heet beeldvorming of -met een mooi woord- framing. Er zijn in Beijum-Oost twee heerden of zo, waar de armoede zicht- en merkbaar is. En er wordt onmiskenbaar vaak afval gedumpt, in de hele wijk (kijk maar eens wat er soms bij de containers bij WC-West staat, of nét in de Hunze, tegenover het terrein waar vroeger de Intratuin stond. Ik doe daar via Johan Fehrmann ook wel eens verslag van, zoals je wellicht is opgevallen. Diftar is inderdaad geen goed idee: daar zijn we het over eens. Zelf woon ik ook in Beijum-Oost, met een bovenmodaal inkomen (nu: pensioen) en in een heerlijk ruim huis in een prachtige heerd. En dat al 26 jaar....geheel naar genoegen. Een DEEL van de wijk, en daarmee een deel van Beijum-Oost verdient zeker het predikaat 'prioriteitswijk', maar wie zich nog herinnert hoe dat deeltje (want dat is het in werkelijkheid) van de wijk zo'n jaar of twintig geleden (te) vaak in de schijnwerpers stond kan zich -afgezien van twee nare, geheel los van elkaar staande recente incidenten- beter afvragen hoe we het met ons allen leefbaar houden. Net zo leefbaar als het nu is, bedoel ik dan. Heel erg leefbaar, dus....

Joost zei

Wat mevr. Van UMCG zegt klopt wel.
Als ze mij vragen waar je woont en je zegt in Beijum dan moet je die ogen zien.

Kees Huizenga zei

Hierbij een bericht van de website 112Groningen.nl van gisteren:

www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/38989/vrouw-komt-om-het-leven-bij-gasexplosie-in-woning-video.html

Met 34 foto's en een videoreportage van 5 minuten.

Burgemeester K.F. Schuiling weet niet zeker of er onrust in de wijk is. Deze uitspraak vind ik zeer opmerkelijk.

Anoniem zei

De Hunze is de armste wijk qua winkels,openbare voorzieningen en mensen met een gangbaar tot hoger IQ.

Pieter zei

Wat maakt het uit wat de buitenwacht van Beijum vindt. Kijk om je heen en besef dat je in de groenste stukje Groningen woont. Wie is er nu rijk!?

Henk Kamminga zei

Beste Han Borg, het is inderdaad een feit dat er regelmatig grofvuil naast de containers staan aan de ingang van De Hunze (waar vroeger Intratuin stond). Dus dat probleem kennen wij ook. En natuurlijk heeft niet iedereen in Beijum een uitkering. Een collega van mij woont op de Hiddemaheerd, een redelijke omgeving. Toch is negatieve beeldvorming in hoofden van mensen moeilijk om te buigen. Zo hebben de Korrewegweg, Hoogte en Oosterpark al decennia-lang een slechte reputatie in de stad. Bij namen als Beijum en Oosterpark denk ik onmiddellijk aan geweld, gestoorde types, tokkies, bijstandstrekkers en veel afval op straat. Natuurlijk is dat zwart-wit denken, want deze problemen zie je eveneens in andere delen van de stad. Toch, 3 enorme explosies in een week, waarvan een met dodelijk slachtoffer, bevestigt het beeld dat iedereen al heeft van Beijum. Hopelijk verandert de beeldvorming straks na de opknapbeurt die de gemeente gaat uitvoeren.

Anoniem zei

Euh 3 ontploffingen? Waar was die derde dan? En als beijum dan zo vreselijk is he... meld u dan even aan bij de hunze krant en verlaat hier het toneel. Al dat negatieve gepraat. Je hebt het over beeldvorming waar je zelf schijnbaar niet van af kunt stappen. Fiets eens door onze prachtige wijk en kijk eens met een positieve open blik rond. Ziet er stukken beter uit dan de kale in keurige rijtjes geplaatste huizen in de Hunze. Het gepraat over afval onder een stuk waar geschreven word dat iemand is overleden. En deze veel te jonge vrouw helaas niet de hulp kreeg die ze nodig heeft gehad. Daar moet het over gaan en niet over materiële zaken of problemen waar een wijk logisch gewijs mee kampt ( er wonen immers verschillende mensen bij elkaar)

Joost zei

Nou groen? Onkruid bedoel je. Jaren geleden werd er nog goed gemaaid en tussen de bosjes geschoffeld. Zelfs de weg voor mijn deur zit al een jaar of 4 geen boven laag meer op maar gemeente boeit het volgens mij niks is Beijum maar. 20 jaar gelden was het mooi hier vind het nu echt op een tikkie buurt lijken. Ik ga niet weg omdat ik nog kinderen heb die in huis wonen en vrienden hier hebben maar daarna ben ik wel vertrokken.

Anoniem zei

We kennen de media alleen als leugenmachines met het oogmerk de waarneming van burgers te sturen en te beïnvloeden. Wie heeft er dan nog een boodschap aan zoiets als beeldvorming ? Hou toch op mensen met tijdverspillen aan het lezen van die rommel. Is het niet grappig en frappant dat we eigenlijk nooit Beijumers zèlf horen klagen en zeuren over wooncomfort of leefklimaat ?!

Joost zei

Dat doe ik wel hoor. Als men niet wil zien dat Beijum de laatste jaren hard achteruit gaat heb je oogkleppen op of kom je niet buiten.

Henk Kamminga zei

Juist Joost, niet je ogen sluiten voor de negatieve aspecten, zoals afval dumpen op grote schaal. Deze website geeft daar juist een goede balans in. Johan toont ook regelmatig de mooie plekjes van Beijum en omgeving. En tot mijn genoegen soms aandacht aan De Hunze. Bedankt, Johan.

Unknown zei

Goed dat er over dit alles gesproken wordt, alleen wat mij heel diep raakt en wst ik onvergeeflijk en onbegrijpelijk, beschamend vind is dat ze Anna, dat arme meisje met zulke grote psychische problemen, ondanks meerdere waarschuwingen van (ex-) vriendinnen, compleet aan haar lot hebben overgelaten. Het is te triest voor woorden dat de overheid met de politie voorop zo gefaald heeft. Dit had voorkómen kunnen worden!