zaterdag 2 mei 2020

FLATS WIBENAHEERD WEER ONTRUIMD (Explosief)



ZIE ONDERAAN DIT BERICHT! DE BLOGGER SCHREEF EEN BERICHT DAT DE RUST ROND DE WIBENA-FLAT IS TERUGGEKEERD, HIJ ZET HET BERICHT ONLINE EN TEGELIJKERTIJD KWAM EEN ALARMEREND BINNEN...

"Ik schrok me echt kapot toen ik gisteren de knal vanuit de flat hoorde, ik dacht eerst aan een aanslag. Gelukkig dat de slachtoffers met de schrik vrijkomen, ik begreep dat z

e vooral geschrokken zijn en last van hun gehoor hebben. Trouwens, waar was jij gisteravond, hier moet jij toch bij zijn?"

Omwonende van de explosie-flat vanmiddag.

Ja, het was gisteren een rare gewaarwording, deze Beijum-nieuwsbrenger was gisteren niet in het noorden van het land aanwezig, waar hij wel was opende hij op een gegeven moment de laptop om even naar de nieuwste RIVM-coronacijfers op NOS.nl te kijken, en tot zijn verbazing zag hij opeens een foto op genoemde site die hem wel erg bekend voorkwam. De Wibenaheerd!

Frustrerend om niet in de wijk te zijn om verslag te kunnen doen, maar de foto's stroomden binnen via de mail en via WhatsApp.
Het resulteerde uiteindelijk in het bericht van gisteravond

Vandaag stonden constant politie-auto's voor de bewuste flat, een auto van Energiewacht en van de woningbouw-vereniging.

Zie foto's. Boven, even gezellig praten met de agenten. Gemoedelijk, geen stress en/of commotie meer. Veel informatie gaven ze niet prijs, beter gezegd niks. Foto links, en man liep een tijd te bellen: "Ik kan u geen inhoudelijke informatie verschaffen."

Veel schrik gisteren, een muur eruit, omwonenden geëvacueerd. Beijum was landelijk in het nieuws.

De rust is teruggekeerd, en ook zijn de meeste omwonenden in hun huizen teruggekeerd. Vier woningen zijn tijdelijk onbewoonbaar verklaard, die moeten worden opgeknapt voordat de bewoners er naar terug kunnen.

En dat allemaal door een oven die waarschijnlijk in de zwaarst getroffen woning uit elkaar geknald is.

Update 19.45 uur...lezeres meldt dat e.e.a. weer is afgesloten...en ook een p2000 melding...Niks geen rust die teruggekeerd is. 

De hele rotonde bij de Wibena-flat is weer met linten afgezet, bewoners uit hun huizen gehaald.

ZIE FOTO'S.

Update 20. 20 uur....een oven? Geruchten dat er een explosief of een verdacht pakketje is gevonden.

Update 20.30 uur Explosieven Opruimingsdienst onderweg naar Beijum.

Omwonenden....ik wil mijn hond graag uit mijn huis.

Update 20.55 uur ExplosievenOpruimingsDienst is onderweg van Arhem naar Beijum.


Update 21.30 uur...EOD gearriveerd
Voorzorg...ambulance en brandweer ter plaatse


11 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoezo de rust is weer gekeerd. Bij de rotonde is alles afgezet met linten. Net als bij de voormalige school

Anoniem zei

zie p2000, de rust is nog niet terug gekeerd.

Joost zei

En lekker hutje mutje bij elkaar staan geen 1,50 meter afstand. Domme mensen.

Kees Huizenga zei

De twee buren van de twee bewoners van de getroffen woning aan de Wibenaheerd zijn grote helden. De buurman heeft een grote flatbrand voorkomen “door het gas uit te zetten”. Zeer waarschijnlijk de gaskraan van de ontplofte gasoven. Omdat het gas is uitgezet, heeft de Brandweer geen gaslucht aangetroffen.

Zie: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/221868/Buren-na-explosie-Beijum-Buurman-buurman-zeg-alsjeblieft-wat

Citaat:

“Schreeuwen

Het appartement van hun buren ligt in puin. Louwes: 'Ik rende direct het balkon op en zag de stukken puin liggen. Ik schreeuwde: buurman, buurman, zeg alsjeblieft wat.'

Ze krijgt reactie. 'Hij reageerde direct. 'We zijn er nog, we zijn er nog' hoorde ik hem roepen.'

Intussen komt ook Bodha in actie. Hij rent naar het getroffen appartement. De buurman kan op eigen kracht uit zijn huis komen, diens vriendin wordt geholpen door Bodha. 'Daarna heb ik de brand geblust en het gas uitgedraaid.' “ Einde citaat.

De helden zijn: Sikhandre Bodha (buurman) en Sherlin Louwes (buurvrouw).



Wat mij enorm verbaast is het mogelijke feit dat een ontplofte gasoven een gevel totaal kan wegblazen. Hoe kan dat? Of zijn er meer spullen ontploft? Kwam de superharde knal door de oven of een ander gevaarlijk voorwerp? Een soort bom? Een militair voorwerp?

Het is een wonder dat het stel van de nu onbewoonbare woning niet totaal doof is geworden.



Zie verder:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/221863/Ontplofte-oven-vermoedelijke-oorzaak-explosie-Beijum

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/221852/Twee-gewonden-bij-explosie-in-stadswijk-Beijum-Ik-hoorde-geschreeuw-van-mensen-update

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/221857/Drie-gezinnen-voorlopig-niet-terug-naar-huis-na-explosie-Wibenaheerd-update

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/221853/Meerdere-bewoners-mogen-terug-naar-huis-na-explosie-Beijum


https://www.oogtv.nl/2020/05/gevel-uit-flat-geblazen-bij-explosie-in-beijum/


www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/38860/twee-gewonden-na-gasexplosie-in-beijum-video.html

www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/38874/opnieuw-ontruiming-wibenaheerd.html

Kees Huizenga zei

Update:

www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/38874/opnieuw-ontruiming-wibenaheerd-vanwege-explosieven.html

Anoniem zei

Brand geblust en daarna gas uitgedraaid. Lijkt mij niet als er gas (of een gasleiding) in de brand staat dat je dit kan blussen met normaal water. Misschien een brandblusser maar lijkt mij ook sterk. Druk lijkt mij te hoog vanuit een gasleiding. Lijkt mij dat je eerst de gas moet afsluiten.

Kan ook zijn dat die gast in de consternatie zijn woorden heeft omgedraaid natuurlijk.

Verder is het ook wel apart dat de politie in eerste instantie geen verdere onderzoek wilde instellen omdat men er vrij snel vanuit ging vanwege die oven. Was het een gasoven trouwens of een elektrische oven met een ingebouwde gasfornuis?

Verder om een dergelijke druk met explosie te krijgen moet er wel een gasbubbel zijn opgebouwd. Helemaal 1 die muren ontzet. Een slechte aansluiting van gasfornuis geeft hooguit een kleine ontploffing met daarna steekvlam. En waarom ligt er maar 1 kant uit en de andere kant zelfs geen ramen gesneuveld?

Dat van het gehoor komt nog wel. Met een beetje pech tinnitus.

Anoniem zei

Ik verbaas mij over al die "ramptoeristen". En straks alle mensen besmet met Corona en de kinderen besmet en dan lekker naar school. Ongelooflijk dit om daar te gaan staan terwijl er misschien wel iets kan gebeuren. Thuis kun je ook het nieuws volgen hoor.

Anoniem zei

Er woont n junk in het huis, als je de foto van de struinende gast in huis vergroot zie je een bebloed gezicht.Ik snap niet dat de man daar naar binnen mocht. En hoe zit dat met de vondst later in dat huis, heeft hij er wat mee te maken/

Kees Huizenga zei

De EOD heeft een explosieve stof gevonden!

Zie:

www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/38874/opnieuw-ontruiming-wibenaheerd-vanwege-explosieven-video.html

Citaat:

“Update 00:55 uur: De EOD is klaar met het onderzoek naar de aangetroffen stoffen in de woning. In de woning is daadwerkelijk een explosieve stof gevonden. Deze stof wordt uit de woning gehaald en de EOD zal de stof afvoeren.”

In dit bericht staat niet dat onderzoek wordt gedaan naar de explosieve stof. Waaruit bestaat deze explosieve stof? Is er een relatie met de onderwereld?

John zei

Bijzonder dat er niemand over de beruchte gevel kachels praat. Toen ik vroeger op nr 53 woonde waren er al problemen ermee. De kachels zitten aan de buitengevels. Zie roosters buitenzijde. Wij hadden toentertijd ook al eens brand door deze geweldige kachels. (Not). Misschien eens kijken naar onderhouds gegevens van de kachels. En ja als er andere (explosieve sroffen aanwezig zijn) waarom is dit direct een link naar de explosie. Allemaal ideeën en geruchten. Is vuurwerk ook een explosieve stof?. Nijestee is zeker niet onschuldig ws. In onze tijd werden de kachels al niet schoongemaakt, of de nodige jaarlijkse inspectie gedaan.
Bewonders sterkte !!!

Anoniem zei

Die andere kant lag er zeker wel uit, is een filmpje van hoe het er in de portiek gang aan toe ging. De kant van de rotonde zijn de woningen er tegenover.