woensdag 20 mei 2020

BEIJUMBORG (154)


Ja: ook dit jaar is het weer gelukt. In amper vier weken tijd is het uitzicht vanuit mijn eetkamer weer veranderd van een ‘takkenbende’ (bladerloze bomen van allerlei formaat en soort) in een groene oase.

 Ik woon weer in mijn zomerse bos. Het is net een toneeldecor: vooraan laag struikgewas (met wat kruiden, rozenstruiken, nog wat struiken en boompjes waarvan ik echt de naam niet weet), daarachter een paar fruitbomen De pruimenboom heeft uitbundig gebloeid maar ik verwacht weinig appels dit jaar: het is een boom met een wisseldracht – het ene jaar hangt ‘ie vol en breken de takken haast onder het enorme gewicht van al die vruchten (die ik graag tot appelmoes of appeltaart verwerk), het andere jaar zitten er nauwelijks appels aan. 

De berkenboom begint flink te groeien en heeft het karretje van de tuinkabouter, waar ‘ie dwars doorheen is gegroeid, inmiddels in tweeën gespleten. De kabouter staat er wat dommig bij te kijken. En daarachter het grotere werk: in onze gemeenschappelijke speelruimte staan bomen die ik niet goed thuis kan brengen en in de verte, op zo’n dertig meter, een hele rij tientallen meters hoge populieren - ter afsluiting.  

Ieder jaar ook realiseer ik me opnieuw hoe fantastisch groen deze wijk is. De specht doet zijn werk, duiven koeren er lustig (wellustig?) op los, eksters, Vlaamse gaaien maar vooral veel kool- en andere mezen zie je hier. Dat nestelt allemaal maar wat aan, en ieder jaar hoop ik weer dat de poezen uit de buurt zich even omdraaien als er weer een jong vogeltje per ongeluk op de grond belandt. 

De klei van Beijum is kennelijk vruchtbaar, en zelfs nu het zo ongelofelijk droog is doet de natuur er alles aan om zich weer van haar mooiste kant te laten zien. Dat betekent ook: gras maaien, heggen knippen, onkruid trekken, schoffelen….een wat mindere kant van Moeder Natuur. En gisteren hoorde ik weer ‘plons plons’, toen ik langs de minivijver in mijn voortuin liep: de kikkers hebben ook weer een stekkie gevonden! Hopelijk weten ze mijn grasmaaier te vermijden: tot nu toe ging het altijd nét goed. 

Hemelvaart, Pinksteren…de laatste feestdagen van het seizoen breken aan. En daarna?? Laten we hopen dat corona ons toch ook een mooie, gezonde zomer gunt. Aan mij zal het niet liggen: ik wens alle lezers veel geluk, groen en gezondheid toe. 

Han Borg

2 opmerkingen:

Frans zei

Mijnheer Borg, ik lees uw columns graag.
Eén ding, u bent gek als u uit Beijum weg gaat. Zo mooi hier.

Han Borg zei

Dank voor je lovende woorden! Ik woon hier ook heel graag, maar mijn huis is te groot voor één persoon (er kan gemakkelijk een gezin met vier kinderen in leven, terwijl ik alleenstaand ben), en ik wil mijn pensioenjaren graag meer in de buurt van de binnenstad doorbrengen. Maar je hebt helemaal gelijk: Beijum is gewoon hartstikke mooi. Dat ervaar ik al sinds 1988...