woensdag 27 mei 2020

BEIJUMBORG (155)


Groningers zijn nuchtere mensen, zo wordt wel gezegd. En meestal is dat zo: je kunt dat in deze corona-crisis goed waarnemen. Ondanks het feit dat de stad en de provincie Groningen nauwelijks door het corona-virus zijn getroffen doen we braaf mee met datgene wat de overheid van ons vraagt (‘eist’ is misschien een beter woord), zoals de 1.5 meter afstand, de terrassen gesloten houden totdat ze weer beperkt open mogen, niet naar de kerk gaan totdat het weer mag – om maar een paar voorbeelden te noemen.

Ik was dan ook oprecht verbaasd toen ik in de lokale media las dat we op Hemelvaartsdag kennelijk massaal behoefte hadden om in het Noorderplantsoen te recreëren en dat wethouder Roeland van der Schaaf bijna wanhopig uitriep dat er nu toch écht bekeuringen zouden worden uitgeschreven. Of dat laatste werkelijk gebeurd is weet ik niet: misschien zijn er Beijumers die een BOA-prentje hebben gekregen, maar dat lees ik dan wel in de reacties op deze column. 

 Wie zonder zonde is werpe de eerste steen: een mooi citaat uit de verder voor mij niet heel erg bekende bijbel. Rooms-Katholieken hebben een tamelijk slechte bijbelkennis, en omdat ik mijzelf nog steeds tot de zogenaamde cultuur-katholieken reken ben ik toch ook lid van die groep onwetenden. Hoe dan ook: wie zonder zonde is…. Wat betekent dat je niet de ander moet beschuldigen als je niet eerst bij jezelf bent nagegaan of je niet net zo ‘schuldig’ bent. En lieve lezers: dat ben ik. Schuldig aan een vergrijp tegen de corona-regels. Ik beken het, in alle eerlijkheid.

Het betrof een familie-evenement waarvan ik jullie de details helaas niet mag vertellen, maar het was een blij evenement. Alle reden om elkaar als familie om de hals te vallen. En dat hebben we gedaan: de dochters en schoondochter werden gezoend, de schoonzonen omhelsd….geheel tegen de regels in. We zaten veel te dicht op elkaar tijdens het diner na afloop van het evenement, we proesten van het lachen en vergoten hete tranen….en dat alles zonder mondkapjes. Enfin: neem van mij aan dat ik me een heel klein beetje schuldig voelde, maar vooral opgelucht dat we elkaar deze genegenheid konden geven. 

Ook al is het tegen de corona-regels, en zal ik dus niet boos zijn op degenen die afgelopen Hemelvaart in het Noorderplantsoen de teugels wat lieten vieren. Corona was even ver weg: in het plantsoen en op dat Waddeneiland. 

Han Borg

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn naam is Han Borg
Ik voel mij o zo flink
Weiger alle coronazorg
Al is het nog zo link.
Ik denk niet aan hen die zijn gestorven
Daar moeten anderen maar voor zorgen.

Anoniem zei

Leuk om te lezen voor iemand die z'n moeder al 4 maanden niet meer heeft gezien als gevolg van deze crisis.

Anoniem zei

Tuurlijk weet Han instinctmatig ook wel dat het om coronazwendel gaat en dat de statistieken inmiddels aangeven dat er als gevolg van de lockdown méér slachtoffers zijn gevallen dan door het "virus" zelf; o.a. door zelfmoord.

Henk Kamminga zei

Aardige stukje, Han. Ik lees ze altijd met veel belangstelling op deze website.

Han Borg zei

Dank je, Henk. Naast het (uiteraard) anonieme verbale 'dichters'gekleun en de vreemde anonieme gedachten over o.a. 'coronazwendel' is zo'n opmerking van jou een welkome afwisseling.

Johan Fehrmann zei

Ja, mooie reactie Henk. Normaal gesproken meng ik me niet in discussies....en een columnist heeft zijn of haar autonomie. Maar wat steekt is dat Han een goudeerlijke en openhartige column schrijft, en dat twee stiekeme anoniemen menen hem de maat te moeten nemen. Dan ben je als stiemerd af.

Anoniem zei

Aanvulling op mijn vorige reactie :ik heb Beijumnieuws uit mijn leeslijst geschrapt.

Johan Fehrmann zei

Heuglijk, de krankzinnige reaguurder die al jaren op stukjes op Beijumnieuws reageert, en die het waarschijnlijk de moeite waard vond om op te reageren, heeft plechtig beloofd dat hij Beijumnieuws niet meer zal lezen....en dus niet meer zal reageren....Grappig figuur....hij leest deze reactie vast wel. De blogger zal de komiek nog gaan missen.

Anoniem zei

Enkele weken geleden claimde Borg zelf besmet te zijn met Covid-19 en daar ziek van te zijn geworden. Hij weet dus uit eerste hand wat dit betekent. Mijns inziens is het derhalve bijzonder wrang dat hij nu zelf de regels negeert en daarmee anderen tot risico is. Wellicht is Borg overtuigd van de theorie dat hij als ex-patiënt niet opnieuw besmet kan worden en geeft hij vooral om zijn eigen gezondheid en niet zozeer om die van andere mensen. Volgens onderzoek lijkt ongeveer 10% van de samenleving van mening te zijn dat de regels niet voor hen gelden. Saillant detail is daarbij dat het relatief vaak gaat om zowel jongeren als bejaarden bij die 10%.

Borg zal voor zichzelf uit moeten maken of zijn gedrag voor hem acceptabel is of niet. Wat echter steekt is het feit dat dit in een column wordt beschreven en vervolgens met goedkeuring wordt gepubliceerd. Als columnist heb je een voorbeeldfunctie. Wat Borg hier in feite doet is het goedpraten van een strafbaar feit, want dat is het wel degelijk, met de impliciete suggestie dat een ieder die zijn schrijfsel leest hetzelfde zou kunnen doen.

Voor mensen die geliefden zijn verloren aan dit virus, zij die hun familie opzettelijk niet bezoeken teneinde de verspreiding tegen te gaan en mensen die zich zorgen maken over een vader of moeder die in de risicogroep zit brengt het lezen van een verhaal als dit een knap onprettige ervaring met zich mee.

Persoonlijk had ik Borg vrij hoog zitten en dat is nu niet langer het geval.

Johan Fehrmann zei

Ik heb geen behoefte om de columnist te verdedigen, die redt zich prima zelf. Wat ik echter niet wist, en dat verrast me toch een beetje...en een beetje jaloezie komt toch wel naar boven...heeft hij als columnist een voorbeeldfunctie? Ook verrassend, de reageerder is de woordvoerder van mensen die hun familie of geliefden zijn verloren. Er is onderzoek naar gedaan: die ervaren allemaal het verhaal, de column als kanap onprettig.

Deze blogger blijft een beetje bedremmeld achter. Heeft hij, mag hij, misschien ook een voorbeeldfunctie?

Anoniem zei

Johan Fehrmann.
Een voorbeeldfunctie voor u ?
Een proeve van bekwaamheid daarvoor hebt u,zeker bij dit onderwerp, al meerdere keren verspeeld.

Johan Fehrmann zei

Het blijft uiterst vermakelijk, sinds kort hebben de columnist en de blogger een afdelingshoofd die functioneringsgesprekken houdt via dit medium. Er komen zomaar taakomschrijvingen bij waar aan voldoen moet worden. Niet alleen is onze Anoniem de woordvoerder van alle corona-gesneuvelden, ook bepaalt hij wie wel en wie niet een voorbeeldfunctie vervult.
Een mens moet zich toch wel erg minderwaardig en niksnuttigs voelen als hij of zij vanuit de anonimiteit moraliseert wat goed of slecht is, wat hoort en wat niet hoort. Er zijn tegenwoordig hele goede therapeuten die je daar mee kunnen helpen. Enige criterium: je eigen gekte en problemen onder ogen willen zien.
Deze blogger zal zijn proeve van bekwaamheid bij een gestoorde eenling leggen, hoogstvermakelijk.

Ik sluit af met het toekennen van een extra functie voor onze openhartige en transparante anoniem. Vanaf vandaag is hij gebombardeerd tot Hoge Priester van Beijumnieuws. Binnenkort een functioneringsgesprek en een proeve van...
Tijd om deze poppenkast-discussie te sluiten.

Johan Fehrmann zei

Er kwam nog een lachwekkende reactie binnen in de trant van 'Iemand die een platform tot zich neemt teneinde op reguliere basis zijn of haar mening te publiceren vervult daarmee een voorbeeldfunctie. Dat lijkt me evident.' Je vraagt je toch af waar sommigen het lef vandaan halen om hun eigen superioriteit op anderen te willen opleggen. Deze blogger heeft geen voorbeeldfunctie. En dat zal hij nooit willen. Gruwel al die dominees, moraalridders en andere predikers die willen voorschrijven hoe het moet en hoe het hoort. Om in voorbeeldfunctie-termen te blijven: fuck de moraalridders.