donderdag 14 mei 2020

EXPLOSIES EEN MENTALE KLAP VOOR BEIJUM?

"Ik heb een paar dagen geleden nog prettig met Anna gepraat, ze had net als meer mensen een gebruiksaanwijzing maar ze was tegen mij altijd vriendelijk en attent. Een creatieve en aardige vrouw, ik denk dat ze door het afpakken van haar honden in een psychose is geraakt. Echt heel verdrietig, dit had ook anders gekund."

Aldus een omwonende van de door gas ontplofte woning aan de Nijensteinheerd.
Verslagenheid, wat een intens verdrietig voorval. Vrienden en familie diep geraakt. Buren. 

Deze blogger heeft de afgelopen dagen de nodige mensen gesproken en de reacties op diverse social media over het drama doorgelezen.

De woorden getto en achterstandswijk kwamen voorbij, alsmede de angst dat de spoken uit het verleden, Beijum had aan het begin van deze eeuw een slechte naam i.v.m. drugs, steek- en schietpartijen, in Stad en Ommelanden, terug zouden komen. Hadden hulpverleningsingsinstanties niet eerder moeten ingrijpen?  Heeft de politie steken laten vallen?

Ook deelden sommigen de wijk op in Beijum Oost en Beijum West. Oost, dáár zijn de problemen.
Met name de Wibenaheerd en de Nijensteinheerd werden genoemd.

Uitgerekend de twee woonheerden waar binnen tien dagen een explosie hebben voorgedaan. Want de Jensemaheerd en de Fultsemaheerd, daar zijn toch nooit problemen terwijl die straten toch ook onder Beijum Oost worden gerangschikt?
Het mechanisme dat zegt 'hier hoor ik niet bij, de problemen liggen bij anderen, in andere gedeeltes van de wijk', kwam naar boven, mensen uitten op Facebook en richting deze blogger hun waardering over 'deze mooie groene wijk en wat woon ik hier toch prettig.' Schelden op de pers, want 'die komen alleen als hier gedoe is.'

Alles door de behoefte om tegenwicht te bieden tegen de mentale klap die Beijum de afgelopen tien dagen wat betreft imagoschade heeft opgelopen. Wie wil daar nou wonen? Hoor je mensen buiten de wijk a.h.w. meewarig denken.
Ondergetekende valt 'zijn wijk; niet af, maar hij ontkomt ook niet aan de indruk dat in de Wibenaheerd en de Nijenstein minder samenhang en gemeenschapszin aanwezig is in vergelijking met veel andere woonheerden in de wijk. Google je op veel oude nieuwsberichten uit het verleden via www.dekrantvantoen.nl, je vult de zoekterm Wibenaheerd in, dan komen vele tientallen berichten over deze heerd in Beijum naar boven die tezamen bepaald geen rooskleurig beeld schetsen.

Voor opbouwwerkers is hier een schone taak weggelegd. De miljoenen die voor Beijum klaarliggen in het kader van de wijkvernieuwing zouden dusdanig gebruikt moeten worden dat ook de sociale wijkvernieuwing aan bod komt (blogbericht half april op Beijumnieuws).


Begin deze eeuw lanceerde de gemeente Groningen een onorthodox plan om de eenzaamheid, de schulden en de achterstand in Beijum Oost aan te pakken. Het was de tijd van het interventieteam, ook wel Big Brother-team genoemd. Sociale Wijkvernieuwing, als complementaire tegenhanger van Fysieke Wijkvernieuwing.

Foto boven is gistermiddag gemaakt, een triest beeld. Een doodlopende straat. Nijensteinheerd.
Foto links tweehonderd meter verderop, er wordt nog steeds gewerkt aan het opknappen van woningen in de Wibena-flat.

Daar vlakbij, ja hoor....Wibenaheerd....tientallen balonnen, samen met tientallen peuken. Een lachgas-feestje gehad? Foto's links en rechts boven.

Twitter....
Foto rechtsbeneden, helaas een vertrouwd beeld, de Wibenaheerd is oververtegenwoordig wat betreft het dumen van (grof)vuilnis op straat in Beijum.

Maar goed, wat kunnen de 99% der bewoners uit de Wibenaheerd en Nijensteinheerd die prettig en sociaal in genoemde straten wonen er aan doen dat zich daar binnen afzienbare tijd twee drama's hebben afgespeeld?

Kan Beijum er wat aan doen? Of is wat gebeurd is toch een teken aan de wand?
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2672937259645039&id=100007863723158

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik geloof er helemaal niets van dat 99% van de bewoners van deze twee straten prettig en sociaal is.

Anoniem zei

Sensatienieuws vinden veel persmensen en gewone mensen leuk. Gewone mooie dingen die in beijum gebeuren zijn niet interresssant.

Anoniem zei

Ik woon mijn hele leven al in Beijum als drie jarig meisje komen wonen in de neijensteinheerd zoals hier genomen de slechte periode daar heb alles gezien tijdens mijn jeugd maar heb geen dag onveilig gevoeld. Heb er een top jeugd gehad nu woon ik zelf ook weer in Beijum aan de andere kant zoals mensen het noemen de goeie kant wat een onzin hier gebeurd ook genoeg. Achterstand uitkeringtrekkers vind het allemaal erg negatief in elke wijk heb je rotte appels.

Anoniem zei

Dank, johan. Nu geef je mijn Heerd ook een slechte naam.Kees Huizenga zei

Het lijkt me raadzaam toe dat Wij Beijum een sociaal spreekuur gaat organiseren over Beijum-West en Beijum-Oost. Desnoods heerdspreekuren aan de Nijensteinheerd/Boelemaheerd. Samen met Patrimonium en de Huurdersvereniging Patrimonium Beijum. Wijkagenten en BOA's zijn mede hierbij betrokken. En buurtconciërges.

Idem dito een sociaal heerdspreekuur voor de Wibenaheerd. Samen met Nijestee, de wijkagenten, BOA's en buurtconciërges. Ik weet niet of Nijestee een huurdersvereniging heeft in Beijum.

Heel belangrijk is het opzetten van heerdcomités met alerte heerdcontactpersonen. Wij Beijum kan dit faciliteren.


Hierbij een prachtig citaat van de Nationale Ombudsman:

„Ik geloof niet dat je van vooroordelen af kunt komen, je hebt ze. Maar je moet leren dat het bij je handelen in relatie tot de burger die op jou een beroep doet, geen rol mag spelen.”

Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman

Bron: NRC Handelsblad van 14 mei 2020 over "etnisch profileren".

Kees Huizenga zei

Hierbij een triest achtergrondbericht over Anna van de Nijensteinheerd. Twee schoolvriendinnen van haar doen hun verhaal. Anna is slechts 27 jaar geworden. Vandaag is haar uitvaart.

Zie dit bericht van vandaag:
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/703191/Anna-was-meer-dan-een-verwarde-vrouw-in-Beijum


Dit citaat is enorm pijnlijk, maar wel zeer indringend en priemend richting de hulpverlening:

"Op maandag 11 mei worden haar honden op last van de gemeente bij haar weggehaald. ‘Ze liet de honden loslopen en zou er niet goed voor zorgen. Het is absurd dat de honden wel in veiligheid zijn gesteld, maar zij zelf niet.’"

Waarom is zo'n kwetsbare en eenzame vrouw aan haar lot overgelaten? Of ontbrak de coördinatie vanwege de Coronacrisis?

Joost zei

Sociale wijkvernieuwing... 60% in Beijum oost zijn huurwoningen. Als je dingen renoveert of plat gooit en nieuwbouw plaatst veranderd er niks. Die 60% moet naar beneden.