maandag 25 mei 2020

COLUMN UIT LEWENBORG (189)


Geduld.

Regelmatig wordt mijn geduld op de proef gesteld en keer op keer probeer ik mij er niet bij op te winden. Soms lukt het om mijn hersens tot kalmte te manen, maar als je een telefoontje moet plegen en dan van het kastje naar de muur gestuurd wordt en telkens zo’n ingesproken doorkiesbandje krijgt, kan ik je vertellen dat ik daar niet bepaald vrolijk van word.

Op Hemelvaartsdag besloot mijn telefoon om bijna te gaan hemelen. Gelukkig doet hij het nog, alleen kan ik er zo goed als niets meer op lezen. Zonde, want ik was zeer tevreden met mijn Huawei P smart. Uiteraard was er nergens meer zo’n type te vinden als die ik heb en na wat gegoogeld te hebben op het wereldwijde web moest ik wel een andere keus maken. 

Ongeduldig als ik ben zat ik me al op te vreten bij de vele keuze mogelijkheden. Kijk, ik wil gewoon een niet te dure foon die wel goed moet zijn. Zo besloot ik mijn provider te bellen en na een lange doorkies keuze menu, druk 1 voor dit, druk 2 voor dat… je kent ’t wel, had ik eindelijk een medewerkster aan de lijn. Zij kon mij vertellen dat ik een type hoger moest nemen, want die van mij was niet meer leverbaar. Waarom is er eigenlijk nooit iets meer leverbaar, wanneer het goed is. Zó stom, dat heb ik vaker gehad met een vlooienmiddel. Werkte ook té goed en ging uit de handel.
Nou goed, het probleem is dat als je een telefoon op laat sturen je het dan zelf moet installeren en dat is me nu net een stapje te ver. Iets met geduld enzo en bang zijn dat je het verkeerd doet en de heleboel in de war raakt en dan alsnog naar een winkel moet. 

Zo belde ik naar Coolblue hier in de stad en kreeg iemand in Rotterdam aan de lijn. Dat schijnt efficiënter te zijn. Je raadt het al, ik kreeg weer allerlei mogelijkheden om een cijfer in te drukken. Mijn geduld was al ver zoek en bij keuze nummer 4 wist ik de eerste al niet meer. Dus opnieuw en bij nummer 1 was ik toch ver genoeg. Er zijn meerdere wachtenden voor u, wilt u een muziekje kies 1, wilt u geen muziek kies 2. Dat werd nummer 2 dus, want die muziek die er doorgaans te horen is, is vaak niet om aan te horen. Op die dag had ik nog meerdere dingen te doen en dat kon mooi tegelijkertijd met het wachten opdat ik iemand aan de lijn kreeg. We waren 35 minuten verder en ja, daar had ik contact. Een vriendelijke meneer die mij hielp en zo kan ik één deze dagen mijn nieuwe Huawei ophalen in de winkel, waar hij ook geïnstalleerd zal worden. 

Als ik nu gewoon die 35 minuten uit mijn neus had moeten zitten eten, dan had ik vast wel geploft om zo lang te moeten wachten. Nu ik in die wachttijd wat anders deed, stoorde het mij totaal niet. Zo zie je maar dat je aan je ongeduldigheid kunt werken. Je zal het moeten accepteren dat soms dingen langer duren dan je zou willen. Geef er een positieve draai aan en je kunt meer geduld opbrengen.

Wist je trouwens wel dat als je je geduld vaak verliest, dit ongezond is voor je gezondheid?
Ik kan talloze voorbeelden opnoemen waarbij ik mijn geduld verlies, dus het wordt tijd om daar aan te gaan werken. Geduld is immers een schone zaak, alleen zit dat niet meer in ons systeem, omdat we leren dat alles steeds sneller en sneller moet.

Geduld is de kunst om niet gefrustreerd te raken als iets langer duurt dan je dacht.
Hoe (on)geduldig ben jij?

2020©Vlindertje73

1 opmerking:

Han Borg zei

Ach ja: hoe herkenbaar is dit verhaal! Ook mijn geduld raakt maar al te vaak op, of tenminste op de proef gesteld. En dan helpt het om even terug te denken aan de sessies 'mindfulness', die ik ooit gehad heb bij het therapiecentrum voor kankerpatiënten in Haren, het Behouden Huys. Daarin leerde ik om te relativeren, ook als het even flink tegenzit. Succes met je nieuwe mobiele!