woensdag 3 maart 2021

VAN GAS AF 40.000 EURO, BETER ZONNEPANELEN AANSCHAFFEN....



Het duurzaam maken van een wijk als Beijum is natuurlijk niet verkeerd.
Maar oei, wat kost het een huiseigenaar veel geld om van het gas af te gaan, maar liefst 40.000 euro, meldde de NOS eergisteren.
Dat gaat vast niet lukken, denkt deze blogger, in het algemeen komt 'Beijum' al niet over als dat het happig is om van het gas af te gaan.

Zonnepanelen zijn stukken goedkoper....

Deze blogger is niet zo van de zonnepaneel-politie, maar hij vroeg zich onlangs af of bij het plaatsen ervan een steiger verplicht is. Zo'n operatie moet natuurlijk velig verlopen, van een dak afkukelen is geen pretje.

Hij zag onlangs ergens in de wijk dat de zwarte platen een keer zijn neergelegd louter met behulp van een ladder en twee handig klimmende heren.
Scheelt natuurlijk in de kosten, deze blogger heeft geen idee of je de dingen ook zwart (belastingvrij) kunt laten leggen, of dat je ze aanschaft en ze zelf met iemand anders op het dak plaatst.

Het doet er ook niet toe waar de foto's die we in dit bericht zien in de wijk zijn gemaakt.

Het waren twee Handige Harry's die op een dak waar panelen werden bevestigd op en neer gingen.
Zag er professioneel uit.

Maar vanaf een afstandje bekeken ook onveilig, zie foto rechts. Mannetje zat nergens aan vast.

Maar kijk aan, dichterbij gekomen ontwaarde deze blogger een soort van valhek. Zie de overige foto's. 
Zag er een beetje smal uit, maar wel een geruststellend idee dat bij uitglijden of vallen het hek je voor een val gaat behoeden (er vanuit gaande dat het hek de val houdt).

Vriend Google, vertel:

 Een van de dingen waar ik tijdens een installatie op controleer, is valbeveiliging. Ook op een schuin dak heeft collectieve valbeveiliging de voorkeur. Een van de hulpmiddelen hiervoor is het RSS-systeem; een rek dat in de goot wordt geplaatst. Ook een steiger kan als collectieve valbeveiliging dienst doen. Mocht een monteur uitglijden, dan valt hij tegen het rek of op de steiger, en in ieder geval niet helemaal naar beneden.

Maar, dan moet de steiger of het veiligheidsrek wél over de volle breedte worden geplaatst. Als dat niet mogelijk is, is het aanvullend nodig om individueel te beveiligen. Dat betekent dat de betreffende monteur een harnas draagt en met een touw op een ankerpunt is gezekerd. 

De lengte van het touw is tegenwoordig makkelijk aan te passen of varieert automatisch; dat voorkomt dat monteurs kunnen vallen. Als ankerpunt wordt vaak gekozen voor kozijnankers die aan de andere kant van het huis op de binnenkant van een kozijn worden vastgezet. 

Vroeger werd nog wel eens een boom of het eigen busje gebruikt om het touw aan vast te maken. Dat is uiteraard  verboden, want stel je voor dat een collega even het touw vergeet en met de bus wegrijdt…Consumentenbond/zonnepanelen

Geen opmerkingen: