woensdag 17 maart 2021

BEIJUMBORG (189)

 Als het goed is zijn de stembussen net gesloten als deze column verschijnt. Meestal zet de Beijumblogger mijn bijdrage op woensdagen om een uur of zes ‘op de draad’, maar ik had hem gevraagd dat nog even uit te stellen. De reden daarvoor: wie als lid, plaatsvervangend voorzitter of voorzitter een stembureau ‘bemensd’ mag op geen enkele manier de kiezers beïnvloeden. Dus geen groene T-shirts van het CDA aan, geen rode buttons-met-tomaat van de SP op de borst, geen enkel teken waaruit blijkt waar je politieke voorkeur ligt. Volkomen terecht toch? Stel: ik zou jullie oproepen om massaal op GroenLinks te stemmen, terwijl ik jullie een stembiljet in de knuistjes duw…dat zou echt hartstikke fout zijn. 

De lezer mag weten dat mijn sympathie in ieder geval NIET bij Forum voor Democratie (FvD) of bij de Partij Voor de Vrijheid (PVV) ligt. Dat heeft een aantal redenen. De belangrijkste is voor beide partijen gelijk: door hun standpunten en programma’s zullen ze nooit als deelnemer in een coalitieregering worden gevraagd. Aanhangers van deze partijen vinden dat ondemocratisch, ik vind dat het verdiende loon voor verwerpelijke ideeën. ‘Minder Marokkanen’ (PVV) of ‘tegen de homeopathische verdunning van de Nederlandse samenleving’ (FvD): het zet mensen tegen elkaar op, en dat is voor mij ALTIJD fout. 

 

En ja: ik weet heus wel dat er ook in een wijk als Beijum mensen wonen die deze meningen van PVV of FvD geweldig vinden, maar je moet dan ook echt niet verbaasd zijn dat je stem verloren gaat, als je tenminste aan een regering had willen deelnemen. Soms betwijfel ik dat wel eens, en denk dan: die kiezers willen eenvoudigweg niet verantwoordelijk zijn voor het beleid van de regering, want ze zullen altijd vinden dat dat tegen hun eigen belangen in gaat. Misschien is het goed om te weten dat geen enkele regering, ook niet een regering waarin alleen partijen zitten die je goedkeuring weg kunnen dragen, besluiten zal nemen die jouw belangen altijd dienen. 

 

De scheldpartijen van Geert Wilders in debatten, waarin altijd grote woorden worden gebruikt (‘scháámteloos’, ‘totáál mislukt’, ‘compléét fout’…het zijn er maar enkele van vele) vallen bij mij als een druppel olie op een bodem van een tefalpan: ze vliegen alle kanten op en verdwijnen zonder enig meetbaar resultaat. 

Maar het meest heb ik me toch wel gestoord aan ‘onze Tjer’, die zonder zich daar ook maar een moment voor te schamen bleef beweren dat we dat gas maar helemaal uit de Groninger bodem moeten pompen. En ja: dat dat schade oplevert kon zelfs hij niet ontkennen, maar – zo luidde zijn oplossing – dan maak je de Groningers toch aandeelhouders van de NAM, zodat ze ook mee kunnen profiteren van de winst? Die paar bevinkjes, die enkele scheur in een toch al wrakke woning, ach: wat zou het? Kijk: dát noem ík nou schaamteloos. En ik vind het echt onbegrijpelijk dat er Beijumers zijn die in feite dus kiezen voor iemand, die hen letterlijk de fundamenten onder hun woning wil laten weghalen. Maar ja: een gladde prater, die Baudet. 

 

Nou: we zullen zien wat voor regering we gaan krijgen. Ik schat: een voortzetting van het laatste kabinet-Rutte. Maar wie weet zit er nog een verrassing in de lucht, en mag links toch aanschuiven. Paars-3: dat lijkt me wel wat. Of dat verstandig is zal de toekomst wel uitwijzen.        


Han Borg

1 opmerking:

Han Borg zei

Ja, en dan is hier de uitslag van de gemeente Groningen (officieus, maar veel afwijkingen zijn niet te verwachten): https://www.verkiezingensite.nl/uitslag/groningen
Wat zien we? D66 heeft ook in Stad een geweldige opmars gemaakt, GroenLinks daarentegen is behoorlijk gekelderd, de VVD verloor licht, de SP verloor iets meer, de PvdA won heel licht, CDA en PVV boerden ook wat achteruit, net als de ChristenUnie. Er was een mooie winst voor de Partij voor de Dieren en Bij1, en een dik verlies voor 50Plus. En dan hebben ook nog eens zo'n 7.500 Stadjers (+ Ten Boersters en Harenaren) voor Forum voor Democratie en die andere, op punten racistische partij (Ja21) gestemd. Gelukkig staan daar ook 8000 verstandige VOLT-kiezers tegenover, die geloven in Europa. Al met al (als we D66 gemakshalve tot de linkerkant van de politiek rekenen) stemde Groningen-Stad voor circa 60% links. Bij de vorige TK-verkiezingen in 2017 was dat percentage 61%...ik ben trots op Groningen! Zodra de uitslagen van Beijum zijn gepubliceerd kom ik daar nog op te terug.