woensdag 25 mei 2022

'DE TERREUR VAN DEELSCOOTERS VOOR WINKELCENTRUM BEIJUM'

 


'Kun je een bericht maken over de terreur van de deelscooters voor Winkelcentrum Beijum en met name voor onze slagerij? Dit duurt al ca drie weken.'

Vanuit slagerij van der Wier kwam gisteren een terechte noodkreet binnen. Bovenstaande fotocollage werd meegestuurd. Wat een chaos wat betreft deelscooters!

Eerst even, het bericht van ca twee maanden geleden over een plotsklapse afsluiting van een loop-en fietsroute naar Winkelcentrum deed bij sommige Beijumers de wenkbrauwen fronzen.

Zie nog eens dit bericht
En de daarop volgende Maandagochtend

Fraai is dat (not!), Winkelcentrum Beijum bereikbaarder willen maken, een route over de parkeerplaats afsluiten en wandelaars en mensen in een scootmobiel dwingen over de straat te gaan waar auto's en bussen rijden. Zie afbeelding links en rechts. Onveilig én onbereikbaar...

Behalve vanuit de slagerij reageerde ook een lezer die zich in een scootmobiel voortbeweegt. 

Maar eerst vanuit de slagerij:

Momenteel lijkt onze slagerij wel een scooterverhuur met al die scooters voor de deur i.p.v. een slagerswinkel. Het verhuurbedrijf wil graag dat wij!? meedenken aan een oplossing!!, en dat wij steeds een melding maken van de scooters met foto's, zodat ze de laatste huurders een boete kunnen geven, maar dat is toch wel de omgedraaide wereld nietwaar? 

Zij creëren een probleem en wij mogen dan en informatie doorgeven waarop hun een boete geven maar, wij zijn nog steeds niet verlost van die scooters, een terrasje plaatsen is zo niet mogelijk, bij binnenkomst s ochtend moet er eerst weer een scooter verplaatst worden die de doorgang versperd alsook de de levering van leveranciers bemoeilijkt omdat ze in de weg staan. De nooduitgang cq uitgang wordt steevast geblokkeerd.  Kortom een grote ergernis.  

Je kunt niet meer fatsoenlijk naar de glas- en papier bak of brieven bus. Mensen met een loopbeperking kunnen er niet met rollator, rolstoel of scootmobiel bij. We hebben contact gehad met Felyx en die beloofde de scooters weg te halen, wellicht naar het Hof van Beijum achter het winkelcentrum, maar dat is nog niet gebeurd.

Foto's links en rechts zijn door de blogger zelf gemaakt.

Bovengenoemde lezer in een scootmobiel stuurde onderstaande foto op. Tja, nogmaals: 'leuk' om boven benoemde doorgang af te sluiten, nu mag je als scootmobieler of als gewone wandelaar hier langs....wat niet gaat lukken.

Lezer schreef bij de foto:

Kijk eens wat voor een zootje Felyx en Check veroorzaken. Soms staan ze op ook op het voetpad bij het zebrapad naar de dierenarts de  boel te blokkeren! Ze hebben er het hele afgelopen weekend gestaan. Ik heb de politie gebeld., maar dat heeft niet geholpen. 


JF, vanuit de slagerij werd onderstaande mini-video meegestuurd. 

Winkelcentrum Beijum moest bereikbaarder worden. Maar door de 'terreur' van wild geparkeerde deelscooters is het tegenovergestelde het geval. 

Het is volstrekt onacceptabel dat kwetsbare wandelaars en mensen in een scootmobiel hier de dupe van worden.

En het is meer dan terecht dat de mensen van slagerij van der Wier aan de bel trekken.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Vreemde reactie van de slagerij. Het bedrijf biedt een logische en simpele oplossing aan maar de slagerij vindt dat de omgekeerde wereld. Wat willen ze dan?

Anoniem zei

Wat vreemd, de scooters zorgen voor overlast en de slager wordt aan het werk gezet om dit op te lossen. Alsof die niks anders te doen heeft. De ongekeerde wereld.

Hilda zei

Kijk, als de scooters dan ook daadwerkelijk weggehaald worden zou het idd een simpele oplossing zijn, los van het feit dat de slager alvorens naar binnen te kunnen de scooters weg moet tillen, dit nog afgezien van het feit dat het simpelweg niet toegestaan is om daar te parkeren ,zonder overleg is daar een groene zone gecreëerd
Wij zijn zeker voorstanders van de mogelijkheden om een e scooter te kunnen huren maar zorg als verhuurder en Gemeente dan eerst voor een fatsoenlijke parkeerzone en niet lukraak overal maar groene zones toestaan

Kees Huizenga zei

1. Ik pleit voor videocameratoezicht bij het Winkelcentrum Beijum. Bij het voorplein en het achterplein.

2. Ik heb zojuist gebeld met het Meldpunt Overlast en Zorg (587 58 85). Mij werd verteld dat de brommerverhuurbedrijven Check en Felyx bij overlast benaderd kunnen worden. Huurders die in de fout gaan, krijgen van deze bedrijven een forse boete. Er bestaan digitale kaarten, waarop staat waar geparkeerd mag worden. Groene of grijze gebieden.
Stel dat ergens fout wordt geparkeerd. Het gevolg is dan dat de motor van de brommer blijft lopen. Hij gaat niet uit. Dit kost veel energie. De huurder is dan de dupe. Dit is het verhaal van het Meldpunt Overlast en Zorg. De politie heeft in dezen geen taak, tenzij het op de locatie onveilig of onbeheersbaar wordt. De foto's op Beijumnieuws laten zien dat de situatie zeer onveilig en gevaarzettend is. Ik denk hierbij tevens aan de uit te laden vrachtauto's voor met name Albert Heijn Meins.

3. Ik herhaal mijn pleidooi voor winkelcentrumwachters. Te financieren door de gemeente Groningen (het scheppen van basisbanen) en de ondernemers van het Winkelcentrum Beijum.

4. Er moet een Meldpunt Overlast Winkelcentrum Beijum komen. Overlast in de meest brede zin. Vanuit een Meldkamer van de politie moet actie ondernomen worden als er veel klachten binnenkomen. Zie ook punt 3, boven.

5. De blokkade voor wandelaars, fietsers, personen met een scootmobiel of rollator en (groot)ouders met een kinderwagen aan de oostkant van het voorplein moet opgeheven worden. De gemeente gaf de BOB te snel haar zin.

6. Hierbij mijn voorstel richting de gemeente Groningen van 28 april 2022 (het projectteam rondom de aanpak van het Winkelcentrum Beijum):

"Hallo Kim,


Wat betreft de noordelijke ingang van het Winkelcentrum Beijum:

deze weg kan naar het noorden toe, richting de Albrondaheerd, verbreed worden met circa één meter. Met als gevolg dat de zeven verticale autoparkeerplaatsen en de drie horizontale autoparkeerplaatsen eveneens in noordelijke richting opschuiven. Deze parkeerplaatsen kunnen dus behouden blijven.

Met als gevolg dat naast de afvalcontainers, ook naast de flessencontainer, er een breder burgervriendelijk trottoir kan komen, waarop personen zonder gevaar of de belemmering van de bomen bij deze afvalcontainers kunnen lopen.* Fietsers hoeven dan niet een grote boog te maken bij de glascontainer (om hun fietsbanden te beschermen tegen glassplinters) .

Voor wandelaars en fietsers, en personen met een rollator, een boodschappenkar of een stok, wordt het dus veiliger. De automobilisten kunnen een grotere bocht nemen richting de noordelijke ingang naar de parkeerplaats (het voorplein).

De huidige afvalcontainers kunnen dus gehandhaafd worden.


Ik vraag me af of op het voorplein extra bomen moeten komen. Dat gaat ten koste van de parkeerplaatsen.

* Misschien kunnen wel bomen geplant worden langs het verbrede trottoir in oostelijke richting (waar nu geen bomen staan).


Mocht je vragen hebben, dan kun je mij benaderen (ook voor een lokale schouw).


Met opbouwende groet,

Kees Huizenga"

Anoniem zei

Heb je Kees ook weer hoor met z'n winkelcentrum wachters. Die vent denkt echt dat geld gratis is volgens mij. Gewoon de verhuurder bellen, die kunnen de brommertokkies beboeten.

Kees Huizenga zei

Tip

De ondernemers van het Winkelcentrum Beijum zouden een afspraak kunnen maken met de wethouder van Verkeer & Vervoer en de stadsdeelwethouder. Mogelijk ook met de (nieuwe) wethouder van Wijkvernieuwing, Grondzaken en Ruimtelijke Ordening. Wat betreft het wijzigen en inperken van groene parkeerzones voor de e-scooters van Check en Felyx. Mevrouw Hilda heeft hier een zeer belangrijk punt aanhangig gemaakt.


Met andere woorden: goed overleg en geen politiek van voldongen feiten.

Anoniem zei

Ik zie ze graag verdwijnen. Geen gezicht.

Anoniem zei

Aktiegroep Bromsnor stelt een wielklem voor