donderdag 12 mei 2022

PUTJESSCHEPPER IS EEN MODERN BEROEP GEWORDEN

 

"Ik doe belangrijk werk mijnheer, die putten moeten toch echt leeggehaald worden."

Het oranje mannetje dat we op de bovenstaande foto zien lachte terwijl hij bovenstaande woorden uitsprak.

Terwijl het in vroegere tijden toch een beroep was waar op neer werd gekeken. Je was een putjesschepper.

Beijumnieuws heeft wel eens eerder een bericht over een moderne putjesschepper gepubliceerd.

Onlangs liep het exemplaar dat we op de foto zien door de Froukemaheerd.

Wat een modern beroep! En wat een luizenbaan. Tenminste....

 Een beetje met een soort van pook in de hand rondlopen, putdeksels omhoog trekken en een soort van slurf die aan een grote vrachtwagen met tank hangt in de put laten zakken. Na ca tien seconden wordt de 'slurf' weer omhoog getrokken en kan het mannetje de put weer sluiten.

De omhoog gezogen drek zit inmiddels in de tank.

Echt, putjesscheppers doen nuttig werk.

Een putjesschepper was oorspronkelijk iemand die beerputten leegmaakte. Dat is dus wat anders dan de huidige putten op straat, want in de beerputten zat poep. Een putjesschepper was dus eigenlijk een poepschepper, een opruimer van menselijke fecaliën. Het is dus niet zo gek dat het beroep van putjesschepper in laag aanzien stond. Dit verklaart meteen de overdrachtelijke betekenis van putjesschepper, te weten: 'iemand met een zeer onaanzienlijk beroep, van geringe stand' (aldus de definitie in de Grote Van Dale).
Sinds wanneer kennen we deze overdrachtelijke betekenis? Van Dale vermeldt haar pas sinds 1961, maar het Woordenboek der Nederlandsche Taal, het wetenschappelijke woordenboek van het Nederlands, schreef in 1949: ,,Een putjesschepper wordt in den jongsten tijd vaak genoemd als voorbeeld van een persoon met een zeer onaanzienlijk beroep en van zeer geringe ontwikkeling.''  Nrc/Archief.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het klinkt een beetje als een homo-ontmoetingsplek. Een beetje met een soort van pook in de hand rondlopen, putdeksels omhoog trekken en een soort van slurf die aan een grote vrachtwagen met tank hangt in de put laten zakken. Na ca tien seconden wordt de 'slurf' weer omhoog getrokken en kan het mannetje de put weer sluiten.