dinsdag 24 mei 2011

PUTJESSCHEPPERS DOEN NUTTIG WERK

Deze man, zie foto, was gisterochtend bezig een put leeg te scheppen en schoon te maken. Plaats van handeling was de Albrondaheerd, tegenover de tandarts. 

Nadat de foto was gemaakt bevestigde de putjesschepper dat het riool hier schoongemaakt werd. Op internet ging ik op zoek naar het achterliggende verhaal over putjesscheppers, de beeldvorming er om heen etc., en op nrc.nl vond ik dit:
Waarom heeft de putjesschepper zo'n negatief imago in onze taal? Sinds wanneer is dat? En: klopt het wel dat de troonrede tot 1987 niet werd gecorrigeerd?
Door Ewoud Sanders
Onlangs hoorde ik mezelf tegen iemand zeggen: ,,Ja, en dan maakt het niet uit of je putjesschepper of professor bent.'' De context doet er hier niet toe, het gaat mij om het woord putjesschepper. Dat had ik in geen járen, misschien zelfs in geen decennia gebruikt. Zou het op z'n retour zijn? vroeg ik mij af. En komt dat dan omdat er helemaal geen putjes meer worden geschept, omdat het vak van putjesschepper is uitgestorven? Of ís dat helemaal niet uitgestorven? Ik bedoel: we hebben toch nog putten in de straten, dus die zullen toch af en toe moeten worden schoongemaakt. En was dat altijd al een klus voor de gemeentereiniging of bestonden er werkelijk ooit aparte putjesscheppers?
Lees verder op nrc.nl.

Geen opmerkingen: