vrijdag 13 mei 2011

LUKT HET WEER, LUIT STAGHOUWER?

Een Blogger-storing, en de hele programmering in de war. Zou het dit weekend weer lukken met een bijdrage van Luit Staghouwer?
Om tien voor twaalf vanavond kwam dit binnen:
Toen ik de snuitvlieg weer zag dacht ik direct dat het een mooi onderwerp voor Beijumnieuws zou zijn. Dus ben ik "op jacht gegaan" naar deze bijzondere vlieg. En daarbij moet je geluk hebben. Dinsdag kon ik er al een paar leuke foto's van maken en donderdag had ik nog meer geluk. Ik was niet helemaal tevreden over mijn (andere) foto's van dinsdag en daarom ben ik donderdag nog maar eens gaan kijken. Met het weer van de afgelopen dagen is dat beslist geen straf.

Ik nam ook even een kijkje bij de eitjes van het landkaartje. Op de foto's van dinsdag had ik al gezien dat één van de eitjes wat donkerder was geworden. Donderdag waren de eitjes allemaal verkleurd. Ik maakte er enkele foto's van en thuis op de computer zag ik dat een paar (hele kleine) rupsen uit het ei waren gekropen. Het proces van eiafzetting door het landkaartje tot de "geboorte" van de rupsen duurt dus ruim twee weken. Het zou me niet verbazen dat het proces door de hoge temperatuur enigszins is versneld. Het is nu de taak van de rupsen om zoveel mogelijk te eten en te groeien. En ..... vooral om er voor te zorgen dat ze zelf niet als voedsel gaan dienen voor bijvoorbeeld een hongerige vogel. Als de rups daarin slaagt en hem verder niets ernstigs overkomt, dan zal hij t.z.t. verpoppen en ziet daarna een nieuwe vlinder het daglicht. Maar in dit geval dan wel een landkaartje met zomerkleuren.

Wat zal dat worden morgennacht?

Geen opmerkingen: