woensdag 25 mei 2011

ZONNECOLLECTOR AAN GRUZELEMENTEN

Het is een mooi verhaal daar aan de Froukemaheerd. Energiezuinige woningen met zonnecollectoren op het dak. De zonne-energie wordt verzameld in een transformatorhuisje op de bult midden in de heerd en de electriciteitsrekening valt gunstig uit voor de bewoners. Alleen maar voordelen. Zou je zeggen. Echter, afgelopen maandagmiddag gooiden of trapten spelende kinderen een bal op het dak en...met donderend geraas vielen vele kleine stukjes glas naar beneden richting de kinderen. Alles is goed afgelopen, maar de schrik zat er goed in. Froukemaheerders blijven ongetwijfeld genieten van hun zonnecollecoren. Maar ze weten nu ook, een bal of een steen op het dak en het kan glas regenen. Een medewerker van de Technische Dienst van Patrimonium vertelde desgevraagd dat het een samenloop van omstandigheden kan zijn geweest. "Een steen moet natuurlijk sowiso niet, maar als een bal een paneel op een ongelukkige plek raakt kan het ook gebeuren dat ie stuk gaat." Maar is het niet gevaarlijk? Kinderen gooien wat op het dak, ze kijken naar boven en tegelijkertijd komt er een lawine aan fijn glas naar beneden. "Je kunt beter niks op het dak gooien. Maar de kans dat een paneel stuk gaat door een bal is erg klein."
Update: 15:45 uur: Vanmiddag sprak ik twee buurvrouwen die vertelden dat de bal niet eens het paneel geraakt heeft, de bal werd tegen de muur gegooid waarna het glaswerk viel, aldus de dames. De huizen zijn van De Huismeesters, en dhr. Hoving van de Technische Dienst vertelde niet te zitten springen op nieuwtjes die mensen op slechte idee├źn kunnen zetten: "Je kunt op het glaswerk staan, zo sterk is het. Dit kan nooit een bal zijn geweest die de schade heeft aangericht. Zet u aub geen mensen op het idee om vernielzuchtig in deze richting te willen zijn. Het paneel wordt zsm vervangen."
Nee, ondergetekende zal nooit propaganderen om de boel zinloos te vernielen. Het is wel eigenaardig dat er verschillende versies over het kapot gaan van het paneel zijn. Tip aan iedereen: blijf met de tengels van de zonnecollectoren af!

1 opmerking:

Anoniem zei

http://www.cityoftalent.nl/nl/content/ambassadeurs/kees-hummelen-2

De volgende zonnepanelen zijn vast van plastic.