vrijdag 27 mei 2011

DE SCHOOLTUINTJES BLOEIEN

Maandagmiddag kwam ik al fietsend bij het Schooltuincomplex in het Groene Hart aan. Het was verheugend te constateren dat de weinige neerslag van de toen afgelopen effectief is geweest. Het droogste van het droogste was er af, de gewassen staan lekker in bloei. Radijsjes, uien, peterselie etc., ze staan allemaal fier in de klei en ze schieten naar boven. Niet dat alle dorst gelest was, op de rechter foto ziet u 'educatief medewerkster' Karin met meer dan tien vergieten tegelijkertijd over het cpmplex zeulen. Er moest toch nog een beetje bijgegoten worden.Karin oogt altijd tevreden, ze geniet er zichtbaar van het feit dat ze in de buitenlucht kan werken.

Een eindje verderop lag een vogelverschrikker plat op de grond. Ik kan me vergissen, maar volgens mij stond het hier een jaar of vijf geleden vol met vogelverschrikkers. Iemand een idee waarom de lieve engerds hier van het toneel zijn verdwenen? Beijumnieuws@online.nl Over het hoe en waarom van vogelverschrikkers lees: hier.
Een vogelverschrikker is een voorwerp dat bedoeld is om vogels af te schrikken. Kraaien en andere kleine en middelgrote vogels zijn vaak ongenode gasten in moestuinen, boomgaarden en op akkerland, omdat zij de geteelde vruchten en pasgezaaide zaden opeten en voor geluidsoverlast zorgen indien zij grote groepen vormen. Oorspronkelijk werden voor vogelverschrikkers vooral poppen gebruikt, met gespreide armen en vaak gevuld met stro, om de vogels te laten denken dat de vogelverschrikker een mens was. Er zijn echter ook andere methoden in gebruik, zoals het ophangen van reflecterende slierten van aluminium in fruitbomen. Ook worden geluiden gebruikt om vogels te weren.
De dorst van de natuur in Beijum is afgelopen nacht na een paar beste hoosbuien eerst volledig gelest. Het heeft behoorlijk geregend. De wijk is weer volledig topgroen.

2 opmerkingen:

Alie zei

zo'n leuk mens, Karin! Alle medewerkers van de schooltuin trouwens. Telkens weten ze de kinderen weer te boeien en de juist informatie te geven. En niet te vergeten, bij langere droogte geven zij al die tuintjes zelf water! Ga over 2 weekjes weer een keer mee met mn zoon zn klasje, en van mn dochter hebben we al sla en radijsjes geproefd, lekker hoor!

Wobke zei

Je kan er wel water mee 'vergieten', maar het zijn toch echt gieters Johan ;-)