maandag 30 mei 2011

HET LEUKSTE DORP VAN GRONINGEN IS..BEIJUM (2)

De kikkers kwaken in de sloten. De oude boerderijen staan nog in bijna oorspronkelijke staat in Beijum. En wat een prachtig kanaal hebben we hier: De Zuidwending. Ruim 35 jaar geleden was hier nog uitsluitend platteland en vanaf 1978 is begonnen met de bouw van het dorp Beijum. Veel mensen groeten elkaar op straat en zeggen:moi. Redelijk wat Beijumers ervaren hun wijk als een soort van dorp. Zo ook ik. De organisatoren van Leukste dorp van Groningen denken daar anders over. Vandaag kreeg ik deze mail:
Beijum is geen dorp en mag om deze reden helaas niet deelnemen aan de verkiezing van "Het Leukste Dorp van Groningen". Wij hebben het profiel daarom verwijderd.
Met vriendelijke groet,
Organisatie Het Leukste Dorp van Groningen

Wat moet je daar nou van zeggen? Het leukste en groenste dorp van Groningen mag niet meedoen aan de verkiezing van leukste dorp van Groningen. Mijn boerenkiel zakt er van af, en m'n rechterklomp is erdoor gebroken.
Van http://www.rtvnoord.nl/
RTV Noord en Dagblad van het Noorden organiseren samen de wedstrijd, waaraan alle plaatsen uit de provincie mee mogen doen, behalve de stad Groningen en haar wijken. Dat betekent dat bijvoorbeeld het aangemelde dorp Eelderwolde en de stad-Groninger wijk Beijum buiten de verkiezing vallen.
Aan organisator Hans Heijnen van soapbox.nl, en die bovenstaande mail stuurde, vroeg ik per e-mail net dit:
Beste Hans, ik vind dat eigenlijk niet kunnen. Als Schiermonnikoog als Friese dorp wel mee mag doen, en Appingedam met z'n stadsrechten ook, dan is het foute boel dat het prachtige groene dorp Beijum niet mee mag doen. Wat is dat nou voor kinderachtig gedoe? Ik vind dat je deze beslissing terug moet draaien. Het is toch niet bedreigend als Eelderwolde en Beijum wél meedoen? Je kunt zo'n leuk bedachte verkiezing ook té serieus nemen!
Vriendelijke groet, Johan Fehrmann
Update 9.27 uur: Het was mooie reclame geweest voor Beijum als we wél hadden mogen meedoen. Door het intrekken van het startbewijs voor Beijum gaat vandaag een promo-interview voor in het DvhN niet door. Het dorp Beijum zou even mooi op de kaart worden gezet. Van de organisatie ontving ik net deze mail: Beste Johan, Schiermonnikoog mag ook niet deelnemen en zal ook verwijderd worden. Daarnaast mogen alle plaatsen in Groningen behalve de stad Groningen en haar wijken meedoen. We moeten nu eenmaal regels hebben.... Hopelijk heeft u begrip voor de situatie.
Met vriendelijke groet,
Hans Heijnen
Organisatie Het Leukste Dorp van Groningen
Het maakt verder niet uit beste lezers. Tot aan in elk geval de zomervakantie laat ik op Beijumnieuws in een korte wekelijkse serie zien waarom Beijum zo'n leuk dorp is om in te wonen. De vriendelijke vraag aan Hajé Bussink om zich even te melden voor een portretje.

9 opmerkingen:

Ronald zei

Ik zie Appingedam ook staan bij de "dorpen". Appingedam is een stad met stadsrechten en wordt door de bewoners ook als stad ervaren. Heel vreemd.
En Veendam en Stadskanaal kun je ook niet echt een dorp noemen.

Ronald zei

Nog een kleine aanvulling: ik zie zelfs Schiermonnikoog staan. Dat is bij mijn weten nog altijd Friesland.

Anoniem zei

Mag ik de mensen die nu radeloos hun stem niet kwijt kunnen attenderen op een ander zeer bijzonder dorp in onze provincie? Marnehuizen. Het bijzondere zit 'em in het ontbreken van inwoners, en da's ook wel eens fijn. Stem via http://www.leukstedorpvangroningen.nl/candidate/details/1501

eerst meer info over het dorp? zie http://tinyurl.com/3rh33af

met dank en groet, Hajé Bussink, ambassadeur Marnehuizen

(de verkiezing is via twitter te volgen: #hldvg ; hajebussink is ook daar present)

Atsje zei

Delfzijl kreeg in 1825 stadsrechten, en is ook niet een dorp te noemen.

Anoniem zei

Ik had ook al de vraag gesteld waarom wij niet mee mogen doen.
Iedere inwoner van de provincie Groningen mag zijn woonomgeving promoten behalve inwoners van de stad Groningen.
Inwoners van de stad Appingedam wel.

Anoniem zei

Hoe kun je Eelderwolde als Drents dorp het leukste dorp van Groningen laten zijn.

Anoniem zei

Grappig eerst altijd beweren dat Beijum de groenste wijk is van de stad Groningen, en nou willen meedoen aan het leukste dorp van de provincie Groningen.

Anoniem zei

Hoogkerk toch echt een wijk van Groningen staat nog steeds vermeld.
Overigens Appingedam, Delfzijl en Winschoten (symbolisch stadsrechten gekregen) mogen gewoon blijven staan.
Wat is dan de regel, het criterium?
Aantal inwoners, maar is Groningen vergeleken bij Amsterdam, Rotterdam dan wel een stad?

Gerda zei

@Hajé, ik wil je complimenteren voor je geweldige schrijven over Marnehuizen. Alleen dat er niets is, wil ik niet zeggen, nog steeds het grootste militaire oefendorp van Europa.
Maar geweldig hoe je die hebt neergezet.
Als je blijft staan heb je mijn stem voor je promotie voor het einde eerste ronde.