zondag 22 mei 2011

EEN KANARIE WIL OOK WEL EENS NAAR BUITEN

Gisteren was de laatste dag van de Week van de Huisdier. Eerst even dit, het lijkt wel alsof alles wat bestaat een dag van of een week van heeft, of wil hebben. Google er maar eens op, je komt de wonderlijkste wensdagen en wensweken tegen. De week van de ondernemer, de week van de smaak, de week van het restaurant, de week van de klassieken, de week van de psychiatrie, enz. Of, de dag van de zorg, de dag van de filosofie, de dag van de literatuur, de dag van de woede, moeder- en vaderdag, enz. Het wachten is op de dag van de Bloggers. De week van het weekdier. Of de dag waarop je eindelijk gewoon moet gaat doen. Gekte en aandachttrekkerij alom. Maar goed.
Gisteren ontwaarde ik dit tafereeltje in een voortuin aan de Emingaheerd, schuin tegenover de voetbalkooi naast de Sporthal. Zie foto. Mijnheer, wat leuk dat u uw kanaries buiten laat luchten, mag ik er wel een foto van maken? De bereidheid van Beijumers om foto's door ondergetekende gemaakt op het w.w.w. te laten zetten blijft me verbazen. "Ja, natuurlijk, leuk. Komt u maar even in de tuin staan dan kunt u een betere foto maken. Nee, ik hoef er niet persé bij op, maar gaat uw gang verder." Een (of twee, ik zie het niet goed, klik groter) kanarie mag op de laatste dag van de week van het huisdier even met kooi en al buiten staan. Een aardige geste van de eigenaar, gewoon even je kanarie uitlaten op een mooie zonnige lentedag. Leefbaarheid in de wijk houdt niet op met mensen alleen.
Tijdens de Week van het Huisdier 2011, die op zaterdag 14 mei van start ging, wordt extra aandacht gevraagd voor de verzorging van huisdieren. Want door een gebrek aan kennis over wat een dier nodig heeft, ondervinden talloze dieren ernstige welzijnsproblemen. Zo hebben veel eigenaren geen idee hoe konijnen of cavia’s moeten worden gehouden. Dat blijkt uit een enquête die de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren liet uitvoeren onder 19.000 huisdiereigenaren (bron: persbericht).

(Week het huisdier)

3 opmerkingen:

Kees K. zei

Volgens mij is er nog geen 'week van het kind', da's jammer en het wordt hoog tijd daarvoor, want "door een gebrek aan kennis van wat een kind nodig heeft, ondervinden talloze kinderen ernstige welzijnsproblemen. Zo hebben veel ouders geen idee hoe jongetjes of meisjes moeten worden gehouden". Met alle sociale gevolgen van dien.

Liesbeth zei

@Kees
Het is elke dag kinderdag...;)

Anoniem zei

Als je kinderen wilt houden zoals Kees beschrijft, heb je grotere kooien nodig dan die op de foto..