vrijdag 1 september 2023

DE HAAT EN BEDREIGINGEN OP FACEBOOK EN TWITTER

Deze blogger zit op Twitter en op Facebook. Dit om berichten die op Beijumnieuws staan aan te jagen, voor een groter bereik.

Heel af en toe plaatst hij een opiniërende tweet of bericht op FB, dat wel. Maar fatsoenlijk, zonder dom gescheld.

Facebook, afbeelding links, lijkt me wat milder dan Twitter, rechts (net omgekeerd!).

 Koddige privéberichtjes op FB in de trant van 'zie toch eens hoe groot mijn schatje is geworden' en 'wat is mijn zoon toch een toppertje want hij heeft een diploma behaald.' Terzijde, de berichtjes met bijvoorbeeld foto's waarbij staat 'al 35 jaar samen met mijn grote schat' werken me op de lachspieren. Vooral als schatje dan reageert met een hartje en 'jij bent ook nog steeds mijn liefste.'

Facebook is vooral aandacht willen. Elke dag zie ik wel een bord eten op de foto met tekst: 'dit eet ik vandaag.' Mocht mevrouw Beijumnieuws zulke rare strapatsen overwegen dan, is het over en uit.

Maar goed, vrijheid blijheid, ieder zijn of haar gekte. Onschuldig vermaak.

Zieker gaat het er op Twitter aan toe. Het digitale riool van de samenleving, afgezien van de goeden die gewoon leuke berichtjes posten of berichten aankeilen.

Bedreigen, hitsen, schelden. Je bent zomaar een nazi, een landverrader, je moet voor een tribunaal of nog erger, je moet op de brandstapel. Een jaar geleden was deze blogger kortstondig mikpunt in een twitterstorm. Aangejaagd door ene Wierd Duk van de Telegraaf, de als journalist vermomde activist (altijd stukjes waarin zijn nationalistische meningen naar voren komt, in de mond van geïnterviewden gelegd). Gescheld, denigrerende opmerkingen, het suisde allemaal voorbij door het trollenleger van Duk. Ergens best vermakelijk, volwassen mensen die tekeer gaan in de Twitter-speeltuin.

Maar dat bedreigen. Vooral uit de hoek van de PVV en FVD, ziet deze blogger op de socials.

 Verschrikkelijk. Altijd over Vrijheid van Meningsuiting schreeuwen, maar geen weerwoord dulden, het zijn bijna hopeloze tijden, blijf je fatsoenlijk dan word je zomaar voor 'deugmens' uitgescholden.

Corona, het klimaat, immigratie, het zijn bij uitstek thema's waarbij hatelijk gedaan moet worden door de representanten van Eigen Mening eerst.

Politiek natuurlijk ook. Sinds Timmermans is voorgedragen als lijsttrekker van PvdA/Groen Links moet en zal hij kapot gemaakt worden op de socials. De blogger denkt, met name door aanhangers van Wilders en Baudet die bij het minste of geringste kritiek op hun leiders over 'demoniseren' beginnen te jengelen....Denk daar maar eens over na.

Journalisten die hoernalisten worden genoemd (Wilders: tuig van de richel), wetenschappers, maatschappelijke instituten, al deze democratische pijlers van de samenleving moeten verdacht worden gemaakt, uitgescholden. In Groningen werd een moordaanslag op een journalist gepleegd door ophitsende berichten op Facebook en Twitter.

Wie zijn die helden op bijvoorbeeld Twitter? Zembla ging er achter aan. Treurnis en zieligheid. En natuurlijk veel lafheid.

 Ontevreden Nederlanders die je nooit tevreden krijgt, maar die wel met de macht van het woord toegang hebben op Twitter en Facebook. Altijd zeuren en klagen (en dreigen en schelden) maar nooit de verantwoording dragen voor het eigen (sneue) leven. En maar schreeuwen en grote woorden gebruiken. En maar jammeren dat ze niet gehoord worden...

 

En volledig:  


Geen opmerkingen: